Τα «φαβορί» για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Κορυφώνεται το πολιτικοδικαστικό παρασκήνιο για την επιλογή νέων προσώπων σε κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας λίγες ημέρες προτού το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάσει και επιλέξει εκείνους εκ των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών που θα ηγηθούν της Δικαιοσύνης τα επόμενα χρόνια. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης για την επιλογή νέων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας εντείνεται με δεδομένη την πολιτική συγκυρία, ενώ το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση στο πρόσωπο των επιλεγέντων και κυρίως του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελούν μέρος των ευρύτερων ζυμώσεων και αναζητήσεων εν όψει και της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό την προσεχή Τρίτη.

Στη συνάντηση των κκ. Κ. Σημίτη και Μ. Σταθόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προσέλθει με συγκεκριμένη πρόταση την οποία και θα θέσει υπόψη του Πρωθυπουργού για να οριστικοποιηθούν οι επιλογές τόσο για τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για τους αντιπροέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Η συνάντηση του αρμοδίου υπουργού με τον Πρωθυπουργό, που θα προηγηθεί κατά δύο ημέρες της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (θα γίνει εκτός απροόπτου την Πέμπτη), αναμένεται καθοριστική για την τελική απόφαση της κυβέρνησης η οποία θα επιλέξει όποιους επιλέξει με κριτήριο την ευρύτερη αποδοχή τους από την κυβέρνηση, το δικαστικό σώμα και την αξιωματική αντιπολίτευση.


Λίγες μόλις ημέρες απομένουν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλος έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση και έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα για τους υποψηφίους καθώς έχει συναντηθεί με κορυφαίους παράγοντες της δικαστικής αρχής, με κυβερνητικά στελέχη που ξέρουν τον χώρο της Δικαιοσύνης και με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αλλά και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προτείνει υπέρ της επιλογής για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον σημερινό αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, τον κ. Ευ. Κρουσταλάκη, πρόταση που, όπως δήλωναν στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη, τον βρίσκει σύμφωνο και είναι αποδεκτή από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.


Η αποδοχή της επιλογής Κρουσταλάκη από το σύνολο του νομικού και δικαστικού κόσμου αλλά και από τον εισαγγελικό κλάδο καθώς και η αναμφισβήτητη νομική κατάρτισή του, το επιστημονικό κύρος του, η ευρύτητα που τον διακρίνει, η ευελιξία του και η δημοκρατική ευαισθησία του είναι τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της επιλογής του για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας.


Η επιλογή για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του αρεοπαγίτη κ. Γεωργίου Κάπου, όπως όλα δείχνουν, δεν βρήκε ισχυρούς υποστηρικτές καθώς προσέκρουε στο δεδομένο ότι κατέχει χαμηλή θέση στην επετηρίδα και ως εκ τούτου η αποδοχή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους υπηρετούντες ήδη αντεισαγγελείς εμφανίζει προβλήματα.


Επιπλέον ο κ. Γ. Κάπος, δικαστικός με νομομάθεια, ευφυΐα και προσόντα διοικήσεως, θα προταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και σε έναν χρόνο από σήμερα φέρεται ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.


Για την πλήρωση των κενών θέσεων στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, επιλογές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και θα αποτελέσουν και την οριστική απόφαση, εκτός απροόπτου, του Υπουργικού Συμβουλίου.


Για τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις (οι θέσεις είναι τελικά τέσσερις, αν ο κ. Κρουσταλάκης πράγματι επιλεγεί για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου) έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψηφιότητες. Για την πρώτη θέση της αντιπροεδρίας φέρεται βέβαιος ο κ. Ευ. Περλίγκας, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στη δικαστική επετηρίδα, θεωρείται δικαστικός κύρους, άνθρωπος χαμηλών τόνων και εξαιρετικά συμπαθής στους συναδέλφους του, για τον οποίον κανένας δεν προβάλλει επιχείρημα κατά της επιλογής του.


Οριστική και αμετάκλητη θεωρείται και η επιλογή του κ. Εμμ. Δαμάσκου, αρεοπαγίτη με γενική αναγνώριση για το ήθος του, την επιστημονική του επάρκεια και την αφοσίωσή του στο δικαστικό έργο.


Για την τρίτη θέση στην αντιπροεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου βεβαία φέρεται η επιλογή του κ. Γ. Κάπου, η υποψηφιότητα του οποίου συζητήθηκε και για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς ωστόσο να φέρεται ως η πλειοψηφούσα για τη θέση αυτή.


