Την ώρα που ο Αρειος Πάγος έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει αυξημένο αριθμό δικαστών, για να κριθεί η εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις νέες αποκαλύψεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.
Οπως έγινε γνωστό χθες, ο κ. Τζανερίκος ανέφερε πως υπήρξε και δεύτερη συνάντηση, εκτός από εκείνη με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με αντικείμενο –και αυτή– την επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για το κόμμα Κασιδιάρη.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αρχικά ανέφεραν ότι ο κ. Τζανερίκος συναντήθηκε με κυβερνητικό παράγοντα και ορισμένες από αυτές έκαναν λόγο και για ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα. Ομως, άλλες πληροφορίες που έφθασαν στην «Κ» για τη συνάντηση αναφέρουν πως ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου συναντήθηκε, όχι με πολιτικό ούτε με κυβερνητικό παράγοντα, αλλά με πρόσωπο εκτός πολιτικής, το οποίο –κατά τον ανώτατο δικαστικό– μετέφερε σε αυτόν μήνυμα της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης με το κόμμα Κασιδιάρη.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανερίκο, κατά τη συνάντηση αυτή του προτάθηκε, αν είχε θετική συνεισφορά στην υπόθεση Κασιδιάρη, ότι μετά την αφυπηρέτησή του θα του δινόταν θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ», διαψεύδοντας τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο, ότι δεν ήταν δυνατόν να του προταθεί το παραμικρό, καθώς είχε κοπεί πριν από λίγους μήνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν το όνομά του είχε ακουστεί ως υποψήφιος για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε τότε ο Ισίδωρος Ντογιάκος).
Κατά τις ίδιες πηγές, τότε ο κ. Τζανερίκος κόπηκε καθώς στο πρωθυπουργικό γραφείο έφθασαν πληροφορίες για στενές σχέσεις του με οικονομικούς παράγοντες. Πάντως, μετά την αποκάλυψη του κ. Τζανερίκου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πει ποιος κυβερνητικός παράγοντας συναντήθηκε με τον κ. Τζανερίκο και αν ισχύουν τα περί προτάσεως για θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να είναι το πρόσωπο που ενδέχεται να συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;».
συνάντηση και πιθανά ανταλλάγματα αναφέρθηκε ο παραιτηθείς δικαστικός – Σφοδρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε ότι κυβερνητικός παράγοντας συνάντησε τον ανώτατο δικαστικό, και τα περί προτάσεων για τοποθέτησή του σε Ανεξάρτητη Αρχή. «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης», ήταν η απάντηση του κ. Οικονόμου «και δεν θα μπορούσε να υπάρξει διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
Ολοι κρίνονται από τη στάση τους απέναντι σε αυτά τα θεσμικά πολιτικά ζητήματα και από τα λόγια τους και τις πράξεις τους». Σε ερώτηση περί προσφοράς θέσεως σε Ανεξάρτητη Αρχή στον κ. Τζανερίκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα ούτε έγιναν και ούτε θα μπορούσαν να γίνουν σε καμία περίπτωση. Είναι έξω από το αξιακό μας πλαίσιο και τη λογική μας». Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αποκαλύψεις από την πλευρά του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση και συντηρούν το θέμα ενόψει της δικαστικής απόφασης που θα ληφθεί από τον Αρειο Πάγο για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Πάντως, στο ανώτατο δικαστήριο μετά την παραίτηση Τζανερίκου έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το αργότερο στις 5 Μαΐου να έχει εκδοθεί απόφαση, τόσο για το κόμμα Κασιδιάρη όσο και για τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές όλων των πολιτικών κομμάτων που θα υποβάλουν σχετική αίτηση, καθώς η προθεσμία λήγει την 1η Μαΐου.