Νέες εξελίξεις σηματοδοτεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων η κίνηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος, με έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητάει να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σχετικά με τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών για τυχόν υποκλοπές.
Στο έγγραφο Ράμμου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης (ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές), με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι όπως μέχρι πρότινος στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Οργανο, αποτελούμενο από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.
Ο πρόεδρος της Αρχής, αφού παραθέτει τις διατάξεις (Νόμος 5002 του 2022), ζητεί ενημέρωση προκειμένου, όπως τονίζει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για να υποβάλλει τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν, καθώς πλέον η Αρχή, στην οποία ο ίδιος προΐσταται, δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Ειδικότερα, ο Χρ. Ράμμος, χωρίς να κάνει νύξη περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης, ζητάει ενημέρωση για τη διαδικασία, (ποιο όργανο, με ποια πρωτόκολλα και λοιπά στην ΕΥΠ ή όπου αλλού καθοριστεί), που θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης, πέραν των άλλων προϋποθέσεων που έχει θέσει για την ενημέρωση πολιτών για τις παρακολουθήσεις (παρέλευση τριετίας από την παρακολούθηση και απόφαση του Τριμελούς Οργάνου, ώστε να μη θίγεται από την ενημέρωση ο σκοπός της παρακολούθησης) όρισε την αρμοδιότητα αυτή να έχει το Τριμελές Οργανο.
Μένει όμως να καθοριστεί η ακριβής πρακτική διαδικασία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ράμμος.
Το έγγραφό του στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, που είναι και ο συντάκτης του νόμου, και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που επίσης υπογράφει το σχετικό νομοθέτημα.
Να σημειωθεί ότι πάνω στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης στηρίχτηκε προ ημερών η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκρινε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για ενημέρωση περί παρακολούθησης τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Το έγγραφο Ράμμου
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 § 7 του ν. 5002/2022 «7. Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας γνωστοποιείται η επιβολή του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε. Για τη γνωστοποίηση του πρώτου εδαφίου υποβάλλεται σχετικό αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο διαβιβάζεται στην Ε.Υ.Π. και τη ΔΑΕΕΒ.
Η άρση γνωστοποιείται μετά από απόφαση τριμελούς οργάνου, το οποίο αποφασίζει εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από την Ε.Υ.Π., το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος και τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από τη ΔΑΕΕΒ, το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος και τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Του οργάνου προεδρεύει ο ανώτερος ιεραρχικά ή, επί ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος εισαγγελικός λειτουργός. Το όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, με τήρηση απόρρητων συνοπτικών πρακτικών και καταγραφή της γνώμης της μειοψηφίας, εφόσον υφίσταται. Αν απoφασισθεί η ενημέρωση, ο θιγόμενος ενημερώνεται για την επιβολή του περιοριστικού μέτρου και για τη διάρκειά του.
Δεν επιτρέπεται η υποβολή νέου αιτήματος πριν την πάροδο ενός (1) έτους από την υποβολή του προηγούμενου». Δεδομένου ότι από την ως άνω διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της ΑΔΑΕ του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (ΕΥΠ και ΔΑΕΕΒ) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την ΑΔΑΕ Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χρήστος Ράμμος
Πρόεδρος της ΑΔΑΕ»