H πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει, χωρίς αμφιβολία, μεγάλες αντιδράσεις και κριτικές από νομικούς και μη, ενώ και η ίδια η πρόεδρος της δίκης έθεσε θέματα, που έριξαν σκιά μεροληψίας στην εισαγγελική έδρα.
Η εισαγγελική εισήγηση, να μην πάει κανένας φυλακή έως ότου δικαστούν και στο εφετείο, ηγετική πολιτική ομάδα της ΧΑ και μετέχοντες σε βαριές εγκληματικές πράξεις, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις, πρώτα πρώτα διότι δεν διαχώρισε κανένα καταδικασθέντα, και επιπλέον διότι η επιχειρηματολογία της στηρίχθηκε σε παραδοχές, που δεν στηρίζονται στη δικογραφία και στα γεγονότα.
Άλλωστε η πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη, με βαρυσήμαντη παρέμβαση της, επιςήμανε πως η εισαγγελέας δεν έλαβε υπόψη της και δεν τα ανέφερε στο δικαστήριο, σημαντικά στοιχεία με τα ποινικά μητρώα έντεκα καταδικασθέντων, που είχαν στο παρελθόν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία, ληστείες και άλλα, ενώ δεν έλαβε υπόψη, ούτε το είπε μέσα στη δίκη, πως ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός είχε το 2015 παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.
Οι εισαγγελικοί χειρισμοί σε μια τόσο σημαντική από πολιτικής και θεσμικής πλευράς δίκη, είναι εύλογο να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων. Όμως άλλο η κριτική, ακόμα και πολύ σκληρή στην εισαγγελέα για την πρόταση της, κι άλλο οι ύβρεις, η διαπόμπευση, οι λοιδορίες, οι ανθρωποφαγικές διαθέσεις που εκδηλώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δυστυχώς και κάποιοι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, καταφέρθηκαν εναντίον της με χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε στην άσκηση του σοβαρού δικηγορικού λειτουργήματος, ούτε στην κριτική, που οφείλει και πρέπει να ασκείται, σε δικαστές και εισαγγελείς.
Διότι κακά τα ψέματα είμαστε κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη, δικαστές και εισαγγελείς, κρίνονται για τις ενέργειές τους, τους χειρισμούς τους και τις αποφάσεις τους. Όμως δεν θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Ούτε θα δικάζουν οι πολίτες. Είναι ολισθηρός για τη δημοκρατία και για όλους μας αυτός ο δρόμος.