Οταντον Φεβρουάριο του 1998 ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, εισαγγελέας του ΣΔΟΕ τότε, είχε επισημάνει ότι οι «κουλοχέρηδες» και τα κυκλώματα του παράνομου τζόγου συντόμως θα μεταβάλλονταν σε «κράτος εν κράτει», αρμοδίως δεν επεδείχθη το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Δύο χρόνια αργότερα τις επισημάνσεις εκείνες του εισαγγελικού λειτουργού, που είχαν διατυπωθεί και σαφώς και εγγράφως, τις επιβεβαίωσε, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, η ροή των πραγμάτων και η αμείλικτη κρίση της καθημερινότητας. Ο παράνομος τζόγος σήμερα ανθεί και το βασικότερο ούτε ελέγχεται ούτε τιμωρείται!
Η πρόβλεψη του κ. Ντογιάκου ότι η ατιμωρησία των παράνομων εμπόρων του τζόγου θα ήταν μονόδρομος αν η πολιτεία δεν έστεργε στη λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων αποτελεί σήμερα μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ελάχιστοι, μετρημένοι σε λίγες δεκάδες, είναι εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες του νόμου από το τεράστιο κύκλωμα που πολιτογραφείται ως παράνομος τζόγος («κουλοχέρηδες» και πάσης φύσεως παράνομα παίγνια). Ελάχιστοι είναι οι ελεγχόμενοι, ενώ ο τζόγος ανθεί με χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια σε καθημερινή βάση κέρδη. Κέρδη που υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 500 δισ. δρχ. κατ’ έτος και μάλιστα αφορολόγητα!
Οι προφητικές επισημάνσεις του κ. Ντογιάκου περί ατιμωρησίας των υπευθύνων για τους «κουλοχέρηδες» αποτελούν δραματικές διαπιστώσεις του διαδόχου του στη θέση του εποπτεύοντος το ΣΔΟΕ εισαγγελέα. Ο κ. Δ. Ασπρογέρακας, που κατέχει τώρα τη νευραλγική θέση του εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, μετά από μακρά έρευνα κατέληξε σε συμπεράσματα που αποδεικνύουν (με στοιχεία) τούτο: ανέλεγκτοι οι «κουλοχέρηδες». Ο παράνομος τζόγος είναι ουσιαστικώς πάνω από τους νόμους και εκτός της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης! Και να γιατί:
* Οι έλεγχοι για τους «κουλοχέρηδες» (σε κάθε συνοικία υπάρχουν εκατοντάδες και τα κέρδη μετριούνται σε εκατομμύρια) είναι ελάχιστοι. Το ΣΔΟΕ, που έχει την αρμοδιότητα από τον νόμο δεν επιδεικνύει σπουδή στο κυνήγι του παράνομου τζόγου. Ο κ. Ασπρογέρακας στο πρόσφατο παρελθόν (και σε χρόνο ανύποπτο, όταν οι «κουλοχέρηδες» δεν είχαν γίνει αντικείμενο για αντιπαράθεση στα πεδία της πολιτικής) είχε ερευνήσει και διαπιστώσει ότι οι έλεγχοι για παράνομα παίγνια ήταν ελάχιστοι. Αναντίστοιχοι των καταγγελιών αλλά και των αναγκών για την επιβολή του νόμου. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 1998 δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος! Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς μόνο τέσσερις και τον Νοέμβριο κανένας.
* Οι ελάχιστοι που ελέγχονται και συλλαμβάνονται παρανομούντες έχουν όλες τις ευχέρειες να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους, δίχως την ενοχλητική παρουσία των διωκτικών αρχών. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα (για το οποίο είχε κρούσει τον κώδωνα εγκαίρως ο κ. Ντογιάκος) οδηγεί (ανεξαρτήτως προθέσεων) σε απόλυτη ατιμωρησία τους υπευθύνους για τα παράνομα παίγνια. Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τον εντοπισμό του παράνομου παιγνίου δίνει προκλητικές ευχέρειες στον κάτοχό του και δυσχεραίνει το έργο των διωκτικών αρχών. Επιτρέπει το μηχάνημα με το παράνομο παίγνιο να μείνει στα χέρια του ιδιοκτήτη του ή του κατόχου του και παραπέμπει το θέμα προς επανεξέταση στην Επιτροπή Παιγνίων (να επιβεβαιώσει αν το παίγνιο είναι παράνομο ή όχι).
* Στην πράξη η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, όπως κατέδειξε η έρευνα του εισαγγελέα, είχε ως αποτέλεσμα: τα μηχανήματα του παράνομου τζόγου να μην κατάσχονται, να παραμένουν (σφραγισμένα έστω) στα χέρια των κατόχων τους και να υφίστανται παρεμβάσεις και αλλοιώσεις των δεδομένων τους, με συνέπεια η παρανομία να συγκαλύπτεται με τις ευλογίες του νόμου.
