Δίκη για το Μάτι: Εφεση κατά της απόφασης για αποζημίωση θυμάτων

Εφεση κατά της μοναδικής, προς το παρόν, απόφασης με την οποία η διοικητική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησε το Δημόσιο, προκαλώντας δεύτερη δικαστική κρίση από το Εφετείο.

Η έφεση που ασκήθηκε πριν από λίγες ημέρες στηρίζεται σε λόγους οι οποίοι προκαλούν αίσθηση, όσον αφορά μια πρωτοφανή τραγωδία για τα ελληνικά χρονικά εν καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφεση που άσκησε το Δημόσιο στηρίζεται σε έξι λόγους, νομικούς και πραγματικούς, ανάμεσα στους οποίους και ότι η φονική πυρκαγιά υπήρξε «περιστατικό ανωτέρας βίας», δηλαδή ότι ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
Κάνει λόγο για «αιφνίδια μεταβολή του καιρού»

Ειδικότερα, στην έφεση του Δημοσίου αναφέρεται ότι το δικαστήριο που επιδίκασε την αποζημίωση όφειλε να διατάξει πραγματογνωμοσύνη για να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα, ενώ επικαλείται «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», «σπανιότητα και ιδιαιτερότητα της τόσο ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων σε τοπικό επίπεδο», ενώ φτάνει έως το σημείο να ισχυρίζεται ότι «υπήρξε αντικειμενική αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων κατά τις απογευματινές ώρες του δυστυχήματος λόγω καιρικών συνθηκών».

Παράλληλα, στην έφεση αναφέρεται ότι η έλλειψη εισήγησης από την Πυροσβεστική για εκκένωση της περιοχής δεν επέφερε το θανατηφόρο αποτέλεσμα με την εκατόμβη των νεκρών, ενώ διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι ελήφθησαν μέτρα «άκρας επιμέλειας» και πως «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αδράνησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, αλλά, αντιθέτως, επιστράτευσε άμεσα όλη τη διαθέσιμη δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Παρά ταύτα, δεδομένου του τεράστιου πλήθους των ταυτόχρονων εστιών φωτιάς που εκδηλώνονταν σε διάφορα σημεία στην επίδικη περιοχή, και λόγω της ταχύτητας εναέριας και επίγειας μεταφοράς καυτρών, δεν κατέστη δυνατή αντικειμενικά η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών…».

Επίσης, στην έφεση του Δημοσίου αναφέρεται ότι δεν είχε υλοποιηθεί τότε το σύστημα του 112, ότι οι δρόμοι εντός και πέριξ των οικισμών ήταν δαιδαλώδεις, χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα, καθώς και ότι η φωτιά εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα και οι άνεμοι έπνεαν με 10 και 11 μποφόρ.
Η απόφαση

Η απόφαση που προκάλεσε την έφεση του Δημοσίου αφορά αποζημίωση 300.000 ευρώ τα οποία επιδικάστηκαν σε πέντε συγγενείς 77χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της από τη φονική πυρκαγιά. Η απόφαση φέρει αριθμό 17030 του 2022, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες τέτοιες αγωγές για διεκδικήσεις αποζημιώσεων.

Κατά την απόφαση που δικαίωσε τους συγγενείς της 77χρονης που έχασε τη ζωή της, κρίνεται άμεση η ευθύνη του Δημοσίου λόγω παραλείψεων των αρμόδιων οργάνων, ενώ σημειώνεται ότι είναι δεδομένη η ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δεν εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής στα αρμόδια όργανα του δήμου και της Περιφέρειας.

Παράλληλα απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου στη δίκη, που έχει προκαλέσει αίσθηση, ότι δηλαδή η ίδια η παθούσα είχε ευθύνη για τον τραγικό θάνατό της, καθώς στο δικόγραφο του Δημοσίου είχε σημειωθεί ότι «λόγω της ενέργειας της ίδιας της θανούσας να αποχωρήσει αυτοβούλως, πεζή, από την οικία της, που, εν τέλει, παρέμεινε αλώβητη από την πυρκαγιά, οπότε εάν αυτή είχε παραμείνει εκεί, θα ήταν ασφαλής»(!)
Νέα εισαγγελική έρευνα

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Αμεσα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαυματίες έχουν αρχίσει να καλούνται για κατάθεση. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων θα ακολουθήσει η κλήση των “υπόπτων” και η απόδοση ποινικών ευθυνών από τις εισαγγελικές αρχές.

Scroll to Top