Τα χαΐρια και ο μύθος της απλής αναλογικής

Στον τόπο μας έχουμε παράδοση να αλλάζουν τα εκλογικά συστήματα ανάλογα με τις πολιτικές επιθυμίες των κομμάτων που κατά καιρούς κυβέρνησαν. Ποιός δεν θυμάται τα εκλογομαχειρήματα του Μένιου Κουτσόγιωργα, που ήταν ο ιθύνων νους εκλογικών νόμων, που οδήγησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 σε τρελές καταστάσεις, με την τότε αντιπολίτευση ( Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά και να μην μπορεί να κυβερνήσει.


Η ιστορία με τις αλλαγές των εκλογικών συστημάτων συνεχίστηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις από τη Μεταπολίτευση και ως σήμερα για να κορυφωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν ψηφίστηκε η απλή αναλογική. Εκλογικό σύστημα που δοκιμάστηκε στην πράξη στις εκλογές της 21ης Μαϊου και αποδείχθηκε όχι μόνον παγίδα για το κόμμα που το έφερε προς εφαρμογή, αλλά σκέτη ταλαιπωρία για τους πολίτες και τεράστιο κόστος για την οικονομία και τη χώρα.


Η απλή αναλογική, που μόνον απλή τελικά δεν ήταν, οδήγησε σε διπλή εκλογική αναμέτρηση με το τεράστιο κόστος σε όλα τα επίπεδα που έχει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η χώρα βρίσκεται από τον Φεβρουάριο και μέχρι τώρα σε μια παρατεταμένη και ουσιαστικά άσκοπη προεκλογική περίοδο.


Οι πολίτες κουράστηκαν αφάνταστα από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τη στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαϊου έδωσε συντριπτικό ποσοστό στο πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα μπορούσε άνετα να κυβερνήσει από τότε, αλλά με την απλή αναλογική κάτι τέτοιο ματαιώθηκε.


Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος την εφαρμογή της απλής αναλογικής μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές της 21ης Μαϊου, αποδεχόμενος, πως το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα ήταν ένα μεγάλο λάθος.Mea culpa δηλαδή.


Ωστόσο η παραδοχή του λάθους, που οπωσδήποτε συνιστά μια πολιτική πράξη εντιμότητας, δεν αναιρεί τις σοβαρές συνέπειες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενός συστήματος, που για δεκαετίες είχε θεοποιηθεί από την Αριστερά σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από πολλούς συνταγματολόγους που την έχουν ταυτίσει με ό,τι πιό δημοκρατικό.


Ηρθε όμως η ώρα της εφαρμογής της απλής αναλογικής και έγινε σαφές ακόμα και στους εμπνευστές της, πως άλλο πράγμα είναι οι θεωρητικές επιστημονικές προσεγγίσεις και οι πολιτικές ιδεοληψίες και εντελώς άλλο η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Ετσι τώρα πια έστω και με τεράστιο κόστος, ο μύθος της απλής αναλογικής απομυθοποιήθηκε. Κάτι είναι κι αυτό. Γιατί αρκετά με τους πολιτικούς μύθους..
 

Scroll to Top