Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, που η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται ενόψει εκλογών και στις δικαστικές αίθουσες για υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον, που έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Οι ποινικές εμπλοκές πολιτικών προσώπων δεν συναντώνται μόνον στην χώρα μας, αλλά διεθνώς, με τη Γαλλία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτει την πρωτιά, καθώς πολύ συχνά πρωτοκλασάτοι πολιτικοί της, πρωθυπουργοί και σημαίνοντα πολιτικά στελέχη, βρίσκονται στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Εδώ, δύο υποθέσεις με υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είναι σε δικαστική έρευνα. Η πρώτη αφορά τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Η δικαστική διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της και ενδεχομένως τον προσεχή Σεπτέμβριο, αν τελικώς υπάρξει παραπομπή, πιθανότατα να έχουμε Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην ισχυρό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στη Novartis αλλά και στις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιασμούς σε βάρος του, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Για αυτή την υπόθεση η ανάκριση τελείωσε πριν από λίγες ημέρες και ακόμα η όλη διαδικασία έχει μπροστά της χρόνο για να δούμε αν τελικά θα φθάσει στη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου.
Ομως, οι εκτιμήσεις σημαντικών δικαστικών και πολιτικών παραγόντων, ότι μπορεί ο χρόνος να κυλήσει και να μην είναι δυνατόν να γίνει- αν αυτό αποφασιστεί δικαστικά- Ειδικό Δικαστήριο, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα προκαλέσει θεσμικό και πολιτικό σόκ. Η δικαιοσύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα επωμιστεί το τεράστιο βάρος μιας θεσμικής αδυναμίας, που όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει, ενώ το πολιτικό σύστημα θα εμφανιστεί ανίκανο να εφαρμόσει ακόμα και βασικές διατάξεις του συντάγματος και μάλιστα σε υποθέσεις που αφορούν τους δικούς του ανθρώπους.
Ο κίνδυνος να μην μπορεί να γίνει Ειδικό Δικαστήριο για τις υποθέσεις Novartis- Μιωνή, προκαλεί ήδη πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και ηγεσία της δικαιοσύνης, καθώς είναι υπαρκτός και όσο περνάει ο καιρός καθίσταται και άμεσος. Και τούτο διότι για να γίνει Ειδικό Δικαστήριο, πρέπει οι δικαστές που θα ανέβουν στην έδρα από τον Αρειο Πάγο, να ήταν δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο, πριν η υπόθεση φθάσει στη δικαιοσύνη, δηλαδή πριν το 2019. Ομως όσο ο καιρός περνά οι αρεοπαγίτες που ήταν αρεοπαγίτες το 2019 και ακόμα υπηρετούν, είναι πιά λίγοι καθώς οι περισσότεροι ήδη έχουν αποχωρήσει λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Εχουν, δηλαδή, συνταξιοδοτηθεί. Λίγο ακόμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες και μια πρωτοφανής θεσμική ανικανότητα, δυστυχώς, θα επιβεβαιωθεί με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.