* Οι επιβεβαιώσεις της παρανομίας από την Επιτροπή Παιγνίων αργούν και η ποινική διαδικασία κωλυσιεργεί, έστω και στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις όπου ο έλεγχος έγινε και η παρανομία εντοπίστηκε. Μόνο στην Αθήνα 850 δικογραφίες βρέθηκαν στο συρτάρι (αδίκαστες και οι υπεύθυνοι του παράνομου τζόγου ατιμώρητοι) γιατί ακόμη αναμένεται η κρίση της Επιτροπής Παιγνίων.
Οι διαπιστώσεις αυτές για τον παράνομο τζόγο και τους «κουλοχέρηδες», ένα θέμα τόσο σημαντικό και με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις περιουσίες εξαφανίζονται και πολίτες οδηγούνται σε απόγνωση, ακόμη και αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί , θα ήταν ατελέσφορες αν δεν συνοδεύονταν από προτάσεις θεραπείας.
Και ένας εισαγγελέας, ως γνωστόν, ποτέ δεν ξεκινά από τη διατύπωση απόψεων. Η άσκηση διώξεων είναι η αιχμή του δόρατος για την πάταξη της παρανομίας. Και ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Ασπρογέρακας ήδη άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στην Επιτροπή Παιγνίων ο πλήρης τίτλος της είναι Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων και έστειλε τα μέλη της να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος.
Ποια είναι η παράβαση; Δεν εξέδωσαν αποφάσεις, ως όφειλαν, για περίπου 343 περιπτώσεις εντοπισμού παράνομου τζόγου (αν τα παίγνια είναι παράνομα ή όχι), με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να μένουν ατιμώρητοι και οι σχετικές δικογραφίες στο συρτάρι. Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η ποινική διαδικασία για τους «κουλοχέρηδες», σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, είναι να έχει αποφανθεί η Επιτροπή Παιγνίων η οποία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.
Η ποινική δίωξη κατά των μελών της ήταν αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία προηγήθηκε με αφορμή καταγγελίες που διατυπώθηκαν στην Εισαγγελία όχι από απλούς πολίτες, αλλά από την Αστυνομία και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ηθών και Λεσχών. Οι άνθρωποι είχαν στα χέρια τους τις 343 δικογραφίες και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν την ποινική διαδικασία γιατί δεν είχε αποφανθεί περί του παιγνίου η Επιτροπή.
Τα μέλη της, που εξετάστηκαν από τον εισαγγελικό λειτουργό, προέβαλαν λόγους σχετιζόμενους με δυσλειτουργίες της υπηρεσίας τους φόρτο εργασίας, αραιές συνεδριάσεις, μόνο μία φορά την εβδομάδα, και άλλα και απέδωσαν σε αντικειμενικά δεδομένα την καθυστέρηση και όχι σε υποκειμενικές προθέσεις. Ωστόσο οι προθέσεις, έστω και αν έγιναν δεκτές από τον κ. Ασπρογέρακα, δεν αρκούν για να εξουδετερώσουν την παράβαση του νόμου. Ετσι η δικογραφία σε βάρος των μελών της Επιτροπής Παιγνίων έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται εις χείρας πταισματοδίκη.
Η αλλαγή της νομοθεσίας
Ο εισαγγελέας κ. Ασπρογέρακας αναμένεται να υπομνήσει προς το υπουργείο Οικονομικών την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και τη μεταρρύθμιση της υπουργικής αποφάσεως (πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1125278/97), η οποία στην πράξη λειτούργησε ως δίαυλος συγκαλύψεως των «κουλοχέρηδων» και του παράνομου τζόγου. Περί αυτής της αποφάσεως άλλωστε ο κ. Ντογιάκος (προκάτοχος του κ. Ασπρογέρακα) είχε εγκαίρως υπομνήσει αρμοδίως ότι «δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στο έργο των ελεγκτικών οργάνων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας». Η απόφαση αυτή άλλωστε προέβλεψε τη διαδικασία που ισχύει σήμερα. Ποια είναι η διαδικασία;
Οταν εντοπιστεί το παράνομο παίγνιο, αντί ο κάτοχος ή ο ιδιοκτήτης του να συλληφθεί και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, έχει δικαίωμα να προβάλει ένσταση υποστηρίζοντας ότι δεν είναι παράνομο. Τότε το μηχάνημα σφραγίζεται, παραμένει εις χείρας του παρανομούντος και η υπόθεση παραπέμπεται στην Επιτροπή Παιγνίων, η οποία καλείται οριστικώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο: αν δηλαδή το παίγνιο είναι παράνομο η όχι. Ως τότε η ποινική διαδικασία ανακόπτεται και ο ιδιοκτήτης του παιγνίου έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του ακόμη και να αλλοιώσει τα δεδομένα του μηχανήματος. Θα ήταν αφελής αν δεν το έπραττε. Εν κατακλείδι, νομοθετικές εξελίξεις αναμένονται για τους «κουλοχέρηδες» ώστε να λυθούν τα χέρια των διωκτικών αρχών και να ελεγχθεί (κατά το δυνατόν) ο παράνομος τζόγος.