ΟΤΑΝ, μεσούντος του Αυγούστου, ο υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Ευ. Γιαννόπουλος απέστειλε έγγραφο στις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ξεκινήσουν έναν αγώνα δίωξης των κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών αλλά και τοκογλυφίας, κανένας δεν πίστευε ότι, σε τόσο σύντομο χρόνο, τα πρώτα αποτελέσματα θα ήταν ορατά. Ο πέπλος σιωπής και ο νόμος της «ομερτά» που καλύπτουν τις δραστηριότητες των παρανόμων δεν επέτρεπαν προσδοκίες για αποκαλύψεις πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και πίσω από τις συναλλαγές εμπόρων του λευκού θανάτου. Και όμως, οι έντεκα εισαγγελείς Εφετών της χώρας, που ανέλαβαν το βαρύ έργο να ερευνήσουν και να φέρουν στο φως διαδικασίες οι οποίες θρυλούνται από καιρό αλλά δύσκολα αποδεικνύονται, τελικώς, επέτυχαν.
Στις εκθέσεις τους (το περιεχόμενο των οποίων αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 25 Ιανουαρίου 1998) κατόρθωσαν να προσεγγίσουν, να αποκαλύψουν και να δημοσιοποιήσουν δραστηριότητες δικηγόρων, ιατροδικαστών, σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων που συγκροτούν αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «τα μαύρα κυκλώματα των φυλακών». Το δημοσίευμα του «Βήματος» προκάλεσε αίσθηση στις δικαστικές αρχές αλλά και στον νομικό κόσμο της χώρας. Στην Κέρκυρα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Κορυδαλλό εντοπίσθηκαν παράνομες δραστηριότητες που προβληματίζουν. Απεδείχθη ότι οι φυλακές μας είναι τρύπιες από παντού. Οτι το εμπόριο του λευκού θανάτου δίνει και παίρνει. Και το χειρότερο: ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόριο εξελίσσεται καθημερινά, με θύματα τους κρατούμενους που έχουν εγκλειστεί υποτίθεται για να σωφρονιστούν, ως παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. Δικηγόροι, ιατροδικαστές, δεσμοφύλακες απομυζούν και την τελευταία τους «δεκάρα» και στήνουν ένα χορό εκατομμυρίων δραχμών για αποφυλακίσεις που όζουν, πουλώντας διασυνδέσεις με «ισχυρά πρόσωπα και δικαστικούς λειτουργούς» (τις περισσότερες φορές ανύπαρκτες).
Οι εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας, οι οποίοι ανέλαβαν να ερευνήσουν τα σκοτεινά κυκλώματα των φυλακών, που απλώνουν τα πλοκάμια τους ως και στις αίθουσες των δικαστηρίων, βρίσκονται ήδη στην αρχή. Μία έρευνα, όταν αρχίζει, κανένας δεν ξέρει πού και πώς θα καταλήξει. Πάντως τα πρώτα συγκλονιστικά ευρήματα που ήρθαν στο φως ήδη απασχολούν έντονα τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και τα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής αρχής. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλος, που παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες και ενημερώνεται τακτικά γι’ αυτές, αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Ζαβολέας, που έχει την ανώτατη εποπτεία τους, έχουν «ανασκουμπωθεί» για δουλειά.
Οπου οι εισαγγελείς Εφετών καταγράφουν περιστατικά που επισύρουν ποινικές κυρώσεις (η συντριπτική πλειονότητα είναι τέτοια), οι αρμόδιοι εισαγγελείς δεν μένουν με δεμένα τα χέρια. Διερευνούν τις ευθύνες και τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων και προσανατολίζονται σε ποινικές διώξεις. Οπου όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η ευθύνη ορατή, οι διώξεις είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πέφτει αμείλικτος. Κατά πάντων. Η ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος μέσα στις φυλακές των Διαβατών της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή δικηγόρων, κρατουμένων και «ισχυρών προσώπων», που κινούσαν τα νήματα των παράνομων αποφυλακίσεων και «της ευνοϊκής μεταχείρισης υποδίκων και καταδίκων», σηματοδοτεί την έναρξη των διώξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Σιδέρης, που ανέλαβε την έρευνα στις φυλακές της συμπρωτεύουσας, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση κυκλώματος με τη συμμετοχή και δικηγόρων, ασκεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου. Ο δικηγόρος Παν. Κλημαντήρης, η σύζυγός του Μαρία, που εμφανιζόταν και ως «δικηγόρος» χωρίς να είναι, ο συνεργάτης του Βασ. Μουσαμάς αλλά και οι κρατούμενοι που είχαν αναλάβει τον ρόλο του «κράχτη» μέσα στη φυλακή, αντιμετωπίζουν τώρα κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Ο Παν. Κλημαντήρης, δικηγόρος στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση Σιδέρη, («Το Βήμα» 25.1.1998), είχε στήσει μια καλοκουρδισμένη κομπίνα μέσα στις φυλακές των Διαβατών. Με «κράχτες» κρατούμενους, όπως ο πρώην αστυνομικός Ι. Μπασδάνης, απευθυνόταν σε κατηγορούμενους για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και ζητούσε τεράστια ποσά, υποσχόμενος αποφυλακίσεις ή αθωώσεις, με τη βοήθεια «ισχυρών προσώπων και δικαστικών λειτουργών». Τα ποσά που ζητούσε; Από πέντε ως και 60 εκατομμύρια δραχμές για «μια κουβέντα»! Θύματά του ένας βούλγαρος κρατούμενος για εμπόριο ναρκωτικών, ο Ognian Atanasof, από τον οποίο ο Κλημαντήρης μέσω τρίτων (του Ι. Μπασδάνη και της συζύγου του) ζήτησε 60 εκατ. δραχμές, υποσχόμενος γνωριμίες με δικαστές για να «πέσει στα μαλακά»!
