Σκιαμαχία με τους Σπαρτιάτες στο Εκλογοδικείο

H ιστορία με τον έγκλειστο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και την εκλογική στήριξη που δημόσια παρείχε στο κόμμα Σπαρτιάτες θα απασχολήσει, όπως όλα δείχνουν, για καιρό τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα.

Το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης με τη στήριξή του έδωσε, όπως αποδείχθηκε, εκλογική υπόσταση στους Σπαρτιάτες, κάτι που δημόσια αναγνώρισε και ο επικεφαλής του εν λόγω κόμματος Βασίλειος Στίγκας, έχει προκαλέσει σειρά ερωτημάτων, που σχετίζονται με το πριν και το μετά της εκλογικής αναμέτρησης.

Μπορεί, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, να εξοβελιστεί εκ των υστέρων το κόμμα Σπαρτιάτες, με το επιχείρημα ότι πίσω απ’ αυτό είναι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση; Με άλλα λόγια, μπορεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Αρειος Πάγος;

Οπως διαβεβαιώνουν ανώτατοι δικαστικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δημόσια έχει τοποθετηθεί, πραγματική πιθανότητα να οδηγηθεί το Εκλογοδικείο σε «κόψιμο» των Σπαρτιατών, δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, όπως τονίζουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές, γιατί σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ήταν να επαναληφθούν οι εκλογές.

Το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης εκλαμβάνεται ως ζήτημα θεσμικής φαντασίας και ως εκ τούτου οι υπαρκτοί προβληματισμοί για τις σχέσεις Κασιδιάρη – Σπαρτιατών, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να λάβουν απάντηση από το Εκλογοδικείο.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν προσφυγές στο Εκλογοδικείο με αντικείμενο τους Σπαρτιάτες και τον Κασιδιάρη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ανώτατο αυτό δικαστικό σχηματισμό να πάρει θέση, έστω κι αν δεν οδηγηθεί σε αποκλεισμό από τη Βουλή των Σπαρτιατών. Oσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα συνταγματικά θέματα, αλλά και εκείνα της εκλογικής νομοθεσίας, αναμένουν ότι τέτοιες προσφυγές θα υπάρξουν και μάλιστα πολλές. Είτε από απλούς πολίτες, ως είθισται, είτε από πολιτικούς σχηματισμούς είτε από τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, στην περίπτωση που θα θελήσει –και έχει το δικαίωμα– να «διαμαρτυρηθεί» με δικαστικό τρόπο για τον διπλό αποκλεισμό που υπέστη από τον Αρειο Πάγο για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.

Με το δεδομένο ότι θα κατατεθούν προσφυγές για τους Σπαρτιάτες και για τον Ηλία Κασιδιάρη, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι, αν κάποιες από αυτές μπορεί να περιέχουν επιχειρήματα που να οδηγήσουν το Εκλογοδικείο σε μια «καταδίκη» για τις υπαρκτές, όπως πλέον έχει γίνει φανερό, σχέσεις Κασιδιάρη – Σπαρτιατών, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατόν να τεθεί εκτός Βουλής το κόμμα.

Ενδιαφέρον, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, θα ήταν αν ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης προσφύγει σε Εκλογοδικείο. Αν το κάνει, θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τους Σπαρτιάτες από τον ίδιο, γιατί αλλιώς, αν δεν προσφύγει, θα σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που πέτυχε μέσω Σπαρτιατών και δεν έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί για το κόψιμό του από τον Αρειο Πάγο. Και κάτι ακόμη. Αν ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν προσφύγει στο ΑΕΔ, δεν θα έχει δικαίωμα να πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να επιδιώξει δικαίωση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές. Οπότε, τι θα κάνει ο ίδιος και τι προσφυγές θα κατατεθούν γενικά, είναι θέμα ημερών, καθώς ο νόμος δίνει συγκεκριμένη προθεσμία μετά την επίσημη ανακήρυξη του εκλογικού αποτελέσματος και πάντως, ό,τι είναι να κατατεθεί θα κατατεθεί εντός Ιουλίου.

Αν ο Κασιδιάρης δεν προσφύγει στο Εκλογοδικείο, δεν θα έχει δικαίωμα να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να επιδιώξει δικαίωση για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, όμως, φαίνεται ότι θα αποτελέσει διαρκές πρόβλημα για την κυβέρνηση και γενικά για το πολιτικό μας σύστημα, καθώς για να αποφευχθεί εκλογική του κάθοδος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, αν το θελήσει, τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις απαγορευτικές μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς εκείνες που ψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τις διπλές βουλευτικές εκλογές δεν έχουν ισχύ για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πέραν των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά και άλλα πρώην πολιτικά στελέχη της Χ.Α. που βρίσκονται στις φυλακές με καταδίκες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, σε λίγους μήνες θα αποφυλακιστούν. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, συγκεκριμένα, το αργότερο σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι έξω, καθώς έχει εκτίσει μεγάλο χρόνο από την ποινή του (13 χρόνια κάθειρξη), ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Εφετείο, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024.

Οσο για το αμετάκλητο της όποιας δικαστικής απόφασης για την εγκληματική δράση της Χ.Α., που κορυφώθηκε με τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2026!

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα με την εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη, που επιχειρήθηκε να ανακοπεί –και ανακόπηκε για τον ίδιο– με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν προ των εκλογών, δεν θα υπήρχε αν το δικαστικό και το πολιτικό μας σύστημα είχαν επιτύχει να έχει εκδοθεί ήδη για τη Χρυσή Αυγή αμετάκλητη καταδίκη.

Γιατί δεν κόπηκαν

Ηταν δυνατόν ο Αρειος Πάγος να «κόψει» τους Σπαρτιάτες, με μόνο το γεγονός ότι υποψήφιοι του κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη μετείχαν στα ψηφοδέλτιά του; H απάντηση που έδωσε με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος υπήρξε αρνητική, κάτι που υποστηρίζουν στην «Κ» και ανώτατοι δικαστικοί που γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες. Οι απαγορευτικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από τις εκλογές, έστω και «τραβηγμένα», δεν έδιναν το δικαίωμα στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποκλείει παρά μόνον τους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση (Χρυσή Αυγή) είτε ήθελαν οι ίδιοι να μετέχουν με πολιτικό σχηματισμό στις εκλογές είτε υπήρχαν επαρκή και σοβαρά στοιχεία ότι ήταν η πραγματική ηγεσία σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό (υποκρυπτόμενος ηγέτης).

Ωστόσο, τέτοια στοιχεία για τον Ηλία Κασιδιάρη και τη σχέση του με τους Σπαρτιάτες δεν προσκομίστηκαν στον Αρειο Πάγο κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διενεργήθηκε, ούτε με τα υπομνήματα των κομμάτων (κατέθεσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ) ούτε από κρατικές υπηρεσίες, όπως έδινε τη δυνατότητα ο ισχύων νόμος. Βεβαίως, έως σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστο αν τέτοια στοιχεία υπήρχαν και ήταν επαρκή.

Αλλωστε, η στήριξη Κασιδιάρη δόθηκε στους Σπαρτιάτες λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακήρυξή τους από τον Αρειο Πάγο και όταν πια είχαν περάσει τον έλεγχο της νομιμότητας.

Scroll to Top