Αποφυλακίζονται οι του ΕΛΑ τον Αύγουστο

H δεύτερη δίκη για την εγχώρια τρομοκρατία, η δίκη με κατηγορουμένους μέλη του ΕΛΑ, τους οποίους οι διωκτικές αρχές και όσοι ενεπλάκησαν στο επιτυχημένο εγχείρημα της εξάρθρωσης των τρομοκρατικών ομάδων θεωρούν, αντίθετα από ό,τι γενικά προσλαμβάνει η κοινή γνώμη, τη μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στη χώρα, δεν έτυχε της δημοσιότητας που προκάλεσε – και δικαίως – η δίκη της 17N.


H διαφορετική πρακτική τρομοκρατικής δράσης που χρόνια είχε ακολουθήσει ο ΕΛΑ, η «μητέρα» της τρομοκρατίας, όπως τον χαρακτηρίζουν οι διωκτικές αρχές, που δεν συνδέεται με 45άρια και δεκάδες νεκρούς, ασφαλώς έχει συμβάλει στην εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά έχει ασκήσει και την επιρροή της στη δημοσιότητα για τη δίκη των κατηγορουμένων μελών της, η οποία έχει αισίως συμπληρώσει τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας.


Και ενώ η δίκη για τη δράση του ΕΛΑ έχει περάσει «στα ψιλά» και ως σήμερα δεν έχει αποτελέσει πρώτη είδηση στα MME, στην κυβέρνηση αλλά και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης διατυπώνονται προβληματισμοί και επικρατεί κλίμα έντονης ανησυχίας για την εξέλιξη της δίκης αυτής και κυρίως για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν διεθνώς εντυπώσεις που θα προκαλέσουν νέο κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων από τα διεθνή μέσα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και του αυτονόητου ενδιαφέροντος για την ασφαλή τέλεσή τους.


* H λήξη της προθεσμίας


Το αίτιο της ανησυχίας και του προβληματισμού συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο – το οποίο δυστυχώς φαίνεται ότι θα επισυμβεί – παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα 10 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξή τους, να αποφυλακιστούν οι δικαζόμενοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΕΛΑ.


Οσο περνά ο καιρός η βεβαιότητα της αποφυλάκισής τους, διότι περί αυτού πρόκειται, λόγω λήξεως του συνταγματικού ορίου για την προσωρινή κράτηση των υποδίκων, προκαλεί ήδη πονοκέφαλο σε κυβέρνηση, διωκτικές αρχές και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, καθώς δεν επιδέχεται ούτε υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ή να ματαιωθεί.


Οι τρεις εκ των δικαζομένων, πλην του Χρήστου Τσιγαρίδα, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, κρατούνται, όπως είναι φυσικό, αφού κατηγορούνται για σωρεία κακουργημάτων και ως μέλη τρομοκρατικής ομάδας, αλλά το 18μηνο της κράτησής τους λήγει στις 2 Αυγούστου και δεν μπορεί με κανένα νόμιμο μέσο να παραταθεί.


H αποφυλάκιση των τριών δικαζομένων ως τρομοκρατών είναι ασφαλώς βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα διεθνώς δημοσιευμάτων που πολλοί θα επιχειρήσουν να συνδέσουν με την ασφαλή τέλεση των Αγώνων, έστω κι αν στην πραγματικότητα οι αποφυλακισθέντες δεν θα αποτελούν παρά φανταστικό κίνδυνο.


Ωστόσο, στο πεδίο των εντυπώσεων και της δημοσιότητας που θα προκαλέσει στα διεθνή μέσα, το γεγονός της αποφυλάκισης κατηγορουμένων για τρομοκρατία, και μάλιστα ως μελών της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα με σωρεία εκρήξεων κατά εγχώριων και διεθνών στόχων, αναμένεται να κάνει τον γύρο του κόσμου ως είδηση σημαίνουσας σημασίας. Είδηση που θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο με τον οποίο συνήθως διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν προβάλει και έχουν χειριστεί ανάλογα περιστατικά ήσσονος σημασίας, όπως την πρόσφατη έκρηξη στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας.


* Οι μεγάλες συνέπειες


Και ενώ νομικές ή άλλες ευχέρειες δεν υπάρχουν για να αποφευχθεί το γεγονός της αποφυλάκισης των δικαζομένων ως τρομοκρατών, με όσες συνέπειες αναμένεται να προκαλέσει στο εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων, ας δούμε πώς φθάσαμε ως εδώ ή μάλλον πώς το ενδεχόμενο της αποφυλάκισης μεταβλήθηκε σε βεβαιότητα που θα λειτουργήσει ως βραδυφλεγής βόμβα προκαλώντας παγκοσμίως θόρυβο και δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της χώρας.


