Παζάρι ΗΠΑ – Ευρωπαίων για εκδόσεις τρομοκρατών

ε δύο νέα νομοθετικά πακέτα – το πρώτο προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος από «Το Βήμα της Κυριακής» (8.9.2002) – θωρακίζει η κυβέρνηση το νομικό μας οπλοστάσιο για την πάταξη της τρομοκρατίας, συμπληρώνοντας τον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο και υλοποιώντας τη δέσμευση για κοινή αντιτρομοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Παράλληλα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης των μελών της Ενωσης συναντήθηκαν χθες με τον αμερικανό ομόλογό τους στην Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιείται άτυπο Συμβούλιο Υπουργών, και αντάλλαξαν απόψεις για κοινή πολιτική σε θέματα τρομοκρατίας.


Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στα θέματα των εκδόσεων ενεχομένων σε τρομοκρατική δράση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εκδόσεις υλοποιείται τώρα και προβλέπει συντόμευση των διαδικασιών (οι εκδόσεις θα γίνονται από χώρα σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες) ενώ αλλοδαποί και ημεδαποί θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.


Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για τις εκδόσεις τρομοκρατών μεταξύ ΗΠΑ και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση κοινής πολιτικής στα θέματα της δίωξης της τρομοκρατίας.


Και ενώ η αναζήτηση κοινών παραδοχών ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς είναι μια διαδικασία που έχει πολύ δρόμο να διανύσει, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν βρει κοινή γραμμή πλεύσης σε πολλά.


Στο πλαίσιο αυτής της κοινής αντιτρομοκρατικής νομοθετικής πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας δεσμεύσεις προσαρμογής, εμπλουτίζει το νομοθετικό μας πλαίσιο με ένα ακόμη νομοσχέδιο που είναι έτοιμο προς κατάθεση και ένα δεύτερο που επίκειται και αφορά τις εκδόσεις των τρομοκρατών.


Αλλά ας δούμε τι προβλέπει το πρώτο πακέτο των νομοθετικών μέτρων για την τρομοκρατία που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος:


* Παρατείνεται ο χρόνος της παραγραφής των τρομοκρατικών πράξεων από 20 σε 39 χρόνια, για τα κακουργήματα ασφαλώς.


* Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε σχέση με τα μέλη της.


* Τιμωρούνται αυστηρότερα απ’ ό,τι τώρα εκείνοι που βοηθούν και υποθάλπουν τρομοκράτες. Η βοήθεια μπορεί να είναι υλική ή ηθική.


* Προσδιορίζονται με σαφήνεια και ακρίβεια ποιοι θεωρούνται τρομοκράτες και για ποιες πράξεις.


* Εξαιρούνται ρητά και συγκεκριμένα ποιοι δεν είναι τρομοκράτες και ποιες πράξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν τρομοκρατικές. Ειδικότερα δεν θεωρούνται τρομοκράτες:


Οσοι ενεργούν προς όφελος και για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών (για παράδειγμα, αγωνιστές κατά μιας αντιδημοκρατικής εκτροπής).


Οσοι μετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης ή άλλες πολιτικές ή συνδικαλιστικές εκδηλώσεις.


Οσοι εκφράζουν τη γνώμη τους και κάνουν χρήση των σχετικών συνταγματικών τους δικαιωμάτων.


Βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές που θα ψηφιστούν και θα γίνουν νόμος του κράτους το αργότερο ως το τέλος του χρόνου έχουν αξία για το μέλλον. Για τους ενδεχόμενους τρομοκράτες της επόμενης γενιάς, καθώς ο νόμος δεν έχει ποτέ αναδρομική ισχύ και δεν επηρεάζει εν προκειμένω τις τωρινές υποθέσεις για την τρομοκρατία.


Το επόμενο βήμα – το δεύτερο πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων – που θα επεξεργαστεί στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι εκείνο που σχετίζεται με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και υλοποιεί τη δέσμευσή μας για κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ όλων των κρατών-μελών σε θέματα εκδόσεων.


Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα ενσωματώσουμε και στο δικό μας δίκαιο, οι εκδόσεις πολιτών θα γίνονται στο εξής με διαδικασία πολύ σύντομη (μέσα σε 90 ημέρες) και οι κυβερνήσεις – όπως ίσχυε στη χώρα μας – δεν θα έχουν πια το δικαίωμα να αρνηθούν την έκδοση εκζητουμένου.


Βέβαια οι εκδόσεις πολιτών θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο για αλλοδαπούς και ημεδαπούς και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα δικαιώματα του εκζητουμένου.

Scroll to Top