Ράμμος για παρακολουθήσεις: Αποδέχεται την ισχύ του νέου νόμου – Ζητεί διευκρινίσεις για την εφαρμογή του

Νέες εξελίξεις σηματοδοτεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων η κίνηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, ο οποίος με έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητεί να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών για τυχόν υποκλοπές.

Στο έγγραφο Ράμμου αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης (ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές) με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει –όχι όπως μέχρι πρότινος στην ΑΔΑΕ– σε τριμελές όργανο, αποτελούμενο από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.

Ο πρόεδρος της Αρχής, αφού παραθέτει τις διατάξεις (νόμος 5002 του 2022), ζητεί ενημέρωση προκειμένου, όπως τονίζει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για να υποβάλλει στο εξής τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν, καθώς πλέον η Αρχή στην οποία ο ίδιος προΐσταται δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Ειδικότερα ο κ. Ράμμος, χωρίς να κάνει νύξη περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης, ζητεί ενημέρωση για τη διαδικασία (ποιο όργανο, από την ΕΥΠ ή την Αντιτρομοκρατική, θα παραλαμβάνει τα αιτήματα), αποδεχόμενος την αναρμοδιότητά του και κάνοντας δεκτό ότι στο εξής θα εφαρμόζεται ο νέος νόμος.

Ο πρόσφατος νόμος, πέραν των άλλων προϋποθέσεων που έχει θέσει για την ενημέρωση πολιτών (παρέλευση τριετίας από την παρακολούθηση και απόφαση του τριμελούς οργάνου ώστε να μη θίγεται από την ενημέρωση ο σκοπός της παρακολούθησης), όρισε την αρμοδιότητα αυτή να έχει στο εξής το τριμελές όργανο.

Με το έγγραφο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ εκτονώνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η θεσμική κρίση ανάμεσα σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου και Ανεξάρτητη Αρχή.

Καθώς όμως μένει να καθοριστεί η ακριβής πρακτική διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Ράμμος απηύθυνε το σχετικό έγγραφο. Το έγγραφό του στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, που είναι και ο συντάκτης του νόμου, και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Να σημειωθεί ότι πάνω στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης στηρίχθηκε προ ημερών η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που προκάλεσε αντιδράσεις και επικρίσεις, γνωμοδότηση που έκρινε, με βάση τον νόμο, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για ενημέρωση περί παρακολούθησής τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά αντί αυτής την αρμοδιότητα έχει το τριμελές όργανο.

Βέβαια, η γνωμοδότηση Ντογιάκου στηρίχθηκε και στους προγενέστερους νόμους από το 1994 και μετά, που ρύθμιζαν τα θέματα της ενημέρωσης των πολιτών σε περίπτωση παρακολουθήσεων κατά κανόνα απαγορευτικά, ενώ έκρινε και το θέμα της αναδρομικής ισχύος του πρόσφατου νομοθετήματος.

Ειδικότερα ανέφερε ότι ο νόμος του περασμένου Δεκεμβρίου καταλαμβάνει και προγενέστερα αιτήματα, όπως εκείνα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και άλλων, για τα οποία η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να παράσχει ενημέρωση, ούτε να απευθυνθεί προς τούτο στις εταιρείες τηλεφωνικών παρόχων. Μετά ταύτα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ήδη ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ράμμος ενδεχομένως να τα θέσει υπόψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τον όρο της τήρησης του απορρήτου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το έγγραφο Ράμμου φαίνεται να εκτονώνεται, προς το παρόν, η θεσμική κρίση –πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης– για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που είχε κλονίσει τις σχέσεις Εισαγγελίας Αρείου Πάγου και Ανεξάρτητης Αρχής.

Scroll to Top