Δεν θα απολογηθεί ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς, όπως ενημέρωσαν οι συνήγοροί του, θα «απολογηθεί δι’ ημών».
Ο δικαζόμενος υπουργός για παράβαση καθήκοντος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δεν παρίσταται από την αρχή της δίκης στο δικαστήριο, δηλώνοντας εξ αρχής ότι η δίωξή του είναι πολιτική.
Η μη προσέλευση του Νίκου Παππά ούτε και προς απολογία αφήνει ανοιχτή τη θέση που θα κρατήσει ο συγκατηγορούμενός του, επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς και οι συνήγοροί του επιφυλάχθηκαν να ενημερώσουν για την απόφαση του εντολέα τους το δικαστήριο.
Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η δικαστική διαδικασία, με σειρά αποκαλύψεων, έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, όλα δείχνουν πως θα αρχίσει νέος κύκλος μαρτύρων, καθώς η πλευρά του πρώην υπουργού, διά των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη, Ευάγγελου Γεωργακόπουλου και Θεόδωρου Μαντά, ζήτησε να κληθεί και να εξεταστεί ο γιος του κ. Καλογρίτσα, Ιωάννης Βλαδίμηρος, ο οποίος είχε και προσωπικά μετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η εισαγγελέας του δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.
Σε περίπτωση, πάντως, που το αίτημα γίνει δεκτό, η πλευρά Καλογρίτσα, διά των δικηγόρων του Ανδρέα Λοβέρδου και Αγγελου Καραχάλιου, κατέστησε σαφές πως θα ακολουθήσουν σε αιτήματα για κλήτευση νέων μαρτύρων, λέγοντας πως τουλάχιστον θα ζητήσουν να κληθούν τρεις.
Κατά τα άλλα, η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε με την πολύωρη κατάθεση του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος υποστήριξε πως ο δικαζόμενος υπουργός Νίκος Παππάς «δεν έδινε εντολές στον Χρήστο Καλογρίτσα, ούτε είχε ακούσει από τον επιχειρηματία να αναφέρει ότι δεχόταν τέτοιες εντολές από τον κ. Παππά».
Ο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε την κατάθεση που έκανε ως προς το σημείο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που εξετάστηκε ήδη στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία, από τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, στην εφημερίδα Documento δεν πήγε ούτε ένα ευρώ.
Περί αυτού υπήρξε και επιβεβαίωση από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της δίκης Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος ρώτησε σχετικώς τον μάρτυρα αν γνωρίζει το παρασκήνιο με τα τρία εκατομμύρια, προσθέτοντας: «άλλο που εσείς δεν πήρατε φράγκο στο Documento».
Πάντως κατά την κατάθεση του δημοσιογράφου υπήρξαν στιγμές έντασης και το συμπέρασμα της πολύωρης κατάθεσής του ήταν πως ο Νίκος Παππάς δεν έδινε εντολές στον Χρήστο Καλογρίτσα, ούτε -κατά τον μάρτυρα- διέπραξε παράβαση καθήκοντος.
Δεν έδινε εντολή ο Παππάς.
Αναπληρωτής εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας: «Εδινε εντολές στον Καλογρίτσα ο Παππάς για την εφημερίδα, το τηλεοπτικό κανάλι και λοιπά;».
Mάρτυρας: «Δεν μου είπε ποτέ ο Καλογρίτσας ότι δεχόταν εντολές από Παππά, ούτε ο Νίκος Παππάς έδινε εντολές. Ουδέποτε μου ειπώθηκε ότι δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές».
Επιπλέον, ο μάρτυρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Α: «Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας Documento ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης της εφημερίδας δέχθηκα πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με διάφορα δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.λπ.».
Ο Κ. Βαξεβάνης πρόσθεσε ότι, όταν ενδιαφέρθηκε να εκδώσει εφημερίδα, δέχθηκε πρόταση και από τον Χρήστο Καλογρίτσα. «Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες, εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου και θα γίνουμε συνέταιροι» κατέθεσε, και συνέχισε λέγονταςπως ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος ενοχλήθηκε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ. Στουρνάρα.
Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που στρέφονταν, όπως πρόσθεσε ο μάρτυρας, κατά του Κ. Μητσοτάκη και του Δ. Αβραμόπουλου που προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας περιέγραψε πώς διακόπηκε τελικά η συνεργασία του με τον Χρήστο Καλογρίτσα:
«Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “τι είναι αυτά που κάνεις;”. Του είπα ότι αποχωρώ από το Documento και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το Documento και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κ.λπ. κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό».