Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι μαφιόζοι θα αλώνιζαν τις συνοικίες της Αθήνας, θα συγκρούονταν σκληρά για τον έλεγχό τους, θα δρούσαν δίπλα μας, σχεδόν ανάμεσά μας, και θα έμπαιναν τόσο αθόρυβα και τόσο δυναμικά στο σπίτι μας και στη ζωή μας. Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα έβγαιναν στα κανάλια να πουν τα δικά τους, να δείξουν τα δόντια τους και να δηλώσουν, έτσι ξάστερα, πως δεν φοβούνται κανέναν.
Ποιος θα το φανταζόταν ότι το έγκλημα στη χώρα μας πια είναι οργανωμένο και η πολιτεία δυστυχώς ανοργάνωτη. Τα πρόσφατα γεγονότα άγριας σύγκρουσης των συμμοριών σε συνοικίες της Αθήνας για τον έλεγχο της προστασίας σε καταστήματα και κέντρα διασκέδασης (και όχι μόνο γι’ αυτά) ανέδειξαν και πάλι την αγωνία μας για την οργανωμένη εγκληματική δράση και κατέδειξαν ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι εδώ, αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι μια πραγματικότητα που μας αγγίζει και μας αφορά.
Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους από καιρό σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, δρουν μεθοδικά, δρουν με τον μανδύα της νομιμότητας και κερδίζουν. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν σήμερα μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα, ουσιαστικά μιλάμε για οργανωμένες κλίκες, για επιχειρήσεις που αποφέρουν τεράστια κέρδη. Αλλωστε η ιδιαιτερότητα της οργανωμένης εγκληματικής δράσης σε δύο «αξίες» στηρίζεται: στο πολύ χρήμα (που είναι πάντα το παράνομο χρήμα) και στο εύκολο χρήμα (που σημαίνει πολλά λεφτά σε χρόνο ρεκόρ).
Πώς όμως φθάσαμε στο σήμερα της οργανωμένης εγκληματικής δράσης στη χώρα μας; Πώς οι συμμορίες των μαφιόζων μπήκαν στη ζωή μας δίχως να ακουστεί ήχος ή κρότος των μαστόρων (για να παραφράσουμε και τον Καβάφη); Πώς οι διωκτικές αρχές δεν δημιούργησαν ανάχωμα στη λαίλαπα που σάρωσε τα πάντα; Πώς δεν έδωσαν «βάση» στον κώδωνα του κινδύνου που χρόνια έκρουαν οι εγκληματολόγοι όταν έλεγαν «περιμένουμε κύμα βίας και οργανωμένης εγκληματικής δράσης»;
Πώς οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές βρέθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση της οργανωμένης εγκληματικότητας; Πώς, με δυο λόγια, η πολιτεία είναι ανοργάνωτη ενώ οι εγκληματίες έχουν ήδη οργανωθεί;
Διότι περί αυτού πρόκειται. Αλλωστε, αν ανατρέξει κανείς στα δεδομένα της στατιστικής των τελευταίων χρόνων και στις εκτιμήσεις των ειδικών, μόνο αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι. Η όποια πρόθεσή του για αισιόδοξη ενατένιση της πραγματικότητας προσκρούει στην ίδια την πραγματικότητα· που σήμερα δεν μας δίδει άλλη εικόνα από εκείνη όπου και στη χώρα μας το οργανωμένο έγκλημα κυριαρχεί. Και κυριαρχεί σε δεκάδες τομείς αποκομίζοντας αστρονομικά κέρδη. Μόνο από το εμπόριο των ναρκωτικών οι μαφιόζικες συμμορίες κερδίζουν κάθε χρόνο 8 τρισ. δρχ.(!), χρήματα που ξεπλένουν εν Ελλάδι.
