Σωρεία επιχειρημάτων υπέρ της συνταγματικότητας των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες τέθηκαν εμπόδια για την είσοδο στη Βουλή καταδικασμένων πρώην στελεχών της Χ.Α. για εγκληματική οργάνωση, περιέχει το πολυσέλιδο σκεπτικό του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε την εκλογική κάθοδο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών, εννέα στους δέκα, που τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης του κόμματος, αναλύουν τους λόγους της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές για το κόμμα «Ελληνες».
Το σκεπτικό των δικαστών παρουσιάζει εξαιρετικό πολιτικό, συνταγματικό και νομικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζεται, όχι μόνον σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και σε συνταγματικές και ουσιαστικές από νομικής και πολιτικής πλευράς προσεγγίσεις. «Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει, αυτό είναι το συμπέρασμα του δικαστικού σκεπτικού, να μην αφήνει τους αξιακούς εχθρούς της να χρησιμοποιούν εις βάρος της τις θεσμικές εγγυήσεις που τους παρέχει». Οι ανώτατοι δικαστές θεμελιώνουν στο Σύνταγμα την απαγόρευση, προσβλέποντας στους βασικούς λόγους προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε ό,τι αφορά τον Ηλία Κασιδιάρη, το σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνει σκληρές από πολιτικής και νομικής πλευράς διατυπώσεις. Ενδεικτικό το απόσπασμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου:
«Ο Ηλίας Κασιδιάρης παροτρύνει στην άσκηση βίας, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή βίας ή και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα».
Στην απόφαση αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι που οδήγησαν στην απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη, λόγω της ποινικής του καταδίκης για εγκληματική οργάνωση, αλλά και για το ότι αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματός του. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην πολυετή πολιτική δράση του Ηλία Κασιδιάρη στη Χ.Α., με τη σημαντική επισήμανση ότι μετείχε ο ίδιος καθοριστικά «στη μετατροπή της σε εγκληματική οργάνωση».
Από την πλευρά του ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, γνωστοποίησε χθες τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο Ηλ. Κασιδιάρης δηλώνει την πρόθεσή του να κατέβει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (αυτή του Ιουλίου), ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στηρίξει κανένα κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό, κάνοντας ειδική αρνητική αναφορά στο κόμμα ΕΑΝ του Αναστασίου Κανελλόπουλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις του σε ό,τι αφορά τις νομικές κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προβεί. Θα προσφύγει τόσο στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (το λεγόμενο Εκλογοδικείο), αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο). Μάλιστα για την ευρωπαϊκή προσφυγή του δηλώνει ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την ελληνική πολιτεία για τη στέρηση των δικαιωμάτων του, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι καλεί οπαδούς του να πράξουν το ίδιο.
Η απόφαση για το ΕΑΝ
Και ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης γνωστοποιεί, εν μέρει, τις προθέσεις του, από την απόφαση του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι τελικά δεν υπήρξαν στοιχεία ικανά για να κοπεί και το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε με υπόμνημά του, προσκομίζοντας όσα στοιχεία είχε, ενδελεχή έρευνα για το συγκεκριμένο κόμμα, εντούτοις δεν προέκυψε ότι πραγματική ηγεσία του ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Πάντως, το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, πέραν της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα αποτελέσει το «χαλί» και για τη δικαστική κρίση που θα υπάρξει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς όλα δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.