Ούτε ένα ούτε δύο ούτε πέντε! Τα πλαστά συμβόλαια με τα οποία επιτήδειοι είχαν οικειοποιηθεί κρατικά ακίνητα μεγάλης αξίας είναι, δυστυχώς, πολλά. Η εισαγγελική έρευνα με επικεφαλής εμπειρότατο εισαγγελέα και με την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γ. Κολιοκώστα που διενεργείται για την αποκάλυψη της κομπίνας φέρνει καθημερινά στο φως νέα στοιχεία.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» (4.4.1999) με το οποίο ήλθε στο φως για πρώτη φορά η ύπαρξη πλαστών συμβολαίων στην αγορά και η δράση κυκλώματος υφαρπαγής με τους κατασκευασμένους τίτλους κρατικών ακινήτων μεγάλης αξίας προκάλεσε αίσθηση ακόμη και σε δικαστικούς κύκλους καθώς μόνον ως προϊόν νοσηρής φαντασίας θα μπορούσε να εκληφθεί μέχρι πρότινος μια τέτοια δραστηριότητα.
Ωστόσο η απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου (με την αρπαγή ακινήτων του) που ήδη εντοπίστηκε σε ένα οικόπεδο στο Παγκράτι, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα που μόλις άρχισε, έχει λάβει εντυπωσιακές διαστάσεις. Δεκάδες ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια και από δημόσια έγιναν ιδιωτικά με πλαστά συμβόλαια! Αλλωστε για το οικόπεδο του Παγκρατίου, στην οδό Ιοφώντος, ήδη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Το ακίνητο αυτό, αξίας άνω των 160 εκατ. δρχ., ανήκε στο υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και είχε επιλεγεί για την ανέγερση του κρατικού παιδικού σταθμού της περιοχής.
Δεν είναι όμως μόνο το Παγκράτι. Κρατικά ακίνητα σε ακριβές περιοχές, όπως η Κηφισιά, με πλαστά συμβόλαια περιήλθαν στην ιδιοκτησία ιδιωτών-απατεώνων. Ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση έχει ήδη εντοπίσει τους μετέχοντες στην απάτη και εντός των ημερών αναμένεται να σχηματισθούν και άλλες δικογραφίες και να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις.
Για να εντοπισθούν τα κρατικά ακίνητα που άλλαξαν παράνομα χέρια, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Γ. Κολιοκώστας με έγγραφό του έχει σημάνει συναγερμό στα υποθηκοφυλακεία της Αττικής και καλεί τους υποθηκοφύλακες να αποστέλλουν στην Εισαγγελία (ανακριτικό τμήμα) όλα τα συμβόλαια που προσκομίζονται προς μεταγραφή και ανήκουν σε συγκεκριμένα συμβολαιογραφικά αρχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απευθύνθηκε στους υποθηκοφύλακες διότι από την έρευνα προέκυψε ότι οι επιτήδειοι που υφαρπάζουν με πλαστά συμβόλαια κρατικά ακίνητα «αξιοποιούν» συμβολαιογραφικά αρχεία τα οποία είτε έχουν καταστραφεί στο παρελθόν είτε τμήματά τους έχουν χαθεί είτε οι συμβολαιογράφοι έχουν πεθάνει.
Συγκεκριμένα ο κ. Κολιοκώστας έχει επιστήσει την προσοχή στους υποθηκοφύλακες για 12 συμβολαιογραφικά αρχεία τα οποία παρανόμως «αξιοποιούν» οι επιτήδειοι. Πρόκειται για τα αρχεία των συμβολαιογράφων: Αν. Σπηλιανάκη (Κορωπί), Στ. Μαυρίκη (Αθηνών), Ιω. Μπένου (Αθηνών) ως συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Μπένου εμφανίστηκε το πλαστό συμβόλαιο για το ακίνητο στο Παγκράτι , Θεοδ. Αναγνωστόπουλου (Αθηνών), Αθ. Χαλκιά (Αθηνών), Παν. Δεληγιάννη (Αθηνών), Γ. Κυριακόπουλου (Αθηνών), Νικ. Πιπιλή (Αθηνών), Δημ. Πολιτάκη (Πειραιώς), Ε. Σταυριανόπουλου (Πειραιώς), Φωκά (Πειραιώς) και Καλλάρη (Κορωπίου).
Σταυροφορία κατά της διαφθοράς
Ενώ η εισαγγελική έρευνα για τα πλαστά συμβόλαια επεκτείνεται και αποκαλύπτει όλο και νέα στοιχεία, η Εισαγγελία κινητοποιείται με ιδιαίτερη ένταση για την πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς. Οπως άλλωστε δήλωσε προς «Το Βήμα» (4.4.1999) ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλος (δήλωσε και όχι κατήγγειλε, όπως εκ παραδρομής εγράφη στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας) η διαφθορά αποτελεί για την εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου «προτεραιότητα».
Οι εισαγγελικές αρχές λοιπόν με έρευνες προς πάσα κατεύθυνση επιχειρούν να ελεγχθεί το φαινόμενο της διαφθοράς που έχει, όπως φαίνεται, λάβει διαστάσεις σε πολλούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας. Με αντικείμενο άλλωστε τη διαφθορά και την πάταξη των φαινομένων της, στις 21 Απριλίου φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης (νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς κ. Peter Eigen. Στη διεθνή αυτή οργάνωση μετέχει και η χώρα μας, όπως άλλωστε και άλλες 60 χώρες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους.