Oι αστυνομικές αρχές ολοκληρώνουν το παζλ για τη μαφία της Μυκόνου και τη δράση αντίπαλων συμμοριών. Η σύλληψη του 44χρονου βαρυποινίτη, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του τοπογράφου και αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, είναι μια ένδειξη της σχέσης των τοπικών ομάδων με το οργανωμένο έγκλημα. Χθες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε να μπουν στο μικροσκόπιο εγκλήματα από τοπικές μαφίες στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και ανέθεσε την έρευνα σε ειδικό εισαγγελέα που είναι αρμόδιος και εποπτεύει τις υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο 44χρονος βαρυποινίτης, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του τοπογράφου, αναμένεται να απολογηθεί σήμερα.
Ο πόλεμος των συμμοριών στη Μύκονο
Του Γιάννη Παπαδόπουλου
Τα κομμάτια του παζλ για τη μετεξέλιξη της «μαφίας της Μυκόνου» και την εγκληματική δράση αντιμαχόμενων ομάδων συνθέτουν οι αστυνομικές αρχές μετά τη δολοφονία του τοπογράφου μηχανικού Παναγιώτη Στάθη στο Νέο Ψυχικό. Συλλέγοντας μαρτυρίες και μελετώντας ανοιχτές δικογραφίες, σχηματίζουν εικόνα για το ευρύ πλέγμα των παράνομων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο νησί και ξεπερνούν τα όριά του. Από πληροφορίες που έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διαπιστώνεται ότι στο νησί δρουν αντίπαλες ομάδες, των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται για την επικράτηση σε χώρους όπως η διασκέδαση και η εστίαση, αλλά και η αγοραπωλησία ακινήτων. Η σύλληψη του 44χρονου βαρυποινίτη, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του τοπογράφου, είναι μια ένδειξη της προσκόλλησης εκπροσώπων του οργανωμένου εγκλήματος σε άτομα που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους στο νησί.
Ο 44χρονος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, και σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, είχε ενταχθεί στο παρελθόν σε εγκληματική οργάνωση με εμπλοκή σε ανθρωποκτονίες, αρπαγές, όπως στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και εκβιάσεις και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Οπως έχει καταθέσει η σύντροφός του, λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία είχε μεταβεί μαζί με τον 44χρονο δύο φορές στη Μύκονο. Εκεί ο κατηγορούμενος φέρεται να συνάντησε άνθρωπο που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων με τον οποίο ο τοπογράφος –κατά ορισμένους μάρτυρες του περιβάλλοντός του– φέρεται να είχε τσακωθεί στο παρελθόν.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών
Μετά την ανθρωποκτονία του 54χρονου τοπογράφου στο Νέο Ψυχικό, οι αστυνομικοί είχαν εστιάσει στην επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος στο νησί, το οποίο επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα, για να εντοπίσουν το κίνητρο της πράξης, αλλά και τον ηθικό αυτουργό. Μεταξύ των προσώπων με τα οποία μίλησαν στο νησί για να συλλέξουν πληροφορίες ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας εργολάβος με πολυετή δραστηριότητα και άλλοι επαγγελματίες της Μυκόνου. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών είχε μπει η ενασχόληση του θύματος τα τελευταία χρόνια και με το κομμάτι του real estate, και το ενδεχόμενο να είχε ενοχλήσει κάποιους κύκλους από πρόσφατες αγοραπωλησίες ακινήτων τις οποίες είχε πραγματοποιήσει.
Η παραβατικότητα σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος γύρω από θέματα δόμησης και αυθαίρετων εργασιών ήταν μια κατάσταση που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της έλλειψης συστηματικών και εις βάθος ελέγχων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο με τον καιρό αυτή η παραβατικότητα μετεξελίχθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις έλαβε χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, όπως αποδεικνύεται από σειρά υποθέσεων ξυλοδαρμών και εκβιασμών, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές μέχρι και σήμερα και επανεξετάζονται.
Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, τα θύματα δεν χτυπήθηκαν ή δεν απειλήθηκαν όσο βρίσκονταν στο νησί, αλλά στην Αττική. Οπως έχει καταθέσει φιλικό πρόσωπο του τοπογράφου που δολοφονήθηκε, τους τελευταίους μήνες το θύμα είχε μετακομίσει σε άλλη γειτονιά διότι στο παρελθόν είχε δεχτεί επίθεση από άγνωστο άτομο έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο περιγράφεται και στην παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έπειτα από τις αναφορές που έλαβε από τις αστυνομικές αρχές. Γι’ αυτό ζητείται να ελεγχθούν εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την οικοδομική δραστηριότητα και τις πωλήσεις ακινήτων, την παροχή «προστασίας» σε επιχειρήσεις, τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες έκνομες ενέργειες.
Διευρυμένη έρευνα με εντολή Αρείου Πάγου
Της Ιωάννας Μάνδρου
Ερευνα σε βάθος από την εισαγγελία του Οργανωμένου Εγκλήματος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εντοπισμό φαινομένων οργανωμένης εγκληματικής δράσης σε νησιά και αστικά κέντρα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη ζητεί να μπουν στο μικροσκόπιο εγκλήματα από τοπικές μαφίες σε Μύκονο, άλλα νησιά των Κυκλάδων, Αττική και Θεσσαλονίκη.
Με την παραγγελία της, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστήριου, Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό, που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για την έκταση και το βάθος της βαριάς εγκληματικότητας, ζητάει την άμεση διερεύνηση υποθέσεων με δράση εγκληματικών οργανώσεων, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ανθρωποκτονιών και άλλων βαρύτατων αδικημάτων από τοπικές μαφίες σε Μύκονο, άλλα νησιά, Αττική και Θεσσαλονίκη. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρήγγειλε στον εισαγγελικό λειτουργό που είναι αρμόδιος και εποπτεύει τις υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος, να κινηθεί άμεσα προς διερεύνηση υποθέσεων βαριάς εγκληματικότητας, κυρίως στη Μύκονο, αλλά όχι μόνον, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στην εξάπλωση φαινομένων που παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας, θέτουν σε κίνδυνο την υγιή οικονομία και τον ανταγωνισμό, και εκθέτουν τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό στο εξωτερικό. Για τη διερεύνηση των εγκλημάτων, η εισαγγελέας παραγγέλνει να γίνει χρήση όλων των αναγκαίων μέσων, άρση τηλεφωνικού και άλλων απορρήτων, τραπεζικών, φορολογικών κ.ά., και ζητάει την άμεση ενημέρωσή της.
Για την πρωτοβουλία της κ. Αδειλίνη, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν αναφορές, όπως διατυπώνεται και στην παραγγελία της, από κάτοικο της Μυκόνου που έγιναν στο Ηλεκτρονικό Εγκλημα, καθώς και άλλη αναφορά από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Τις έρευνες για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας θα συντονίσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, Δημήτριος Γκύζης, ενώ θα λάβουν μέρος η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και άλλες αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες. Για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα των ερευνών προς κάθε κατεύθυνση, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου στην παραγγελία της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Προβάλλει ως απολύτως απαραίτητη η διερεύνηση τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων που συνιστούν πιθανότατα δράσεις οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και συναφών εγκληματικών πράξεων (συγκρότηση, διεύθυνση κ.λπ. εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικές εκβιάσεις που συνδέονται και με την οικοδομική/κατασκευαστική δραστηριότητα, τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και την “προστασία” επιχειρήσεων, ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σοβαρή παραβατικότητα αναφορικά με την πολεοδομική νομοθεσία, τη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων, του περιβάλλοντος, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κ.ά.). Η πιο πάνω εγκληματική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στο νησί της Μυκόνου, αλλά φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ακόμη δε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».