Και να αναλογιστεί κανείς ότι το εμπόριο (ή, για να ακριβολογούμε, το μεγαλεμπόριο) ναρκωτικών δεν είναι η μοναδική απασχόληση των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα μας ούτε αποτελεί το μόνο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Ακόμη και «επιχειρήσεις» επαιτείας που έχουν καλά οργανωθεί και στηθεί, ρίχνοντας στην αγορά καθημερινά χιλιάδες παιδιά, ανάπηρους και ανήμπορες γυναίκες, απομυζούν δισεκατομμύρια. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κάθε παιδί των φαναριών που ζητιανεύει στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων αποδίδει καθημερινά στον προστάτη του (η εκτίμηση ανήκει στις αστυνομικές αρχές) ακαθάριστα κέρδη 300.000 δρχ.(!).
Οταν κάνουμε λόγο για τους μαφιόζους-επιχειρηματίες στη χώρα μας, αναφερόμαστε σε μια πολυσχιδή δραστηριότητα που αρχίζει από την επαιτεία και φθάνει στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών και παραχαραγμένων νομισμάτων. Ας δούμε λοιπόν πού επενδύουν οι μαφιόζοι, ποιες είναι οι φάμπρικες του πλούτου τους και σε ποιους τομείς τζιράρουν τα λεφτά τους.
Τι αποκαλύπτει έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη δράση των κυκλωμάτων
Οταν κάνουμε λόγο για τους μαφιόζους-επιχειρηματίες στη χώρα μας, αναφερόμαστε σε μια πολυσχιδή δραστηριότητα που αρχίζει από την επαιτεία και φθάνει στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών και παραχαραγμένων νομισμάτων. Ας δούμε λοιπόν πού επενδύουν οι μαφιόζοι, ποιες είναι οι φάμπρικες του πλούτου τους και σε ποιους τομείς τζιράρουν τα λεφτά τους.
Οπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας (τα στοιχεία αυτά έχουν αναλυθεί και αιτιολογηθεί επιτυχώς από τον καθηγητή της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νέστορα Κουράκη, ο οποίος έχει ειδικά και εμπεριστατωμένα ασχοληθεί με το φαινόμενο της οργανωμένης εγκληματικής δράσης), οι μαφιόζοι εν Ελλάδι κάνουν μπίζνες παντού:
Στα ναρκωτικά, στις γυναίκες, στην πορνεία, στις απάτες, στα πλαστά πιστοποιητικά, στα παραχαραγμένα νομίσματα, στους εκβιασμούς, στην προστασία σε καταστήματα και κέντρα, στην οργανωμένη επαιτεία, στις ληστείες, στις πληρωμένες ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), στα παράνομα τυχερά παιχνίδια, στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, στο λαθρεμπόριο και σε δεκάδες άλλες παράνομες και νομιμοφανείς δραστηριότητες.
Την πρωτιά όμως έχουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις εισαγωγής, προώθησης σε άλλες χώρες και διακίνησης στον ελλαδικό χώρο των ναρκωτικών. Το εμπόριο του λευκού θανάτου ανθεί. Οι συμμορίες είναι καλά οργανωμένες, διευθύνονται από πολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας», με διακλαδώσεις εδώ και στο εξωτερικό. Οι ποσότητες που διακινούνται και περνούν από τη χώρα μας είναι τεράστιες, τα κέρδη των κυκλωμάτων ανυπολόγιστα και οι ποσότητες που πέφτουν στα χέρια της Αστυνομίας πραγματικά για γέλια, αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο των ναρκωτικών που διακινούνται.
Και να η απόδειξη: όπως προκύπτει από την έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την περασμένη χρονιά, από Αστυνομία, τελωνεία, λιμενικούς και ΣΔΟΕ (όλους μαζί) κατασχέθηκαν 30 κιλά και 811 γραμμάρια ρητινώδους καννάβεως (επεξεργασμένης δηλαδή)! Μεγαλύτερες ποσότητες έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών από άλλα ναρκωτικά (ακατέργαστο χασίς, κόκα και ηρωίνη), ποσότητες όμως που μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το εμπόριο που καθημερινά γίνεται.
