Οι έγγραφες τοποθετήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων όπου εκδικάζονται αγωγές από συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που διεκδικούν αποζημιώσεις, κυριάρχησαν στη χθεσινή διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για την απόδοση ποινικών ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες.
Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εξετάστηκε ως μάρτυρας, χαρακτήρισε τη θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις διοικητικές δίκες ως «ντροπιαστική» και ανέφερε ότι το Νομικό Συμβούλιο επιχειρεί για να μην καταβληθούν αποζημιώσεις, να επιρρίψει τις ευθύνες σε ποσοστό 95% στους πολύπαθους κατοίκους της περιοχής.
Η δριμεία επίκριση της κ. Κωνσταντοπούλου για τη στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου, που θρηνεί τις απώλειες των δυο της παιδιών και του συζύγου της. Ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος στιγμάτισε ως πρωτοφανή τη θέση που έχει εκφραστεί εγγράφως, όπως είπε, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αδυναμία αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς.
Οπως ανέφερε ο κ. Καπερνάρος, νομικοί σύμβουλοι του κράτους που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου τον χειρισμό των υποθέσεων για τα αιτήματα συγγενών των θυμάτων για αποζημίωση, έχουν υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπόρεσαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να βοηθήσουν στην κατάσβεση, διότι είχε τρικυμία στη θάλασσα και δεν μπορούσαν να πάρουν νερό.
Ο κ. Καπερνάρος υπογράμμισε ότι «αυτά τα ντροπιαστικά εντάσσονται στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» και πρόσθεσε ότι «είναι επινοήσεις εκ των υστέρων». Σημείωσε μάλιστα ότι το ελληνικό Δημόσιο όφειλε να έρθει σε συμβιβασμό με τους συγγενείς των θυμάτων και να καταβάλει αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ίδια μηχανή που τους θυματοποίησε, τους σέρνει στα δικαστήρια πλέον ως ενόχους».
«Κουκούλωμα ευθυνών»
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέρριψε ευθύνες, ασκώντας σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και αμέσως μετά, κάνοντας λόγο για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, που χθες ολοκλήρωσε την πολυήμερη κατάθεσή της, μεταξύ άλλων τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ότι «δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν», καθώς, όπως είπε, τα δεδομένα του καιρού ήταν γνωστά από την προηγουμένη. «Δεν τους έδωσαν», υποστήριξε η μάρτυρας, «την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες. Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα. Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα. Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας».
Ο πραγματογνώμονας
Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί με τη σημαντική κατάθεση του πυροσβέστη – πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, που έκανε την πραγματογνωμοσύνη για τη φονική πυρκαγιά και κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο του προκειμένου να μην αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους.