Κόμμα Κασιδιάρη: Ποιος είναι ο εισαγγελέας στη βιτρίνα

Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που γνώριζαν ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον τελευταίο καιρό κινούνταν πολύ έντονα με πρόθεση να εμπλακεί στον πολιτικό στίβο.

Η ίδρυση από τον ίδιο το περασμένο φθινόπωρο του κόμματος με την επωνυμία ΕAN δεν είχε προκαλέσει ενδιαφέρον, ακόμη και από πρώην συναδέλφους του στο ανώτατο δικαστήριο, όπου είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση. Η μετέπειτα κίνησή του, πριν από περίπου είκοσι ημέρες, να καταθέσει αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο για αναστολή λειτουργίας του ΕΑΝ, είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη.

Φίλοι του στο ανώτατο δικαστήριο, που έμαθαν την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του νεοσύστατου κόμματός του, δεν υποψιάστηκαν πως έκλεινε τη μία πόρτα για να ανοίξει μία άλλη, καθώς στη συνέχεια εκδήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να ηγηθεί του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η κίνηση Κανελλόπουλου, όπως ήταν φυσικό, ενεργοποίησε με ένταση πολιτικά αντανακλαστικά. Μέσα όμως στη Δικαιοσύνη, και κυρίως στον Αρειο Πάγο, στον οποίο υπηρέτησε επί μακρόν ως αντεισαγγελέας, η πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα Κασιδιάρη έχει προκαλέσει σοκ.

Ποιος είναι όμως ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που θέλει να ηγηθεί του κόμματος που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξη πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής;

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανήκει σε γνωστή νομική οικογένεια, που κατάγεται από την Κέρτεζη Καλαβρύτων, με δύο αδέλφια αντιπροέδρους στον Αρειο Πάγο, τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, επίτιμο ανώτατο δικαστικό και τον Θεόδωρο, εν ενεργεία αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ανήκε στους ελάχιστους που προεπιλέχθηκαν για την Προεδρία του Αρείου Πάγου, ενώ και στις επικείμενες επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τον προσεχή Ιούνιο, ανήκει και πάλι στους προς επιλογή ανώτατους δικαστικούς. Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας είναι ο γνωστός δικηγόρος Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ενώ υπάρχουν και τρεις αδελφές που συμπληρώνουν την πολυμελή οικογένεια.

Ο Αν. Κανελλόπουλος διένυσε μακρά δικαστική διαδρομή, διετέλεσε προϊστάμενος στην Εισαγγελία της Αθήνας και της Πάτρας, έφθασε έως τον Αρειο Πάγο και για μεγάλο διάστημα είχε την ευθύνη για αθλητικά θέματα για λογαριασμό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Συνάδελφοί του, ανώτατοι δικαστικοί, μιλώντας στην «Κ» τον περιγράφουν ως έναν φιλομαθή δικαστικό, λάτρη της καθαρεύουσας, φανατικό ποδοσφαιρόφιλο.

Σε συζητήσεις με πρώην συναδέλφους του ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς υπερασπίζεται τον έγκλειστο για εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτή της Χ.Α., λέγοντας πως «οι άνθρωποι αλλάζουν».

Για τον «εποικισμό»

Οι πολιτικές του πεποιθήσεις έχουν δηλωθεί με την ίδρυση από τον ίδιο του κόμματος ΕΑΝ, μέσω του οποίου διακήρυττε «ανύψωση του πατριωτικού και του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών» και «φρένο στον λαθρομεταναστευτικό εποικισμό της χώρας». Παρά τους αυτόματους συνειρμούς που προκαλεί αυτό το μανιφέστο, ο ίδιος, όταν ερωτάται για τις πολιτικές του θέσεις, αρνείται ότι παραπέμπουν σε εκείνες της Χρυσής Αυγής, ενώ είναι αρνητικός και στις τοποθετήσεις που δημόσια τον φέρουν ως αχυράνθρωπο του Ηλία Κασιδιάρη. «Mακριά από μένα, δηλώνει, τα περί «αχυρανθρώπου», όχι μόνον του Ηλία Κασιδιάρη αλλά οποιουδήποτε».

Ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να είναι εκείνος που θα ηγηθεί του κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, ακόμη και μετά τη δημόσια αποδοκιμασία των προθέσεών του, που έγινε από τα αδέλφια του με δήλωσή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Πληροφορίες της «Κ» από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι προχωρούν ήδη οι διεργασίες για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος Κασιδιάρη, προκειμένου να είναι έτοιμο για αίτηση συμμετοχής στις εκλογές στον Αρειο Πάγο, ενώ ο ίδιος ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, μιλώντας σε δικούς του ανθρώπους, αρνείται ότι θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει στο ανώτατο δικαστήριο, νομικά, την αίτηση του κόμματος για συμμετοχή στις εκλογές.

Μάλιστα, φέρεται να δηλώνει σε φίλους του από το ανώτατο δικαστήριο ότι κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει, διότι θεωρεί ότι το κόμμα θα περάσει το τεστ συνταγματικότητας, καθώς διατείνεται ότι «από το 1864 έως σήμερα ουδέποτε ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση κόμματος, για να το κάνει τώρα…».

Επίσης, σε συζητήσεις με πρώην συναδέλφους του ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι τον επιπλήττουν σφόδρα για την απόφασή του να εμπλακεί με τον συγκεκριμένο τρόπο στην πολιτική, υπερασπίζεται τον έγκλειστο για εγκληματική οργάνωση πρώην βουλευτή της Χ.Α., λέγοντας πως «οι άνθρωποι αλλάζουν».

Παράλληλα, όπως δηλώνουν στην «Κ» συνομιλητές του, προκειμένου να πείσει ότι δεν ταυτίζεται με τη Χ.Α., αναφέρει ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος, του οποίου θα ηγηθεί, υποψήφιος βουλευτής θα είναι μόνον ο Ηλίας Κασιδιάρης(!) και κανένα άλλο στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος, από εκείνους που εκτίουν ποινές πολυετών καθείρξεων ως μέλη της εγκληματικής δράσης της Χ.Α.

Κόμμα Κασιδιάρη: Ποιος είναι ο εισαγγελέας στη βιτρίνα-1
Μέχρι τις 5 Μαΐου η απόφαση

Η κίνηση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Κανελλόπουλου να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη προκάλεσε, πέραν των αυτονόητων πολιτικών αναταράξεων, έντονους προβληματισμούς μέσα στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον Αρειο Πάγο, που θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της όποιας απόφασης. Στο ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σήμανε συναγερμός, καθώς εκτιμήθηκε από πολλούς ότι η όποια απόφαση όφειλε να είναι τέτοιας βαρύτητας, ώστε να μην αφεθούν περιθώρια να αμφισβητηθεί, ενόψει και της μεγάλης πιθανότητας να υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση δέχθηκε εισηγήσεις και κατέληξε σε συμπλήρωση του νόμου που ισχύει, έτσι ώστε για την ανακήρυξη όλων των κομμάτων και πρωτίστως για την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, να λάβει απόφαση σε πλήρη σύνθεση το αρμόδιο Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου (Α1), δηλαδή με τη συμμετοχή και των εννέα ανώτατων δικαστών που το απαρτίζουν και όχι μόνον των πέντε, όπως γινόταν έως τώρα.
Για την αυξημένη σύνθεση του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου, η κυβερνητική τροπολογία θα ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν έχει προσδιοριστεί για συζήτηση στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, πριν το Κοινοβούλιο παύσει τις εργασίες του λόγω των εκλογών.

Η ρύθμιση, αν και είναι νομοτεχνικού χαρακτήρα, εκτιμάται ως εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα και στους δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποφασίσουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές των κομμάτων. Ολα τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί θα καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους στον Αρειο Πάγο έως τις 2 Μαΐου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία της εκλογικής νομοθεσίας.

Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο το βράδυ της 5ης Μαΐου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο, αν το εν λόγω κόμμα θα μετάσχει ή όχι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Scroll to Top