Αντί όμως ο βούλγαρος έμπορος να αθωωθεί ή να αποφυλακιστεί, έφαγε «ισόβια». Και ζήτησε τα λεφτά του πίσω. Προ του κινδύνου της καταγγελίας, ορισμένα από τα χρήματα επεστράφησαν αλλά το κύκλωμα δεν πτοήθηκε. Επόμενο θύμα ο Κων. Καρακούτας. Δέκα εκατομμύρια για να αποφυλακισθεί. Και αυτός κατηγορούμενος για ναρκωτικά. Τώρα άρχισε ο χορός των διώξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο δικηγόρος Παν. Κλημαντήρης, η γυναίκα του Μαρία αλλά και οι κρατούμενοι Ι. Μπασδάνης και Μιχ. Κέης (ήταν οι κράχτες) αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά συναυτουργία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αδίκημα που διέπραξαν κατ’ επάγγελμα, με παθόντα τον βούλγαρο υπήκοο Ατανάσοφ. Το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απάτη (κακούργημα) βαρύνει και τη σύζυγο του κρατουμένου Μιχ. Κέη, που είχε ανάμειξη στην υπόθεση. Αλλά οι διώξεις δεν έχουν τελειωμό. Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση αντιμετωπίζουν ο κρατούμενος Ι. Μπασδάνης και η σύζυγός του Μαρία, οι δικηγόροι Παν. Κλημαντήρης και η σύζυγός του αλλά και συνεργάτες του. Και ακόμη: παραβάσεις του νόμου περί μεσαζόντων και ηθική αυτουργία σε όλα τα παραπάνω αδικήματα κλείνουν τον κύκλο των ποινικών διώξεων που μόλις τώρα άρχισε και είναι άγνωστο πώς και πού θα κλείσει. Μελετούν τα πορίσματα
ΔΙΩΞΕΙΣ δεν ασκήθηκαν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών και τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων από «Το Βήμα», μελετώνται τα πορίσματα για άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Ζαβολέας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και δίδει οδηγίες. Και ενώ στις άλλες δικαστικές περιφέρειες οι έρευνες απέδωσαν τους πρώτους καρπούς, αναμένεται το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών κ. Αντ. Μύτη για τις φυλακές του Κορυδαλλού. Η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, με τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων αλλά και τα περισσότερα προβλήματα δυσλειτουργίας και δράσης κυκλωμάτων, δεν προσφέρεται για σύντομες έρευνες και πορίσματα στο πόδι.
Το πόρισμα για τον Κορυδαλλό αναμένεται αλλά η πρώτη προσέγγιση των ευρημάτων από τον εισαγγελέα Εφετών δίδει μια γεύση τού τι θα επακολουθήσει. «Από τις καταθέσεις αυτές (που έχουν ληφθεί ως σήμερα) το μόνο που επιβεβαιούται είναι η φήμη», επισημαίνει ο κ. Μύτης στην έκθεση που απέστειλε στον κ. Ζαβολέα, «περί υπάρξεως διαφόρων κυκλωμάτων εντός και εκτός του χώρου των φυλακών Κορυδαλλού, τα οποία διευκόλυναν κρατουμένους κατηγορουμένους για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, προκειμένου να χαρακτηρίζονται ως τοξικομανείς, αλλά και τη μη νόμιμη έξοδό των εκ των φυλακών διά της καταβολής εις τρίτους διαφόρων χρηματικών ποσών».
Οι έρευνες, βέβαια, συνεχίζονται. Και η βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εκπεφρασμένη. Αποκάλυψη των κυκλωμάτων και πάταξη όλων όσοι διευκολύνουν το εμπόριο ναρκωτικών στις φυλακές.