«Αν είχαμε εναέρια μέσα, θα ελεγχόταν η φωτιά στο Μάτι»

Tις τεράστιες υστερήσεις που οδήγησαν στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το Μάτι προκαλώντας εκατόμβη νεκρών, περιέγραψε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Γιάννης Κώστας, από τους πρώτους που έφθασαν στον τόπο της καταστροφής.

Ο μάρτυρας, από τους βασικότερους σε αυτή τη δίκη των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά, αναφέρθηκε στις δραματικές ώρες που έζησε, προσπαθώντας να αποφευχθεί η τραγωδία. Ο κ. Κώστας κατέθεσε πως τα μέσα που διατέθηκαν για το Μάτι ήταν ελάχιστα και σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχα από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα η φωτιά που θα μπορούσε, όπως είπε, να ελεγχθεί, να ξεφύγει και να κατακάψει τα πάντα.

«Εναέρια δεν υπήρχαν, κυρία πρόεδρε, είπε ο μάρτυρας, μόνον ένα εναέριο. Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στον Νέο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη», τόνισε ο μάρτυρας προς το δικαστήριο, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός από τα πρώτα λεπτά, πριν η φωτιά λάβει τεράστιες και καταστροφικές διαστάσεις.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια, ενώ πρόσθεσε πως μόνον ένα εναέριο βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής. «Κέντρο χρειαζόμαστε άμεσα ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον στον περίβολο των σπιτιών και πάει στο βουνό», είναι μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με το Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16.59 πριν η φωτιά φθάσει στο Μάτι.

Αποκαλύψεις

Η κατάθεση του αξιωματικού Πυροσβεστικής για τις ελλείψεις που οδήγησαν στην εκατόμβη νεκρών.

«Εκείνη την ώρα είχα οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα μόνο πεντακόσια λίτρα», τόνισε ο μάρτυρας, ξεκαθαρίζοντας πως οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούσαν με τίποτα να αναχαιτίσουν τη φωτιά. Και πρόσθεσε ο κ. Κώστας, πως «στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά, όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας, έκατσε. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του αναφέρθηκε επίσης και στη μήνυση που δέχθηκε από κατηγορούμενο, με στόχο να κάνει πίσω και να μην καταθέσει την αλήθεια, αλλά και για τις προσπάθειές του να καταγραφούν τα πάντα με αληθοφάνεια προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία.

Ειδικότερα, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του μάρτυρα, ο οποίος, όπως είπε, όταν του ζητήθηκε να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα, στο οποίο καταγράφονται οι ώρες ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων.

Ο μάρτυρας όταν διαπίστωσε, όπως τόνισε στο δικαστήριο, τα λάθη αυτά ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας. Οταν όμως οι ανώτεροί του δεν το έκαναν, όπως τόνισε, «για εμένα ήταν μονόδρομος και το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον εμπειρογνώμονα Δημήτριο Λιότσιο». Οπως είπε μάλιστα, για το θέμα αυτό έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου 2023.

Scroll to Top