Κρατική αποζημίωση σε ασφαλιστική εταιρεία για τις ζημιές όταν σκοτώθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος

Πρόσθετες αποζηµιώσεις σε ασφαλιστική εταιρεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα καταβάλει το Δημόσιο έπειτα από σχετικές (τέσσερις τον αριθμό) αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο επιδίκασε ποσό 1.562.600 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους σε ασφαλιστική εταιρεία που είχε κάνει προσφυγή ζητώντας τα χρήματα που κατέβαλε σε ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι είχαν πάθει ζημιές από τα παρατεταμένα και βίαια επεισόδια που συνέβησαν την 7η Δεκεμβρίου 2008, στον απόηχο της δολοφονίας του 15χρονου, τότε, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με παλαιότερες αποφάσεις του, που έχουν ήδη δημοσιευθεί, έχει επιδικάσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν καταστηματάρχες της περιοχής από τα εν λόγω επεισόδια, ύψους 1.800.000 ευρώ και πλέον.

Στην παρούσα υπόθεση η ασφαλιστική που είχε προσφύγει είχε χάσει τις δίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό με το σκεπτικό ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύχτας και οι ζημιογόνες συνέπειές τους αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας». Κατά συνέπεια κρίθηκε από τους διοικητικούς εφέτες ότι «δεν συντρέχει ευθύνη του Δημοσίου από παράνομες παραλείψεις των οργάνων του (αστυνομικούς) και δεν στοιχειοθετείται υποχρέωσή του προς αποζημίωση». Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χαρίκλεια Χαραλαμπίδου), αναίρεσε τέσσερις αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων και τάχθηκε υπέρ της αποζημίωσης της ασφαλιστικής εταιρείας, επισημαίνοντας στις αποφάσεις του ότι «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως “άγνωστοι”».

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να προστεθεί σε σειρά αποφάσεων της διοικητικής δικαιοσύνης που αποζημιώνει πολίτες για επεισόδια με καταδίκες του Δημοσίου, όταν κρίνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τα απέτρεψαν προασπίζοντας την περιουσία των πολιτών.

Scroll to Top