Η αιφνίδια παραίτηση ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού της στρατιωτικής δικαιοσύνης και μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με σοβαρά παραπτώματα δικαστικών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις σημαίνει ίσως πολλά και υπονοεί περισσότερα.
Η παραίτηση του αντιπροέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της στρατιωτικής δικαιοσύνης (του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου) κ. Γεωργίου Κατσουλάκη, ο οποίος παραλλήλως ήταν και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστικών, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον νευραλγικό χώρο της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
* Σοβαρά παραπτώματα
Ο κ. Κατσουλάκης υπέβαλε εγγράφως την παραίτησή του προς τον υπουργό Αμυνας, αιτιολογώντας γιατί δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου. Ο βασικότερος λόγος παραίτησης, τον οποίο επικαλείται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, είναι η τακτική επί μακρόν υπηρεσιακών παραγόντων να κλείνουν τα μάτια και τα αφτιά σε καταγγελίες που αφορούν σοβαρά παραπτώματα δικαστικών λειτουργών.
Οι καταγγελίες για σημαντικές πειθαρχικές παραβάσεις δικαστών, ορισμένοι από τους οποίους υπηρετούν και σε υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής δικαιοσύνης, έχουν υποβληθεί αρμοδίως αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντί να διερευνηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις, οι αναφορές καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.
Στην επιστολή παραίτησής του μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κάνει λόγο ευθέως για ενέργειες κάλυψης παρανομιών των δικαστών και ομιλεί μάλιστα περί « οιονεί ασυλίας»!
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει εαυτόν εκτός δικαστικού σώματος επισημαίνει ότι εκείνο το οποίο βάρυνε στην απόφασή του (το πιο σοβαρό απ’ όλα) είναι το γεγονός ότι «έχουν υποβληθεί προτάσεις ή αναφορές θεσμικών οργάνων (Διοίκησης της Ενωσης Στρατιωτικών Δικαστών και του προϊσταμένου της Επιθεώρησης) που αφορούν σοβαρά θέματα (θεσμικού περιεχόμενου, σοβαρά παραπτώματα των δικαστών) και παραμένουν στα συρτάρια, χωρίς ενέργεια, επί πολλούς μήνες ή και έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι είτε αγνοούνται τελείως τα μείζονα προβλήματα του Σώματος είτε ορισμένα πρόσωπα απολαμβάνουν κάποιας » οιονεί ασυλίας»».
* Επικίνδυνες αναρριχήσεις
Η κάλυψη των ελάχιστων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι βαρύνονται με τη διάπραξη σοβαρών παραπτωμάτων και η συνεπαγόμενη ατιμωρησία τους, εκθέτει σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού το δικαστικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων «που διαθέτει άξιους καθ’ όλα δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική (επαγγελματική) τους στάθμη και το εξαίρετο ήθος τους και ως εκ τούτου αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και τύχης».
Ο κ. Κατσουλάκης, γνώστης των δυσλειτουργιών και των ελλείψεων της στρατιωτικής δικαιοσύνης λόγω της υψηλής θέσης του στην ιεραρχία αλλά και της ιδιότητάς του ως προέδρου μέχρι πρότινος της ένωσης των στρατιωτικών δικαστών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναρρίχηση στα υψηλά κλιμάκια του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων δικαστικών που δεν διαθέτουν το ανάλογο κύρος και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ θεωρεί ότι η λυδία λίθος για τη λύση πολλών προβλημάτων θα ήταν η προσωπική ενημέρωση του υπουργού Αμυνας, την προσωπική παρέμβαση του οποίου και επιζητεί.
Η απουσία επικοινωνίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για όσα συμβαίνουν στο δικαστικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται από τον κ. Κατσουλάκη η μήτρα που εκτρέφει αρνητικά φαινόμενα στον χώρο αυτόν και συντηρεί λογικές που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία των στρατιωτικών δικαστών.