Το παράδειγμα της Βαλτικής

Ουσιαστικά βήματα μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, η οποία για δεκαετίες βρισκόταν σχεδόν στα αζήτητα του πολιτικού ενδιαφέροντος, πράγματι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, καθώς επιχειρείται να βελτιωθεί η απόδοση του δικαστικού μας συστήματος, που θα συμβάλει, πέραν όλων των άλλων κοινωνικών και όχι μόνο παραμέτρων, και στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Νομοθετικές αλλαγές, τεχνολογική αναβάθμιση, κτιριακές υποδομές περιλαμβάνονται στο ευρύ πεδίο του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης, πολλές από τις οποίες υλοποιήθηκαν πρόσφατα με καθυστέρηση ενός και πλέον αιώνα, όπως για παράδειγμα ο νέος δικαστικός χάρτης, που αποτέλεσε, το πρώτον, πολιτική πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, και η δικαστική αστυνομία, που είχε ιδρυθεί στα χαρτιά σχεδόν τριάντα χρόνια και μόλις πρόσφατα άρχισε να υπάρχει και να λειτουργεί.

Η νομοθέτηση και η εφαρμογή πριν από δύο περίπου μήνες του δικαστικού χάρτη μετά από αποτυχημένες απόπειρες δεκαετιών πιστοποιεί με τον πλέον θλιβερό τρόπο την απίστευτη στασιμότητα σε βασικότατα θέματα κρατικής οργάνωσης με συνέπειες που δεν χρειάζεται περισσότερο να αναλυθούν.

Για να αντιληφθούμε, όμως, πόσο οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη καθυστέρησαν και πόσο ακόμα είμαστε πίσω, παρά τα θετικά βήματα των τελευταίων χρόνων, ας κάνουμε μια απλή σύγκριση με άλλες χώρες, και μάλιστα ορισμένες που πριν από τρεις δεκαετίες βγήκαν από το βαθύ σκοτάδι του σοβιετικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Κράτη όπως η Εσθονία και η Λετονία στον τομέα σύγχρονης οργάνωσης της Δικαιοσύνης δεν συγκρίνονται! Η ελληνική Δικαιοσύνη βλέπει, χωρίς υπερβολή, τη σκόνη τους. Και οι δύο αυτές χώρες διαθέτουν ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο σύστημα ψηφιακής επίλυσης διαφορών, όλες οι επικοινωνίες μεταξύ δικαστικών υπηρεσιών είναι ηλεκτρονικές, όλα τα δεδομένα ανάμεσα σε δικαστήρια, Εισαγγελίες, αστυνομία και σωφρονιστικά καταστήματα διακινούνται ηλεκτρονικά και βέβαια όλοι οι δικαστές και οι υπόλοιποι λειτουργοί στον χώρο της Δικαιοσύνης διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή!

Τα γράφω αυτά με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, στην οποία παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου παρουσιάστηκαν όσα σημαντικά τα τελευταία χρόνια έγιναν και εκείνα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα επόμενα, για να καταστεί, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιτέλους το ελληνικό δικαστικό σύστημα σύγχρονο, λειτουργικό και κυρίως αποδοτικό.

Να μην απαιτούνται δηλαδή, όπως έχει καταγράψει η σπουδαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1.711 ημέρες(!) για να εκδοθεί μια τελεσίδικη απόφαση στο πεδίο των αστικών διαφορών και για να μην αποτελεί το δικαστικό μας σύστημα ένα ακόμα – στα πολλά άλλα – εμπόδιο για την οικονομική μας ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Ας γίνουμε, λοιπόν, Εσθονία ή Λετονία, τα παραδείγματά τους είναι εξόχως διδακτικά!

Scroll to Top