Το Μάτι και τα Τέμπη

Εχουν περάσει έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες, που ζουν με τον εφιάλτη με ανοιχτές πληγές, σωματικές και κυρίως ψυχικές, και η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση για τις ευθύνες εκείνων που τελικά παραπέμφθηκαν για την ανείπωτη και πρωτοφανή τραγωδία.

Η δικαστική διερεύνηση για τους υπευθύνους, που πέρασε από σαράντα κύματα πριν φθάσει στο ακροατήριο, οδήγησε σε δίκη που κράτησε 19 ολόκληρους μήνες, για να καταλήξει σε απόφαση που προκάλεσε σοκ στην κοινωνία, καθώς οι ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους που είχαν την ευθύνη να προστατεύσουν τους πολίτες από τον όλεθρο της φωτιάς ήταν πέντε χρόνια φυλάκιση, η οποία κρίθηκε από τους δικαστές ότι ήταν μετατρέψιμη σε χρήμα, με αποτέλεσμα η τελική ποινή για τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και της Αυτοδιοίκησης – όσοι καταδικάστηκαν τελικά – να είναι 38.000 ευρώ για τον καθένα!

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την πρόκληση της δικαστικής κρίσης για μια τόσο μεγάλη τραγωδία, που υπήρξε ταυτόσημη της ανυπαρξίας του κράτους και της πολιτικής αναλγησίας, η ίδια η Δικαιοσύνη οδηγήθηκε σε έφεση, ανατρέποντας τα πάντα από τη δίκη του πρώτου βαθμού, αθωώσεις, ποινές, ελαφρυντικά.

Καιρό τώρα η δίκη γίνεται στο Εφετείο σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο πολλοί προβλέπουν – και σωστά προβλέπουν – πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αποφευχθεί η παραγραφή κάθε ευθύνης για όσους δικάζονται, καθώς το αργότερο σε δύο χρόνια τα πάντα παραγράφονται και μέχρι τότε πρέπει να έχει τελειώσει όχι μόνο το Εφετείο αλλά και ο Αρειος Πάγος.

Αν τελικά η παραγραφή επέλθει, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό, η Δικαιοσύνη αλλά και η δημοκρατία μας θα δοκιμαστούν σκληρά από μια πρωτοφανή θεσμική αποτυχία, ενώ θα είναι πλέον πολύ αργά, και χωρίς κανένα νόημα, για την όποια απόδοση ευθυνών.

Ολα αυτά ας γίνουν μάθημα και για την άλλη μεγάλη τραγωδία που ερευνάται από τις δικαστικές αρχές, το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς που έχει συγκλονίσει τους πάντες.

Η ανάκριση κοντεύει να συμπληρώσει σε λίγους μήνες δύο χρόνια και ακόμη δεν είναι ορατό αν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο δικαστικός κύκλος όταν η μαύρη επέτειος των Τεμπών θα κλείνει δύο χρόνια. Και μπορεί εδώ να μην υπάρχει ο εφιάλτης της παραγραφής, γιατί οι βασικές κατηγορίες είναι κακουργήματα, αλλά η Δικαιοσύνη και όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην αναζήτηση όσων τραγικών συνέβησαν οφείλουν όχι μόνο σεβασμό στους νεκρούς, αλλά σεβασμό και στην ανάγκη για γρήγορη δίκη στο πλαίσιο που απαιτούν το κράτος δικαίου και μια δημοκρατία ευνομούμενη και ευρωπαϊκή. Ας μη γίνουν και τα Τέμπη Μάτι!

Scroll to Top