Η ώρα των συγγενών και των θυμάτων της 17Ν

Δυναμικά εισέρχονται στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης για την τρομοκρατία τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι επιζώντες των τρομοκρατικών επιθέσεων και οι συγγενείς των θυμάτων, ενώ οι έρευνες προχωρούν σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση με τη συμμετοχή ακόμη δύο εισαγγελικών λειτουργών που εποπτεύουν αντιστοίχως τις έρευνες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ( ΣΔΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι συγγενείς των δεκάδων θυμάτων της τρομοκρατίας αλλά και οι επιζώντες των επιθέσεων των τρομοκρατών διορίζουν τις προσεχείς ημέρες συνηγόρους πολιτικής αγωγής διεκδικώντας όχι μόνο τον ποινικό κολασμό των συλληφθέντων αλλά παραλλήλως αξιώνοντας αποζημιώσεις και κατασχέσεις των περιουσιών τους.


* Εννομο συμφέρον


Η δυναμική είσοδος των συγγενών των θυμάτων και των επιζώντων εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει σε νέες κατευθύνσεις τις δικαστικές διαδικασίες για την υπόθεση της τρομοκρατίας, οι οποίες στο εξής θα κινούνται όχι μόνο από τις διωκτικές αρχές αλλά και από εκείνους που έχουν το αυτονόητο έννομο συμφέρον για την τιμωρία των τρομοκρατών.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνηγόρους πολιτικής αγωγής θα ορίσουν σχεδόν όλοι οι επιζώντες από χτυπήματα της 17Ν αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων, στρεφόμενοι πρωτίστως κατά του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και των λοιπών υποδίκων και αξιώνοντας τη συμμετοχή τους – ενημέρωση και παρακολούθηση της υπόθεσης – στη δικαστική διαδικασία αλλά και τα δικαιώματά τους, δικαιώματα που απορρέουν από το νομικό μας σύστημα και τη συνταγματική μας τάξη.


«Τα θύματα δεν έχουν ακόμη ακουστεί» ήταν το σχόλιο αρμόδιας δικαστικής πηγής που είχε ήδη ενημερωθεί για τις κινήσεις των συγγενών τους και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Οι παραστάσεις πάντως πολιτικής αγωγής θα υποβληθούν στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται τις ανακρίσεις, τον κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, και στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό κ. Κυριάκο Καρούτσο.


Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων θα ζητήσουν αρχικά ενημέρωση για τη δικογραφία αλλά και για το τι έχει προκύψει για τον καθένα από τους 16 κατηγορουμένους για τρομοκρατική δράση ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να αξιώσουν ό,τι ο νόμος τους αποδίδει ως δικαιώματα, διότι, όπως δήλωνε αρμόδια δικαστική πηγή, «είναι αυτονόητο ότι δικαιώματα πρωτίστως απονέμονται στα θύματα και όχι μόνο στους δράστες».


* Στο προσκήνιο της διαδικασίας


Η είσοδος των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων στο προσκήνιο της δικαστικής διαδικασίας εκτιμάται πάντως ότι θα δημιουργήσει κλίμα έντονης αποδοκιμασίας για τους συλληφθέντες τρομοκράτες και κυρίως για τον φερόμενο ως αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος δεν έχει μιλήσει επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον ρόλο ενός ιδιότυπου τιμητή μιας πραγματικότητας που εμφανίζεται να μη θέλει να παραδεχθεί.


Αναζητούν τον Κουφοντίνα και «χτίζουν» το πορτρέτο της μυστηριώδους «Αννας»


Παραλλήλως στις έρευνες, οι οποίες κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, με προτεραιότητα στη σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα που παραμένει ασύλληπτος δίχως οι διωκτικές αρχές να έχουν κατορθώσει να προσεγγίσουν τον τόπο διαμονής του, έχουν εισέλθει από ημέρες δύο ακόμη εισαγγελικοί λειτουργοί, ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος (προΐσταται του ΣΔΟΕ) και ο κ. Παν. Νικολούδης που έχει την εποπτεία για τις έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Αλλά προτού αναφερθούμε αναλυτικά στις δραστηριότητες των δύο εισαγγελικών λειτουργών που συντονίζουν τις ενέργειές τους με τις διωκτικές αρχές προκειμένου να αποκαλύψουν αθέατες και σκοτεινές πλευρές στη δράση της τρομοκρατίας, ας δούμε πού βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών της 17Ν που ακόμη διαφεύγουν.


Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα των διωκτικών αρχών καθώς θεωρείται επικίνδυνος και είναι οπλισμένος. Βεβαίως προς το παρόν οι πληροφορίες για τον εντοπισμό του δεν οδηγούν πουθενά, ενισχύουν πάντως την πεποίθηση που έχει σχηματιστεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι «ο Κουφοντίνας είναι στην Ελλάδα και το πιθανότερο στην Αττική».


Η ανάκριση άλλωστε του Σωτήρη Κονδύλη, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κουφοντίνα, προσέφερε στις διωκτικές αρχές «χρήσιμες» πληροφορίες, όπως εκτιμούν αρμοδίως, για τις κινήσεις του, πληροφορίες που μένει να αποδειχθούν και στην πράξη σημαντικές.


