Μάτι: Εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι η δίκη στο Εφετείο

Εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι ορίστηκε η νέα δίκη για τους υπευθύνους της τραγωδίας στο Μάτι, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφεί η υπόθεση είναι πλέον όχι μόνον ορατός, αλλά και άμεσος.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Σπ. Παππά και την απόφαση σε πρώτο βαθμό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, θα πραγματοποιηθεί νέα δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη ορίστηκε για τις 8 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί χωρίς διακοπή, ούτε τον Αύγουστο, προκειμένου να καταβληθεί στο παρά πέντε προσπάθεια από τη Δικαιοσύνη να προλάβει την παραγραφή κάθε ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία. Σημειώνεται ότι η υπόθεση παραγράφεται τον Ιούλιο του 2026 και μέχρι τότε πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

  • Να έχει τελειώσει η δίκη στο Εφετείο, που θα γίνει και πάλι με 20 κατηγορουμένους
  • και επιπλέον να έχουν τελειώσει και όλες οι διαδικασίες στον Αρειο Πάγο, γεγονός που εκτιμάται ως πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, αν σκεφθεί κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια για την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό.

Στη νέα δίκη, που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, θα δικαστούν εξαρχής 20 υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του Συντονιστικού Κέντρου καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι δύο δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης Αττικής.

Πρόκειται για όλους όσοι ήταν κατηγορούμενοι και στην πρώτη δίκη, ανεξαρτήτως αν κάποιοι αθωώθηκαν ή καταδικάστηκαν, καθώς η έφεση που ασκήθηκε ουσιαστικά ανέτρεψε πλήρως την απόφαση του πρώτου βαθμού.

Στη νέα δίκη θα δικαστούν και οι 20 κατηγορούμενοι, πλην του ηλικιωμένου που βαρύνεται με την εγκληματική πράξη να βάλει τη φωτιά που επεκτάθηκε, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στη συνέχεια, λόγω σωρείας λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων. Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε τρία χρόνια φυλάκιση και για αυτόν δεν ήταν δυνατόν –κατά τον νόμο– να ασκηθεί έφεση, έτσι δεν θα ξαναδικαστεί.

Η έφεση που ασκήθηκε περιέλαβε τα πάντα: και τις αθωώσεις, και τις καταδίκες, και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν, και τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

Ειδικότερα, η απόφαση του πρώτου βαθμού αφορούσε σε καταδίκες μόνον για έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, και για ποινές που ανέρχονταν στα πέντε χρόνια για τα υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη και στα τρία χρόνια για τον ηλικιωμένο που έβαλε τη φωτιά. Το δικαστήριο επίσης αναγνώρισε ελαφρυντικά και τελικά προχώρησε σε μετατροπή των ποινών σε χρηματικές, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό καταδίκασε μόνον πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Συντονιστικού σε ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων για 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια, όσοι και οι νεκροί και οι εγκαυματίες, ενώ σε ποινή τριών ετών καταδίκασε τον ηλικιωμένο που έβαλε τη φωτιά.  Στη συνέχεια, το δικαστήριο προχώρησε σε μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική, προσδιορίζοντας τη μετατροπή προς 10 ευρώ την ημέρα.

Scroll to Top