Δικαστήρια σε πολυκατοικίες!

H εικόνα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, του τρίτου μεγαλύτερου στη χώρα, τυλιγμένου με πυκνούς καπνούς από φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε κατάστημα στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το δικαστήριο, είναι τουλάχιστον ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία εν έτει 2023.

Δικαστήριο του μεγέθους του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, να στεγάζεται ακόμη σε πολυκατοικία(!) δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση. Πολλά δικαστήρια στεγάζονται σε κτίρια που μόνο δικαστήρια δεν θυμίζουν. Ωστόσο, η περίπτωση του Διοικητικού Δικαστηρίου στον Πειραιά έχει μακρά ιστορία. Δεν είναι λίγες οι φορές, ακόμη και τους τελευταίους μήνες, που η διοίκησή του, οι δικαστές δηλαδή, έχει εκπέμψει σήμα συναγερμού για την κατάσταση που επικρατεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, είχε σημειωθεί κλοπή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσα στο δικαστήριο και τότε είχε τεθεί –για πολλοστή φορά– η αναγκαιότητα να φυλαχτεί το κτίριο, και βέβαια το θέμα της μελλοντικής μετεγκατάστασής του.

Ωσπου ήρθε και η φωτιά. Ευτυχώς που δεν λειτουργούσε το δικαστήριο, καθώς δεν ήταν ημέρα εργάσιμη. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε κατάστημα χρωμάτων που βρίσκεται στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου – Μεγάρου, τρόπος του λέγειν.

Η ελληνική πολιτεία δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει, κατά τη δεύτερη δεκαετία του 2000, δικαστήρια να στεγάζονται σε πολυκατοικίες και σε ακατάλληλα, από πολλές πλευρές, κτίρια.

Η Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα είχε επιφυλάξει, στη Δικαιοσύνη, δικαστικά μέγαρα, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τότε που δεν υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες, ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια και οι ανάγκες του κράτους ήταν αδήριτες και μεγάλες, για την αφομοίωση, για παράδειγμα του ενός και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής…

Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι μας, όπου οι διοικητικές υποθέσεις έχουν να κάνουν με την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη ναυτιλία, αξίζει ένα καλύτερο δικαστικό μέγαρο για τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ανάλογο της πόλης και του μέλλοντός της.

Ευτυχώς για τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια του Πειραιά, μετά 35(!) ολόκληρα χρόνια προσωρινής εγκατάστασής τους σε ένα άθλιο και επικίνδυνο, πλέον, κτίριο στην οδό Σκουζέ, επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για να κατασκευαστούν καινούργια δικαστήρια στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Εδώ ο δήμος αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα πολλά πισωγυρίσματα, κατόρθωσαν να μπει το νερό στο αυλάκι. Ευκαιρία να γίνει το ίδιο και με τη διοικητική Δικαιοσύνη. Γιατί, αλλιώς, για «τι» κέντρο Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας μπορεί να γίνεται λόγος για τον Πειραιά, όταν διαθέτει διοικητικά δικαστήρια μαζί με χρωματοπωλεία;

Scroll to Top