αποκάλυψη από «Το Βήμα» (23.3.1997) των πορισμάτων που συνέταξαν ελεγκτές για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο και φέρουν τον χαρακτήρα «άκρως εμπιστευτικό», για το περιεχόμενο των οποίων δεν έχουν λάβει γνώση ούτε οι ελεγχόμενες ΑΧΕ, προκάλεσε αίσθηση. Από τις 65 ΑΧΕ που συνολικά ελέγχθηκαν (για όλες υπήρξαν διαπιστώσεις των ελεγκτών στο πόρισμα) ορισμένες απασχολούν ήδη τις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει μία προς μία τις εταιρείες για τις οποίες οι ελεγκτές έχουν περιλάβει στα πορίσματά τους αξιόλογα ευρήματα και θα κάνει χρήση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, των ευχερειών για επιβολή προστίμων και υποβολή εγκλήσεων στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εταιρείες οι οποίες τελικώς θα απασχολήσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενδέχεται να υπερβούν τις δέκα. Πάντως για ορισμένες από τις αναφερόμενες στο πόρισμα, οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής οι οποίες έχουν λάβει εξουσιοδότηση για την αξιολόγηση των ευρημάτων που καταγράφουν οι ελεγκτές έχουν προχωρήσει πολύ στην αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες με το σκάνδαλο της ΔΕΛΤΑ θα παραπεμφθούν προς κρίση στις δικαστικές αρχές, ενώ άλλες που δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο καθ’ οιονδήποτε τρόπο θα απασχολήσουν την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Με μικροπαραβάσεις που εντόπισαν οι ελεγκτές σε όλες τις ΑΧΕ η Επιτροπή δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Οπως δήλωνε προς «Το Βήμα» νομικός της Επιτροπής: «Τελικώς θα ασχοληθούμε μόνο με τις σοβαρές περιπτώσεις για να μη διευρυνθεί, χωρίς λόγο, ο κύκλος των ΑΧΕ που θα ελεγχθούν». Στο πλαίσιο αυτό η ΑΧΕ ΑΧΟΝ, για παράδειγμα, η οποία ελέγχθηκε όπως όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο, δεν θα απασχολήσει (όπως είχε γραφεί) την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Οι παραβάσεις τις οποίες εμφανίζουν και πολλές άλλες χρηματιστηριακές», δήλωνε νομικός της Επιτροπής, «δεν φέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία μεταξύ εκείνων που κρίνονται ότι έχουν σημαντικές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας».
Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΧΟΝ ΑΧΕ, όπως και άλλες χρηματιστηριακές, δεν έχει λάβει καμία επιστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (όπως έχουν λάβει ορισμένες εταιρείες) για να κληθεί σε διευκρινίσεις ή παροχή άλλων στοιχείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εταιρείες που ο έλεγχος κατέγραψε μικροπαραβάσεις δεν πρόκειται να απασχολήσουν περαιτέρω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχουν καταταγεί («Το Βήμα» 23.3.97) σε μια κατηγορία που δεν κρίνεται ότι αξίζει να απασχολήσει την Επιτροπή με επιβολή προστίμων ή άλλων μέτρων που προβλέπονται στη χρηματιστηριακή νομοθεσία.