H δίκη για τον ΕΛΑ, η οποία έχει αρχίσει από τις 8 Φεβρουαρίου και έχει συμπληρώσει τρεις και πλέον μήνες ακροαματικής διαδικασίας, εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας, καρκινοβατώντας καθημερινά με εξετάσεις μαρτύρων που εξελίσσονται σε μαραθώνιους. Ετσι από πουθενά δεν διαφαίνεται και κανένας δεν εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί προτού εκπνεύσει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.


Και για να δώσουμε μια εικόνα της καθυστέρησης που επιφέρει το απευκταίον της αποφυλάκισης παραμονές των Αγώνων, ας παραθέσουμε ορισμένα δεδομένα που από μόνα τους αρκούν για να γίνουν κατανοητά το έλλειμμα του χρόνου και η στασιμότητα στην εξέλιξη της δίκης. Ως σήμερα, τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξή της, το δικαστήριο δεν έχει διερευνήσει παρά μόνο τρεις από τις 83 (!) υποθέσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων που συγκροτούν τη δράση του ΕΛΑ και το βαρύ κατηγορητήριο των δικαζομένων. Δεν έχει εξετάσει παρά μόνο 15 μάρτυρες από τους 400 που περιλαμβάνονται σε εκείνους που έχουν κληθεί, τους λεγομένους του κατηγορητηρίου, ενώ σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι μάρτυρες υπεράσπισης, που και αυτοί θα είναι αρκετοί.


* Ροκάνισμα του χρόνου


H αδυναμία του δικαστηρίου να επιταχύνει τη δίκη και να προχωρήσει τη διαδικασία ερευνώντας σε βάθος την υπόθεση είναι ορατή και απασχολεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές από καιρό, καθώς από δικαστικούς κύκλους εκτιμάται ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η κυρία Ελισάβετ Μπρίλη, έμπειρη δικαστικός, δεν βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να αντιμετωπιστούν κωλυσιεργίες από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς και ροκανίσματος του χρόνου και εξέλιξης της διαδικασίας.


Βεβαίως ούτε η πρόεδρος μπορεί να αλλάξει, ούτε άλλο μέτρο διαθέτει το νομοθετικό μας οπλοστάσιο για να παραταθεί κράτηση υποδίκου πέραν του συνταγματικά προβλεπόμενου ορίου. Οι όποιες προσπάθειες από αρμόδιες δικαστικές αρχές για επιτάχυνση της δίκης, που έχουν λάβει τον χαρακτήρα της μεταφοράς εμπειρίας προς τη σύνθεση του δικαστηρίου αλλά και κάποιων προτάσεων για αντιμετώπιση της κωλυσεργείας ορισμένων συνηγόρων, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.


H πολιτική αγωγή, η εκπροσώπηση δηλαδή στη δίκη των θυμάτων, έχει επισημάνει προ πολλού τον κίνδυνο της αποφυλάκισης που θα δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια στον διεθνή Τύπο σε βάρος της χώρας μας παραμονές των Αγώνων, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της δεν έχουν εισακουστεί ή προβληματίσει όσο ίσως θα ανέμενε κανείς το δικαστήριο. TA ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ Αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής


Ενώ μέχρι πρότινος το θέμα της δίκης του ΕΛΑ και της αποφυλάκισης στις αρχές Αυγούστου των δικαζομένων απασχολούσε εσωτερικά μόνο τη Δικαιοσύνη, όσο ο καιρός περνά και τα χρονικά όρια στενεύουν η εξέλιξή της μεταβάλλεται σε πραγματικό πρόβλημα, πρόβλημα που έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και σε εκείνους οι οποίοι χειρίζονται τα θέματα ασφαλείας και, όπως είναι φυσικό, δεν επιθυμούν να δοθούν αφορμές για νέες επιθέσεις σε βάρος της χώρας μας παραμονές των Αγώνων όσον αφορά τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας και της εγχώριας τρομοκρατίας.


Εκτός από τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που προϊόντος του χρόνου εντείνονται, εκείνο το οποίο διερευνούν αρμοδίως είναι μήπως υπάρχει κάποια λύση έστω και την τελευταία στιγμή για επιτάχυνση της δίκης, ώστε να έχει τελειώσει πριν από τον Αύγουστο. Στο πεδίο αυτής της διερεύνησης τα πραγματικά δεδομένα είναι πενιχρά και προ του αδιεξόδου διατυπώθηκαν ακόμη και προτάσεις που σχετίζονται με τη σύνθεση του δικαστηρίου και τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις ανάγκες διεκπεραίωσης μιας τόσο σημαντικής δίκης. Πάντως το θέμα της δίκης του ΕΛΑ και της αποφυλάκισης των δικαζομένων είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές σύντομα. Μια δίκη λοιπόν που πέρασε στα «ψιλά» θα γίνει θέμα από παραμέτρους που κανένας δεν περίμενε. Διότι, όπως όλα δείχνουν, τα πάντα δεν προλαμβάνονται την τελευταία στιγμή ούτε αντιμετωπίζονται με τη λογική της νεοελληνικής πρακτικής, «κάτι θα γίνει στο τέλος και όλα θα πάνε καλά».

Scroll to Top