Για την τέταρτη θέση της αντιπροεδρίας του ανωτάτου δικαστηρίου ως την ώρα που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ η επιλογή συγκεκριμένου προσώπου για την πλήρωσή της δεν είχε οριστικοποιηθεί. Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα.


Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ως πιθανότερη επιλογή φέρεται ο κ. Χαρ. Γεωργακόπουλος, αρεοπαγίτης που κατέχει υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα, διακρίνεται για τις ικανότητές του και την ευελιξία του και διαθέτει την αποδοχή των συναδέλφων του.


Επίσης συζητούνται οι υποψηφιότητες των αρεοπαγιτών κκ. Κ. Κωστήρη και Γ. Ρήγου (ο τελευταίος έχει χαμηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα, αν δεν επιλεγεί όμως τώρα δεν θα επιλεγεί ποτέ καθώς σε δύο χρόνια αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας).


Βεβαίως δεν αποκλείεται, διότι και αυτό έχει συζητηθεί, η τέταρτη θέση στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου να μην πληρωθεί και να παραμείνει κενή. Το ίδιο άλλωστε είχε αποφασίσει και πέρυσι η κυβέρνηση αφήνοντας «άδεια» τη θέση ­ είναι η ένατη στο σύνολο των αντιπροέδρων.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι επικρατέστεροι και οι προϋποθέσεις


Ενώ στον Αρειο Πάγο, όπως όλα δείχνουν, οι κυβερνητικές επιλογές έχουν σχεδόν στο σύνολό τους οριστικοποιηθεί, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου δύο θέσεις στην αντιπροεδρία του δικαστηρίου θα πληρωθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις ακόμη «παίζουν» και οι υποψηφιότητες δοκιμάζονται.


Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις των αποχωρούντων κκ. Γιάννη Δεληγιάννη και Αν. Μαρίνου. Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι αν τελικώς η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τον έναν ή και τους δύο νέους αντιπροέδρους από τους συμβούλους του ΣτΕ που η ίδια είχε πριν από έναν χρόνο παραλείψει ή αν θα πρέπει να προχωρήσει στη δικαστική επετηρίδα φθάνοντας σε θέσεις συμβούλων που βρίσκονται μετά τον κ. Γ. Σταυρόπουλο, ο οποίος είναι ως σήμερα ο νεότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ.


Για τη μία από τις δύο θέσεις στην αντιπροεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιλέξει έναν από τους ήδη παραλειφθέντες.


Επικρατέστεροι φέρονται οι σύμβουλοι κκ. Πέτρος Χριστόφορος και Θ. Χατζηπαύλου. Και οι δύο θεωρούνται δικαστικοί λειτουργοί χαμηλών τόνων που χαίρουν της αποδοχής των συναδέλφων τους, κατέχουν υψηλές θέσεις στη δικαστική επετηρίδα και δεν έχουν «σκιές» στη μακρόχρονη δικαστική τους καριέρα.


Για τη δεύτερη θέση, αν τελικώς επικρατήσει η άποψη ότι ο νέος αντιπρόεδρος μπορεί να επιλεγεί ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει στη δικαστική επετηρίδα, η επιλογή του κ. Κ. Μενουδάκου είναι σίγουρη. Ο κ. Μενουδάκος, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρόσφατα σε πολλές και νευραλγικές θέσεις (και στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού), με πολύπλευρη δραστηριότητα σε δικαστικές ενώσεις και εταιρείες αλλά και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, αποτελεί μια υποψηφιότητα που διαθέτει πολλά συν. Ωστόσο η επιλογή του εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση αποφασίσει να «κατεβεί» τις σκάλες της δικαστικής επετηρίδας.


Πάντως, για να ολοκληρώσουμε την εικόνα των διαβουλεύσεων και των προβληματισμών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επικουρικά εξετάζεται και η υποψηφιότητα του κ. Π. Φλώρου, ο οποίος κατέχει υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα και, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται να επιλέγεται και αυτή τη φορά (άγνωστο για ποιον λόγο) η κυρία Αθανασία Τσαμπάση, η οποία είναι η αρχαιότερη από τους συμβούλους του ΣτΕ.


Οσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη μοναδική θέση στην αντιπροεδρία του δικαστηρίου επικρατέστερος φέρεται ο κ. Κούρτης. Αυτά βεβαίως εκτός απροόπτου. Διότι, όπως ευστόχως σημειώνει ο λαός, «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη»…

Κύλιση στην κορυφή