Με δύο διατάξεις θεσμικού χαρακτήρα επιχειρεί η κυβέρνηση να βελτιώσει τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών, που δέχεται επικρίσεις και με αφορμή την παραπομπή Τριαντόπουλου, αλλά και την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που αποτέλεσε στο παρελθόν μόνιμη επίκριση ευρωπαϊκών οργάνων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται, όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα της Κυριακής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανακοινώθηκε σήμερα, αλλάζει ο χρόνος της παραγραφής για τα αδικήματα των υπουργών.
Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη, που έρχεται σε εφαρμογή της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, στο εξής τα αδικήματα των υπουργών θα παραγράφονται, όπως και εκείνα των πολιτών, χωρίς να υπάρχει ειδική αποσβεστική προθεσμία.
Δηλαδή με τη νέα διάταξη τα αδικήματα των υπουργών θα παραγράφονται, όπως και εκείνα των πολιτών, τα πλημμελήματα σε πέντε με οκτώ χρόνια ανάλογα, ενώ τα κακουργήματα σε δεκαπέντε ως είκοσι χρόνια.
Η κατάργηση της ρύθμισης, που ίσχυσε για χρόνια για σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, δύο σύνοδοι της Βουλής, πλέον δεν θα ισχύει και αυτό έχει τη σημασία του για τυχόν αδικήματα που ήθελε αποδοθούν σε κυβερνητικά στελέχη για οποιαδήποτε υπόθεση υπάρξουν καταγγελίες, η αιτήματα της αντιπολίτευσης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, όπως για παράδειγμα για την τραγωδία στα Τέμπη.
Επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Παράλληλα με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ρυθμίζεται η διαδικασία για το πώς θα ψηφίζουν στο εξής οι ίδιοι οι δικαστές για την ηγεσία τους, καθώς με νόμο της κυβέρνησης, έχει οριστεί ήδη ότι και οι δικαστές εκτός από τη Βουλή, θα έχουν πλέον λόγο για τους ανώτατους δικαστές που θα επιλέγονται για πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, η εισαγγελείς στον Αρειο Πάγο.
Η συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης, που νομοθετήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, υπήρξε απότοκος των μόνιμων παρατηρήσεων ευρωπαϊκών οργάνων σε θέματα κράτους δικαίου, που εστιάζονταν στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και με γνωμοδότηση της Βουλής.
Μετά την νομοθετική ρύθμιση για συμμετοχή και των ίδιων των δικαστών με γνωμοδοτικού χαρακτήρα αποφάσεις της Ολομελείας των Ανωτάτων Δικαστηρίων στην επιλογή της ηγεσίας τους, τέθηκε το θέμα πως θα γίνονται οι ψηφοφορίες για να μην μετατραπούν οι Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων σε χώρους ψηφοθηρίας, κάτι που είναι αντίθετο με τη φύση και τη θεσμικότητα του δικαστικού χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επίσης είχε δημοσιευθεί στο Βήμα της Κυριακής, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα συνέντευξη Τύπου, και προβλέπει τα εξής.
Στις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων υποχρεωτικά για τους υποψηφίους για τις θέσεις ηγεσίας στη δικαιοσύνη θα ψηφίζονται κατ ελάχιστο τρεις δικαστικοί για να μην υπάρξουν φαινόμενα κάποιοι να συγκεντρώνουν υπερβολικό αριθμό ψήφων και κάποιοι άλλοι να έχουν ελάχιστους ψήφους με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να σταθούν μέσα στη δικαιοσύνη, όταν θα εμφανίζονται να έχουν αποδοκιμαστεί κατά κάποιο τρόπο από τους συναδέλφους τους.
Πάντως, για τις επικείμενες, κρίσιμες λόγω πολιτικής συγκυρίας επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης θα διεξαχθούν ψηφοφορίες με τόσο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όσο και στις Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν τόσο η Πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα, όσο και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη και σειρά αντιπροέδρων με την κυβέρνηση να καλείται μετά τις γνωμοδοτικές αποφάσεις των δικαστικών αλλά και της Βουλής να επιλέξει ποιοί θα έχουν το τιμόνι της δικαιοσύνης τα επόμενα δύσκολα χρόνια.