Και ενώ ο Κουφοντίνας παραμένει ασύλληπτος, οι διωκτικές αρχές «χτίζουν» το πορτρέτο της μυστηριώδους «Αννας» της 17Ν προσεγγίζοντας ένα συγκεκριμένο κύκλο υπόπτων και εκτιμώντας ότι δεν θα αργήσουν να φθάσουν στον εντοπισμό της γυναίκας που φέρεται να μετείχε στη δράση της οργάνωσης τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της.


Οπως δήλωνε αρμόδια πηγή, έχει ήδη προχωρήσει η έρευνα και έχουν εντοπιστεί ορισμένα άτομα που παρακολουθούνται στενά, ενώ οι έρευνες κατευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων για τα οποία προκύπτουν στοιχεία για συμμετοχή στη δράση της 17Ν.


Εκτιμάται ότι η δεύτερη φουρνιά συλλήψεων που θα ακολουθήσει θα αποτελείται από άτομα που συνέδραμαν στη δράση των τρομοκρατών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε επιχειρήσεις και στην προετοιμασία τους ή παρέχοντας κάλυψη σε τρομοκράτες.


Συνολικά οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη 17Ν – συμπεριλαμβανομένων και των ήδη συλληφθέντων – αναμένεται να φθάσουν περίπου τους 25-30, δίχως σε αυτούς να προστεθούν και εκείνοι που τυχόν θα συμπληρώσουν τον μακρύ κατάλογο των συλληφθέντων για τρομοκρατική δράση όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι για τη δράση και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο ΕΛΑ και η «1η Μάη».


Οπως δήλωνε αρμόδια πηγή, άλλωστε, «πρώτα θα τελειώσουμε με τη 17Ν» και μετά «θα ανοίξουν οι φάκελοι για τον ΕΛΑ και τις άλλες οργανώσεις», για να επισημάνει ότι «σε αυτή τη φάση ο όγκος της έρευνας είναι τεράστιος και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι διωκτικές αρχές ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλά μέτωπα».


Ετσι λοιπόν όλα δείχνουν ότι οι έρευνες για ΕΛΑ και λοιπές οργανώσεις που έδρασαν στον χώρο της τρομοκρατίας θα ακολουθήσουν εκείνες για τη 17Ν, οι οποίες σε αυτή τη φάση προχωρούν σε βάθος για την αποκάλυψη – πέραν των τρομοκρατών που παραμένουν ασύλληπτοι – και των αθέατων πλευρών της τρομοκρατικής δράσης.


Προς την κατεύθυνση αυτή ο συντονισμός με την επιτροπή του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με στόχο το άνοιγμα λογαριασμών όλων των κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση αλλά και συγγενικών τους προσώπων, έχει ήδη δρομολογηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει αξιόλογα στοιχεία και δεδομένα στην έρευνα για τη 17Ν.


Μάλιστα οι έρευνες αυτές θα επιταχυνθούν και θα διευρυνθούν και σε άλλα πρόσωπα που είχαν σχέση με τους τρομοκράτες, ενώ οι διωκτικές αρχές ξεσκονίζουν από ημέρες τους κύκλους στους οποίους κινήθηκε επί 27 χρόνια ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.


Αναζητούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις το έχουν καταφέρει να εντοπίσουν άτομα με τα οποία ο Γιωτόπουλος συνδεόταν κατά την πολυετή παράνομη δράση του και του παρείχαν ουσιαστική συνδρομή στην τρομοκρατική του δραστηριότητα.


Σε αυτούς τους κύκλους αναζητούνται και εκείνοι που με πληροφορίες τον διευκόλυναν – η έρευνα θα αποδείξει αν ενήργησαν ακούσια ή όχι – καθώς και εκείνοι που είχαν υποψίες για την πραγματική του ταυτότητα αλλά και για τη δράση του (εμφανιζόταν ως Μιχάλης Οικονόμου) αλλά προτίμησαν να μη μιλήσουν.


Πάντως, όπως διαβεβαίωνε κυβερνητική πηγή, οι έρευνες στον κύκλο του Γιωτόπουλου «θα φθάσουν ως το κόκαλο» και η αποκάλυψη για πολλούς «θα αποτελέσει ισχυρό σοκ». Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι ο Γιωτόπουλος αλλά και η γαλλίδα σύντροφός του κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων παράνομης δράσης του είχαν επαφές και κοινωνικές σχέσεις με δεκάδες άτομα, τα οποία δεν σημαίνει ότι γνώριζαν ποιος είναι ο Γιωτόπουλος και τι πραγματικά έκανε.


Και σε όλα αυτά αναγκαίως προστίθενται τα πολύτιμα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές, ευρήματα που ακόμη δεν έχουν «μιλήσει» – «μόνο ελάχιστο ποσοστό έχει αξιοποιηθεί» δήλωνε αρμόδια πηγή, για να προσθέσει ότι «τα ευρήματα κυρίως της Πάτμου αλλά και της Δαμάρεως είναι θησαυρός». Η αξιοποίησή τους ωστόσο είναι θέμα χρόνου καθώς τα εργαστήρια δουλεύουν στο «φουλ» και ακόμη δεν έχουν δώσει αποτελέσματα.

Κύλιση στην κορυφή