Παράνομη διακίνηση μεταναστών: Βαριές κατηγορίες κατά ΜΚΟ

Βαριά ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση ασκήθηκε εις βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, γνωστού στις ελληνικές δικαστικές αρχές καθώς κατά καιρούς υποβάλλει εκατοντάδες μηνύσεις κατά πάντων. Ο Παναγιώτης Δημητράς, αντιμέτωπος με τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, διώχθηκε ποινικά από τις εισαγγελικές αρχές της Κω έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε για καιρό για παράνομη διακίνηση μεταναστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε, ο Παναγιώτης Δημητράς μαζί με τον Τόμι Ολσεν, ο οποίος επίσης διώκεται ποινικά για εγκληματική οργάνωση, μετείχαν σε οργανωμένες προσπάθειες διακίνησης παράνομα μεταναστών στη χώρα μας. Ο Τόμι Ολσεν είναι ιδρυτής και διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegean Boat Report.

Oπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, και οι δύο είναι αντιμέτωποι με «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών στην Ελλάδα, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Ο διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και ο ιδρυτής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, Τόμι Ολσεν, διώκονται ποινικά για εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Παναγιώτη Δημητρά έχουν ασκηθεί με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών «κατ’ επάγγελμα, καθώς, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

H ποινική δίωξη εις βάρος των επικεφαλής των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Παναγιώτη Δημητρά και του Νορβηγού Τόμι Ολσεν, στηρίζεται σε δύο δικογραφίες που σχημάτισε το καλοκαίρι του 2021 το Λιμενικό και έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ» τον Οκτώβριο (Kυριακή, 9/10/2022). Η πρώτη έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο με αφορμή την άφιξη βάρκας με 14 μετανάστες στο νησί της Κω. Στις καταθέσεις τους ενώπιον των στελεχών του Λιμενικού ορισμένοι από τους διασωθέντες είπαν ότι είχαν δώσει 800 ευρώ σε δουλέμπορο ονόματι «Alex» για τη μεταφορά τους από την Αλικαρνασσό στην Κω. Κατέθεσαν ακόμη ότι ρόλο οργανωτή της μεταφοράς είχε ένας 40χρονος υπήκοος Καμερούν, ο οποίος είχε ταξιδέψει μαζί τους από την Τουρκία με την ίδια φουσκωτή βάρκα. Περιέγραψαν, τέλος, ότι πριν από τον απόπλου της βάρκας από τα παράλια της Τουρκίας, ο 40χρονος υπήκοος Καμερούν κατόπιν υπόδειξης του Τούρκου δουλεμπόρου «Αlex» επικοινώνησε με τον Ελληνα επικεφαλής της ΜΚΟ, ενημερώνοντάς τον για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Με βάση τις καταθέσεις των μεταναστών, ο 40χρονος άνδρας από το Καμερούν συνελήφθη, το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε και εστάλη στο τμήμα ψηφιακών πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο έλεγχος στα δεδομένα της συσκευής ολοκληρώθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, με τα ευρήματα να επιβεβαιώνουν όσα νωρίτερα οι μετανάστες είχαν πει στις καταθέσεις τους. Και αυτό διότι φέρεται να προέκυψαν απευθείας επικοινωνίες των συλληφθέντων ως διακινητών με τον Παναγιώτη Δημητρά και τον Tόμι Ολσεν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Aegean Boat Report με έντονη δραστηριότητα στο Ανατολικό Αιγαίο. Η δεύτερη δικογραφία εις βάρος των δύο αφορά περιστατικό που εκτυλίχθηκε ενάμιση μήνα μετά το πρώτο με αφορμή τον κατάπλου βάρκας με μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Τότε, άνδρες του Λιμενικού είχαν βρει και περισυλλέξει τους μετανάστες μεταφέροντάς τους στο ΚΥΤ της Λέρου. Στη δικογραφία, τα στελέχη του Λιμενικού επικαλούνται τη συμμετοχή των δύο διωκόμενων ακτιβιστών σε κοινές ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής WhatsApp με αλλοδαπούς που διώχθηκαν ως διακινητές. Από τις καταθέσεις των προσφύγων είχε προκύψει ότι τη διακίνηση είχε οργανώσει αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής.

Scroll to Top