Στα συνταγματικά και νόμιμα πλαίσια κινούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αξιοποίηση εξειδικευμένων επαγγελματιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση χιλιάδων κύριων ή επικουρικών συντάξεων.
Υπέρ της συνταγματικότητας των εν λόγω ρυθμίσεων τάχθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφαση που ανακοινώθηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης, έπειτα από προσφυγές που είχαν ασκηθεί από ομοσπονδίες εργαζομένων.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με την 750 του 2023 απόφασή της, έκρινε ότι η αξιοποίηση επαγγελματιών, όπως δικηγόρων και λογιστών από τον ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές ούτε παραβιάζει βασικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είναι πολυσέλιδο, απαντά σε όλες τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν από εκείνους που προσέφυγαν, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων για αξιοποίηση ειδικών επαγγελματιών στην έκδοση των συντάξεων.
Προς τούτο, μεταξύ των πολλών νομικών επιχειρημάτων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΣτΕ, σημειώνεται, ότι «με τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 4798/2021 και της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης δεν μεταβάλλεται ο φορέας παροχής κοινωνικής ασφάλισης, δοθέντος ότι οι απονεμόμενες στους πιστοποιημένους επαγγελματίες αρμοδιότητες ασκούνται εντός του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Επιπλέον οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες (δικηγόροι και λογιστές), οι οποίοι εγγράφονται σε τηρούμενο και εποπτευόμενο από τον e-ΕΦΚΑ μητρώο, κατόπιν επιτυχούς περάτωσης σεμιναρίου επιμόρφωσης και, ακολούθως, επιτυχούς συμμετοχής τους σε εξετάσεις επί θεματικών ενοτήτων που αντιστοιχούν στα σχέδια αποφάσεων και στις αποφάσεις που καλούνται να συντάξουν, διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα και την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων τους, υπέχουν δε αυξημένη ευθύνη ακόμα και μετά την περάτωση του έργου τους».
Σε άλλο σημείο της απόφασης επισημαίνεται ότι ο βασικός λόγος για την αξιοποίηση εξειδικευμένων επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων ήταν σημαντικός και σχετιζόταν με την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ένας πολίτης (φυσικό πρόσωπο), προβάλλοντας αντισυνταγματικότητες για τις ρυθμίσεις αυτές και ζητώντας την κατάργησή τους.
Ωστόσο, η επιχειρηματολογία τους δεν έγινε δεκτή και οι προσφυγές απορρίφθηκαν. Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης ήταν ο επίτιμος, πλέον, πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτριος Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η Χριστίνα Σιταρά.
Να σημειωθεί ότι την αξιοποίηση ιδιωτών στο δύσκολο –τότε– έργο της έκδοσης των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων είχε προαναγγείλει στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τον Μάρτιο του 2021. Από τότε και ύστερα από σειρά μέτρων που ελήφθησαν, μαζί με την αξιοποίηση των ιδιωτών (λογιστών και δικηγόρων) που εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν γι’ αυτό, ο ΕΦΚΑ κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, μέσα σε 27 μήνες εκδόθηκαν 570.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Πλέον, ο ρυθμός έκδοσης είναι 1.100 συντάξεις την ημέρα, από 500 το 2019. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας νέας σύνταξης στην Ελλάδα πλέον είναι 60 ημέρες. Ολες οι υποθέσεις από το 2021 και πίσω έχουν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση 4.000, τις οποίες ήδη διαχειρίζεται ειδική ομάδα του e-ΕΦΚΑ.