Σεξουαλική κακοποίηση: Έγκλημα και (πολύ μικρή) τιμωρία

Η φρικιαστική ιστορία με τον βιασμό εξακολουθητικά μιας 12χρονης από αδίστακτους δράστες, πολίτες που ήταν υπεράνω πάσης υποψίας, δεν έχει συγκλονίσει τυχαία την κοινή γνώμη. Το Διαδίκτυο και οι δυνατότητες που παρέχει έχουν καταστήσει τα εγκλήματα αυτού του είδους «βούτυρο στο ψωμί» των παιδόφιλων κι εκείνων που έχουν ως επάγγελμα την εκμετάλλευση απροστάτευτων ανηλίκων.

Οι δράστες της πρωτοφανούς σεξουαλικής κακοποίησης στον Κολωνό, Ηλίας Μίχος και Ιωάννης Σοφιανίδης, προφυλακίστηκαν, δίνοντας επί της ουσίας τυπική απολογία και αρνούμενοι τις βαρύτατες κατηγορίες περί βιασμού και κάνοντας χρήση του δικαιώματος της σιωπής, καθώς οι έρευνες της αστυνομίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και ακόμη δεν έχουν πλήρη εικόνα για πόσα θα αποκαλυφθούν. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από αστυνομικής πλευράς, η υπόθεση φαίνεται πως έχει μεγάλο βάθος και οι σχετικές έρευνες είναι στην αρχή.

Νέες διώξεις;

Η βαριά δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί είναι πολύ πιθανό να εμπλουτιστεί και με νέες διώξεις κατά των δύο προφυλακισμένων, αλλά και κατά άλλων προσώπων που θα τεκμηριωθεί ότι μετείχαν στον κύκλο των αποτρόπαιων πράξεων. Χθες το απόγευμα, άλλωστε, εκδόθηκε από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, ένταλμα σύλληψης εις βάρος της μητέρας της 12χρονης με την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας. Σε λογαριασμό της βρέθηκε έμβασμα. Με βάση το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και υλικό που έχει συλλεγεί προανακριτικά, εκδόθηκε το ένταλμα εις βάρος της, δυνάμει του οποίου συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα μήνα πριν από τις συλλήψεις, η Ασφάλεια είχε προχωρήσει σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων (πιθανόν και της μητέρας) συγκεντρώνοντας αποδεικτικό υλικό. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες αριθμούν 600 σελίδες.

Ωστόσο, με αφορμή τη φρίκη που αναδύθηκε από το έγκλημα στον Κολωνό, για μία ακόμη φορά δημοσίως υπήρξαν τοποθετήσεις νομικών και ειδικών για την ποινική τιμωρία που επιφυλάσσει η νομοθεσία μας στους αδίστακτους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων, όπως η περίπτωση του 12χρονου παιδιού.

Ο Ποινικός Κώδικας που ισχύει προβλέπει για τους βιαστές ποινές κάθειρξης 10 έως 15 χρόνων (ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση με εισηγητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα). Με την τροποποίησή του, που έγινε μετά τις εκλογές του 2019, προβλέφθηκαν βαριές ποινές για όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, γενετήσιες προσβολές και άλλα), μεταβάλλοντας αισθητά σε αυστηρότερη κατεύθυνση την ποινική μεταχείριση των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, από εκείνη που υπήρχε με τους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραμονές των εκλογών του 2019, όταν είχε δημιουργηθεί και πολιτικό θέμα με την εσπευσμένη νομοθέτησή τους. Για τις ποινές που προέβλεπαν οι κώδικες που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με χθεσινή δήλωσή του τόνισε πως πράγματι «οι ποινές που αναφέρονταν σε αδικήματα με ανηλίκους ήταν πολύ χαμηλές».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι παθογένειες του δικαστικού συστήματος, που οδηγούν σε δίκες με καθυστέρηση, και ο μικρός πραγματικός χρόνος που μένουν οι δράστες στη φυλακή είναι δεδομένα που σε μεγάλο βαθμό ακυρώνουν, αν δεν μηδενίζουν επί της ουσίας, την ποινική κύρωση, αφήνοντας πικρή γεύση στην κοινωνία για το ατιμώρητο αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων, που διαθέτουν, έτσι κι αλλιώς, μεγάλη ηθική απαξία.

Τι μπορεί να γίνει. Προτάσεις έχουν διατυπωθεί, κατά καιρούς, αρκετές από νομικούς, που όλες κατατείνουν στη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραμονής στη φυλακή των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων και, κυρίως, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων. Την πρόταση υιοθέτησε δημοσίως (τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χθες) και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι μπορεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία και οι ποινές που επιβάλλονται σε παιδεραστές να επιβάλλονται χωρίς αναστολή στην έκτισή τους, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για αύξηση του χρόνου έκτισης ποινών για τους παιδεραστές, με αποτέλεσμα να μένουν περισσότερο χρόνο στη φυλακή και να μη δικαιούνται άδειες και άλλα ευεργετήματα που προβλέπει ο νόμος για τους κρατουμένους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, με τον οποίον επικοινώνησε η «Κ», δήλωσε πως εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ως αρχή να μη μεταβάλλεται βιαστικά η νομοθεσία εξ αφορμής μιας υπόθεσης η ενός στυγερού εγκλήματος, αλλά οι όποιες αλλαγές να είναι αποτέλεσμα προεργασίας και μελέτης».

Scroll to Top