Το εμπόριο αυτό το ελέγχουν μαφιόζικες συμμορίες που συγκροτούν και Ελληνες και αλλοδαποί. Η συμμετοχή Αλβανών, Ρώσων και Τούρκων τα τελευταία χρόνια στα κυκλώματα εμπορίας του λευκού θανάτου είναι σημαντική. Από τις χώρες αυτές άλλωστε φθάνουν εδώ τα ναρκωτικά. Από την Αλβανία, π.χ., εισάγονται κάθε χρόνο το 78,77% του χασίς και το 33,5% της ηρωίνης. Αντίθετα, η κόκα μάς έρχεται από τη Λατινική Αμερική και σε ποσοστό 95% μάλιστα από την Κολομβία.
Το πάνω χέρι πάντως προς το παρόν στο εμπόριο των ναρκωτικών (και μάλιστα των σκληρών, ηρωίνης και κόκας) ακόμη το έχουν οι δικοί μας. Το 47% των εμπόρων ηρωίνης είναι Ελληνες, το 29% Αλβανοί και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι Τούρκοι, οι Ιρακινοί, οι Ρουμάνοι και οι Νιγηριανοί (τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του υπουργείου για το οργανωμένο έγκλημα).
* Ανεξάντλητη ευρηματικότητα
Τα ναρκωτικά βέβαια φθάνουν στη χώρα μας με κάθε μέσο: από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Η ευρηματικότητα των κυκλωμάτων εμπορίας είναι ανεξάντλητη, οι μεθοδεύσεις αμέτρητες, η οργάνωση τέλεια και τα κέρδη στα ύψη.
Στη δεύτερη θέση της «μπίζνας» είναι οι γυναίκες ενήλικες και ανήλικες. Το εμπόριο της λευκής σαρκός (όπως και το εμπόριο του λευκού θανάτου) ανθεί και αποδίδει. Οργανωμένα κυκλώματα μαφιόζων ρίχνουν στην αγορά του πληρωμένου έρωτα και της άγριας σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από τις χώρες της Βαλκανικής και τις χώρες της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ενωσης. Τις στρατολογούν και εδώ και έξω. Τις προμηθεύουν με πλαστά χαρτιά και με μεθόδους δουλεμπόρων τις προωθούν αρχικά σε «αθώες» δουλειές και αργότερα στην πορνεία. Τα κέρδη είναι άμεσα και εξασφαλισμένα. Από μπαρ, ινστιτούτα αισθητικής (που προσφέρουν «περιποιήσεις»), νυχτερινά κέντρα, χορευτικά σόου, βίζιτες κατ’ οίκον κτλ., που συνθέτουν ορισμένες από τις βασικές πτυχές της οργανωμένης εκμετάλλευσης των γυναικών. Για τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών αρκεί και μόνο ένα στοιχείο: 240.000 δρχ. αποδίδει στον προστάτη της κάθε ημέρα μία γυναίκα που προσφέρει «μασάζ» σε πελάτες της, μία γυναίκα μέσης απόδοσης και μετρίων προσόντων (από την επίσημη έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα)! Εδώ οι Ελληνες συνεργάζονται στενά με ρώσους μαφιόζους που αναλαμβάνουν τον ρόλο του στρατολόγου των γυναικών. Τα κέρδη μοιράζονται και η βία είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας. Δεκάδες γυναίκες έχουν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση για να «πεισθούν» να εκδίδονται και να συνεχίσουν τη δράση τους, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αυτοκτονίας και απόπειρας αυτοκτονίας.
