Τρικυμία εν ποτηρίω στη δικαιοσύνη

Η ανάγκη τα δικαστήρια να είναι ανοικτά, να έχουν δηλαδή δικαστή η εισαγγελέα υπηρεσίας, τώρα μάλιστα που μειώθηκαν λόγω της κατάργησης των Ειρηνοδικείων, προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, τις δικαστικές ενώσεις, ενώ επί του θέματος θέση έλαβε και η ηγεσία της δικαιοσύνης.

Τι είπε όμως ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, και οι δικαστικές ενώσεις (οι συνδικαλιστές δικαστές και εισαγγελείς) εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική πρακτική του υφυπουργού;

O κ. Μπούγας σε έγγραφο του προς όλους τους υπευθύνους των δικαστηρίων, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δικαστές η εισαγγελείς υπηρεσίας στα δικαστήρια. Ομως το γεγονός, ότι ως πολιτικός προϊστάμενος απευθύνθηκε σε δικαστές και εισαγγελείς, ήταν εκείνο που προκάλεσε αρχικά τις αντιδράσεις, με το σκεπτικό ότι στη δικαιοσύνη συστάσεις και κατευθύνσεις δεν μπορεί να αποστέλλει- και σωστά- ένας υπουργός.

Στην τοποθέτηση Μπούγα, απάντησε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σημείωσε τα συνταγματικώς προβλεπόμενα, ό,τι δηλαδή οι υπεύθυνοι των εισαγγελικών αρχών είναι οι μόνοι αρμόδιοι να κανονίζουν τα του οίκου τους.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ενώσεις, Δικαστών και Εισαγγελέων και Εισαγγελέων (διότι είναι δύο διαφορετικές). Και αυτές έμειναν στη συνταγματική πρόβλεψη για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ωστόσο προχώρησαν και ορισμένα βήματα (συνδικαλιστικής, και σωστά ενώσεις είναι) φύσεως. Τόνισαν δηλαδή, ότι ούτε απαραίτητο, ούτε εφικτό είναι στα δικαστήρια, ανά την επικράτεια να υπάρχουν δικαστές υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μάλιστα έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων μετακίνησης των δικαστών, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, δεν πληρώνονται και στην ώρα τους.
Κανείς δεν θα διαφωνήσει με το ανεξάρτητο της δικαστικής αρχής και τα συνταγματικώς ισχύοντα. Κάποιος οφείλει να μιλήσει για την πραγματικότητα. Διότι, επί της ουσίας, μπορεί ο κ. Μπούγας να μην έπρεπε να απευθυνθεί ο ίδιος στους δικαστές, αλλά ωστόσο αυτό που είπε, σωστό δεν είναι;

Δηλαδή τα δικαστήρια δεν πρέπει να είναι ανοικτά και να διαθέτουν δικαστές και εισαγγελείς υπηρεσίας; Πως θα εξυπηρετείται ο πολίτης; Kαι αν πράγματι υπάρχουν θέματα αδυναμίας κάλυψης των θέσεων αυτών, ή πληρωμής των αποζημιώσεων μετακίνησης αυτά να τεθούν και να λυθούν. Και μάλιστα άμεσα.

Την απάντηση σε όλα αυτά έχει δώσει πρόσφατα η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, που απεύθυνε έγγραφο σε όλους τους δικαστές, πριν απευθυνθεί σε αυτούς ο υφυπουργός Δικαιοσύνης. «Οφείλετε, αναφέρει η κυρία Κλάπα, να ορίζετε δικαστές υπηρεσίας. Είναι αδιανόητο να προσέρχονται στα δικαστικά καταστήματα διάδικοι ή δικηγόροι και να μην υπάρχει δικαστής να επιληφθεί των υποθέσεων τους, οι οποίες, προφανώς, να έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα. Η συνέχιση της προηγούμενης παράτυπης πρακτικής συνιστά συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα».
Τι άλλο να προστεθεί για την αντιπαράθεση στη δικαιοσύνη, που παραπέμπει στο «τρικυμία εν ποτηρίω…»

Scroll to Top