Πυρκαγιές: Παραδειγματική τιμωρία για όλους και αυξημένα πρόστιμα

Με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν ζώα, δάση, περιουσίες και είχαν αποτέλεσμα δύο πιλότοι Canadair να χάσουν τη ζωή τους, η κυβέρνηση προχωράει τώρα σε σημαντικές αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των εμπρηστών. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αφορούν πρωτίστως εκείνους που συλλαμβάνονται για πρόκληση πυρκαγιών από εγκληματική αμέλεια, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, είναι και οι συντριπτικά περισσότεροι.

Για τους εμπρηστές από εγκληματική αμέλεια, μέχρι σήμερα η ποινική αντιμετώπιση υπήρξε για δεκαετίες προκλητική, καθώς ουδείς έχει μπει στη φυλακή. Διώκονται για πλημμελήματα και ο δόλος στις περιπτώσεις αυτές δικαστικά δεν μπορεί να σταθεί.

Η πρόκληση του αισθήματος δικαιοσύνης των πολιτών και η παντελής ατιμωρησία των εμπρηστών από αμέλεια, αναμένεται, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Φλωρίδης, να τερματιστεί με αλλαγή της νομοθεσίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία, στο εξής όσοι καταδικάζονται για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δίωξή τους θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, εντούτοις θα πηγαίνουν φυλακή. Ο εγκλεισμός τους θα γίνεται όταν θα τους έχουν επιβληθεί συγκεκριμένες ποινές, από ένα όριο και πάνω, οι οποίες χθες δεν ανακοινώθηκαν με λεπτομέρειες.

Πάντως, η νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα αλλάξει επί το αυστηρότερον –και δικαιότερον– η ποινική αντιμετώπιση εμπρηστών από αμέλεια, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σημαντική αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλονται στο εξής στους εμπρηστές.

Εως τώρα τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ήταν αστεία, ενώ με την τωρινή εξαγγελία θα εξομοιωθούν με εκείνα (τσουχτερά) που επιβάλλονται για τις κακοποιήσεις ζώων, φθάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και τις 30.000 ευρώ.

Οι νομοθετικές αλλαγές (ποινική αντιμετώπιση και πρόστιμα) ανακοινώθηκαν χθες μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ των υπουργών Φλωρίδη – Κικίλια, στον απόηχο των πρωτοφανών καταστροφών από τις φετινές πυρκαγιές, που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Πάντως, η ποινική μεταχείριση των εμπρηστών, που προκάλεσαν καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές από αμέλεια, μέχρι τώρα υπήρξε πραγματικά προκλητική. Η περίπτωση της 70χρονης στην Ηλεία το 2007, που μαγείρευε στην αυλή της και προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη μισή Πελοπόννησο με 65 νεκρούς είναι ενδεικτική. Δεν πήγε ούτε μία ώρα φυλακή, καθώς δικάστηκε και καταδικάστηκε χωρίς να εκτίσει καμία ποινή. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον ηλικιωμένο που δικάζεται ως υπαίτιος για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, όταν έβαλε τον Ιούλιο του 2018 φωτιά στον κήπο του για να κάψει χόρτα με ανέμους εννέα μποφόρ.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος, ένας από τους 21 συνολικά που δικάζονται για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, δεν «πατάει» στο δικαστήριο, δεν κρατήθηκε προσωρινά ούτε μία ώρα και δύσκολα θα μπει στη φυλακή με τα σημερινά ποινικά δεδομένα. Οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν τώρα, αυτονόητες και αναγκαίες, θα εφαρμοστούν στο μέλλον, σε μια προσπάθεια, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, να σταματήσει η πρωτοφανής ατιμωρησία. Ιδωμεν.

Scroll to Top