Τρίτη στον μακρό κατάλογο των κερδοφόρων επιχειρήσεων του εγκλήματος είναι η παροχή προστασίας σε κέντρα, νυχτερινά μαγαζιά, καταστήματα, εκθέσεις αυτοκινήτων, ακόμη και καφενεία. Οι «μπράβοι» της περασμένης δεκαετίας που άρχισαν τη δράση τους από τα κέντρα της παραλίας και της Εθνικής οδού τώρα έχουν μετεξελιχθεί σε οργανωμένα κυκλώματα εκβιαστών που συγκροτούν παράνομες επιχειρήσεις «σεκιούριτι» με πολύπλευρη δράση.
Οι μαφιόζοι εκβιαστές έχουν χωρίσει την Αθήνα σε τομείς και σε περιοχές ελέγχου. Οποιος παραβιάσει τα σύνορα και τη συμφωνία πεθαίνει. Οι ανατινάξεις αυτοκινήτων, η πυρπόληση σπιτιών και τα μαχαιρώματα είναι η καθημερινότητα των κυκλωμάτων προστασίας. Οι αρχηγοί των ομάδων συναντώνται από καιρού εις καιρόν και ξαναμοιράζουν την πίτα. Οι πιο ισχυροί παίρνουν τις καλές περιοχές, οι άλλοι τις άλλες. Οποιοι δεν υπακούουν πεθαίνουν και το κενό το συμπληρώνουν νέοι στη δουλειά.
Οπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη, οι συμμορίες της προστασίας έχουν οργανωθεί για τα καλά. Ελέγχουν το Λεκανοπέδιο περίπου 100 μαφιόζοι, πολλοί μάλιστα από αυτούς από τη φυλακή! Τα κέρδη τους; Ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Ο νόμος της σιωπής και ο φόβος των αντιποίνων κρατούν τα στόματα κλειστά και τη δράση τους ανεξέλεγκτη.
Η πολύπλευρη δράση όμως των «επιχειρηματιών» του εγκλήματος δεν σταματά εδώ. Οι μπίζνες με τα παραχαραγμένα νομίσματα, με κέντρο αλβανικές πόλεις, οι απάτες και η έκδοση χιλιάδων πλαστών πιστοποιητικών που σχετίζονται με οργανωμένα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης συνθέτουν ορισμένες ακόμη δραστηριότητες της μαφίας στην Ελλάδα.
* Βάζουν χέρι και στα δάση
Το οργανωμένο έγκλημα ωστόσο επεκτείνεται και στο παράνομο εμπόριο της γης με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που παραδίδονται κάθε χρόνο στις φλόγες και στη συνέχεια οικοπεδοποιούνται εν μια νυκτί και κάτω από τη μύτη των αρμοδίων κρατικών αρχών. Τα κυκλώματα των εμπρηστών και των καταπατητών, από τα πλέον οργανωμένα και συμπαγή, έχουν πολυετή δράση στη χώρα μας και παραμένουν βασικά ασύλληπτα. Οι όποιες προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει παρά μόνο πενιχρά αποτελέσματα.
Και σε όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει δεκάδες ακόμη δραστηριότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των «επιχειρηματιών» του εγκλήματος, όπως το λαθρεμπόριο των καυσίμων, το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των οινοπνευματωδών, οι κλοπές αρχαίων αντικειμένων (οργιάζει η αρχαιοκαπηλία, από τις πλέον οργανωμένες μορφές εγκληματικής δράσης), αλλά και το εμπόριο των όπλων και των ανθρωπίνων οργάνων και των μικρών παιδιών. Χιλιάδες είναι τα παιδιά που καθημερινά «αξιοποιούνται» από εμπόρους της επαιτείας και ρίχνονται στην αγορά της συγκέντρωσης εύκολου και παράνομου χρήματος. Τα κυκλώματα των εμπόρων των μικρών παιδιών, που συνήθως καθοδηγούνται από αλβανούς μαφιόζους, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση παιδιών και αναπήρων.
