Για τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα ενημερώσουν την προσεχή Δευτέρα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ηγεσία του δικαστικού σώματος και σημαίνοντες παράγοντες που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην απονομή της δικαιοσύνης. Η ακρόαση από την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου των κορυφαίων δικαστικών παραγόντων έγινε δεκτή εκ μέρους τους με ικανοποίηση, με την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Προεδρικού Μεγάρου, ωστόσο προκάλεσε και αντιδράσεις που εκφράστηκαν με σχόλια τα οποία, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, διατύπωναν σαφώς αιχμές περί υπέρβασης των αρμοδιοτήτων της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κορυφαίοι δικαστικοί, ωστόσο, διατύπωναν στην «Κ» έντονη ενόχληση γι’ αυτά τα σχόλια, καθώς τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας της Προέδρου και σημείωναν πως και επί προεδρίας του αείμνηστου Κάρολου Παπούλια είχε υπάρξει ακρόαση με πρωτοβουλία του της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προκειμένου να έχει η Προεδρία της Δημοκρατίας σαφή εικόνα για την κατάσταση της πιο βαριάς θεσμικής λειτουργίας, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξη στο θεσμό της Δικαιοσύνης.
Η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλωστε, προέρχεται από το δικαστικό σώμα, το οποίο και υπηρέτησε περί τα 40 χρόνια, ενώ από την προεδρία του ΣτΕ επιλέχθηκε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Το ενδιαφέρον της για τη Δικαιοσύνη, ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο και όπως σημείωνε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, επικαλούμενος τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, η προέλευση του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας από άλλους χώρους, πέραν της πολιτικής, σηματοδοτεί και πρόσθετα ενδιαφέροντα της Προεδρίας για τα προβλήματα σε τομείς τους οποίους ιδιαίτερα ο εκάστοτε Πρόεδρος γνωρίζει.
Αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από πολλούς ότι η πρωτοβουλία της Προέδρου μπορεί να σηματοδοτεί μιας μορφής απαξιωτική αντίληψη για το κυβερνητικό έργο στον τομέα της Δικαιοσύνης, είναι άποψη που δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Οπως σημείωνε στην «Κ» πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, προς επίρρωση της προεδρικής πρωτοβουλίας, «όπως η Πρόεδρος συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να ακροάται την ηγεσία της Δικαιοσύνης, κορυφή της τρίτης λειτουργίας του πολιτεύματος».
Aλλος δικαστικός παράγοντας σημείωνε επίσης ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά καιρούς ακροάται εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών κατηγοριών για ενημέρωση επί των προβλημάτων τους, χωρίς κάτι τέτοιο να θεωρείται υπέρβαση αρμοδιότητας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων Ευαγγελία Νίκα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, Μαρία Γεωργίου από τον Αρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αναπτύξουν στην Πρόεδρο τις απόψεις τους για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για τα θέματα που απασχολούν την εισαγγελική Αρχή.
Στην ακρόαση της Προέδρου έχει επίσης προσκληθεί και θα παραστεί η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελόνη, η οποία θα ενημερώσει για την κρίσιμη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου, κυρίως σε θέματα υπεράσπισης των θέσεων της χώρας σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως επίσης έχουν κληθεί ο πρόεδρος της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ ενδέχεται να θέσει στη συζήτηση και θέματα της επικαιρότητας, όπως η συνταγματικότητα του νόμου για τις παρακολουθήσεις αλλά και η πρόσφατη τοποθέτηση επί του θέματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.