Γρηγορείτε…
Οταν οι επισημάνσεις και οι παραδοχές για την αύξηση της οργανωμένης εγκληματικής δράσης στη χώρα μας ανήκουν στον κορυφαίο παράγοντα της εισαγγελικής αρχής, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε άλλως αξιολογούνται και τα δεδομένα της στατιστικής και τα συμπεράσματα των ειδικών. Και ο εισαγγελεύς του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Π. Δημόπουλος ασχολήθηκε με το μείζον θέμα του οργανωμένου εγκλήματος και κατέληξε σε συμπεράσματα που δεν προσφέρονται προς εφησυχασμόν.
«Το οργανωμένο έγκλημα», επισημαίνει, «καθίσταται συνεχώς η μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία και το δημοκρατικό μας πολίτευμα», για να προσθέσει ότι«άλλωστε κανένα κράτος δεν βρίσκεται σήμερα εκτός κινδύνου».
Ο κ. Δημόπουλος θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων με την επικύρωση διεθνών συμφώνων για την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και την προώθηση διεθνούς συνεργασίας στο πεδίο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, υπεραμύνεται όμως της θέσεως ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει αν δεν παταχθεί η νομιμοποίηση των παράνομων κερδών των μαφιόζων.
«Αν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος δεν ελεγχθεί, τότε ο αγώνας κατά των οργανωμένων εγκληματικών συμφερόντων θα έχει οριστικά χαθεί» δηλώνει με έμφαση. Και έχει, δίχως άλλο, δίκιο.
Ζητείται νόμος κατά της μαφίας
Το έγκλημα πρόλαβε να οργανωθεί, πριν από το κράτος. Οι μαφιόζοι μπήκαν στη ζωή μας, προτού οι διωκτικές αρχές λάβουν τα μέτρα τους. Ωστόσω για να μη γίνουν τα άσχημα χειρότερα ποτέ δεν είναι αργά. Και η πολιτεία ακόμη και τώρα, που οι μαφιόζοι είναι παρόντες, μπορεί να λάβει μέτρα. Οι αρμόδιοι και οι ειδικοί έχουν προτάσεις και τις λένε. Αρκεί να μην ακούγονται ως βοή βοώντος εν τη ερήμω.. Και πρώτα πρώτα ας αρχίσουμε από τους εισαγγελείς. Εκείνους που κινούν τη δίωξη και εφαρμόζουν τον νόμο.
Στην Εισαγγελία της Αθήνας, λοιπόν, εγκαίρως και προφητικά προβλέφθηκε από τον κανονισμό της θέσης εισαγγελικού λειτουργού με αρμοδιότητα την εποπτεία στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά ουσιαστικά η πρόβλεψη έμεινε μόνον στα χαρτιά.
Και αυτό γιατί εισαγγελέας που να ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα ακόμη δεν έχει οριστεί. Η ενασχόληση του κ. Ιω. Διώτη που έχει και το αντικείμενο της τρομοκρατίας δεν καλύπτει κατ’ ανάγκην και το τεράστιο φάσμα του οργανωμένου εγκλήματος.
Ωστόσο, όταν ανακύπτει η ανάγκη συνδρομής της Εισαγγελίας στην έρευνα υποθέσεων που σχετίζονται με τη δράση οργανωμένου εγκλήματος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας είθισται να αναθέτει σε εισαγγελικό λειτουργό την εποπτεία και την ενασχόληση με τα συμβαίνοντα. Αυτά για την πρακτική πλευρά του θέματος.
Ομως οι εισαγγελείς που έρχονται σε επαφή με την εγκληματική πραγματικότητα και παρακολουθούν από κοντά την επάρκεια των νόμων έχουν επισημάνσεις σημαντικές για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Επισημάνσεις που μπορούν άμεσα και να υλοποιηθούν και να αποδώσουν. Τι αφορούν; Τη δυνατότητα νομοθετικών αλλαγών με αντικείμενο την οργανωμένη εγκληματική δράση. Στο πεδίο αυτό ο κ. Ιω. Διώτης φρονεί ότι η κατάργηση του νόμου για τη δίωξη της τρομοκρατίας, του λεγομένου αντιτρομοκρατικού η τρομονόμου, συμπαρέσυρε και διατάξεις για το οργανωμένο έγκλημα με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό που δεν αναπληρούται πλήρως από τις ρυθμίσεις που διαθέτει η ποινική μας νομοθεσία.
Εισηγείται με άλλα λόγια ο κ. Διώτης την ψήφιση ειδικών διατάξεων για τη δίωξη των εγκλημάτων της οργανωμένης δράσης και συμφωνεί με την πρόταση του πανεπιστημιακού κ. Νέστορος Κουράκη για νομοθετικές μεταβολές επί το αυστηρότερο για εγκλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και το εμπόριο της λευκής σαρκός ( σήμερα είναι πλημμελήματα και οι ποινές που επισύρουν δεν ξεπερνούν τα πέντε χρόνια φυλακή). Ο κ Κουράκης όμως προτείνει την αυστηριοποίηση των ποινικών μας διατάξεων και για τα αδικήματα της σύστασης και συμμορίας, που τώρα επισύρουν ποινές το πολύ φυλάκισης ως πέντε χρόνια, για να αντιμετωπισθούν αυστηρότερα οι μαφιόζικες συμμορίες.
Την επιστημονική αυτή θέση θεωρούν αναγκαία πολλοί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και μάλιστα αναμένεται μετά τις εορτές να υποβληθεί και σχετική πρόταση επίσημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να προωθηθεί η σχετική διάταξη.
Γενικά, όμως, η νομοθεσία μας σε ό,τι αφορά τη δίωξη των εγκλημάτων των μαφιόζικων οργανώσεων είναι επαρκής και ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την αντιμετώπισή τους. Αλλωστε η ρήση των αποστολικών κειμένων «οίδαμεν δέ ότι καλός ο νόμος, εάν τίς αυτώ νομίμως χρήται» ( ο νόμος είναι καλός αν τον χρησιμοποιεί κανείς όπως πρέπει) φαίνεται πως εδώ έχει απόλυτη αξία και άμεση εφαρμογή.
Τι ισχύει διεθνώς
Στον παγκόσμιο χάρτη της οργανωμένης εγκληματικότητας η εικόνα είναι ζοφερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλος σε συνάντηση των γενικών εισαγγελέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στην Οχρίδα, πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη της μαφιόζικης δράσης είναι οι έμποροι του λευκού θανάτου. Το εμπόριο των ναρκωτικών έχει τα πρωτεία στο οργανωμένο έγκλημα όπου Γης ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία, τις πρωτιές διεκδικούν το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των οινοπνευματωδών.
Σε άλλες χώρες όμως ανθούν άλλα εγκλήματα, π.χ. στη Σουηδία οι απάτες, ενώ η Ελλάδα μαζί με το Χονγκ Κονγκ φιλοξενούνται στον διεθνή κατάλογο του οργανωμένου εγκλήματος για ποιο αδίκημα λέτε; Για εκείνο της τοκογλυφίας!
Βέβαια το στοιχείο που συγκλονίζει και προκαλεί βαθιά ανησυχία σε όλους (ειδικούς και μη) είναι ένα: η οργανωμένη εγκληματική δράση διεθνώς, είτε πρόκειται για τη σικελική Μαφία(Κόζα Νόστρα) είτε για τις κινεζικές τριάδες, για τους ρώσους μαφιόζους και τη γιαπωνέζικη Γιακούζα, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς ικανότητα προσαρμογής στις συνθήκες και επεκτείνεται παντού, ξεπερνώντας τις μεθόδους δίωξης και αποκάλυψης, τόσο που πια γίνεται λόγος για παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος. Τα πλοκάμια των μαφιόζων που προσομοιάζουν με τη μυθική Λερναία Υδρα έχουν αγκαλιάσει όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ από πουθενά δεν φαίνεται να έρχεται ο Ηρακλής…