Δυναμικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας αναμένεται να εκδηλωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες από ομάδα εγκλείστων στον Κορυδαλλό, αλλά και από τις διωκτικές αρχές και την κυβέρνηση που απαντούν με εντατικοποίηση των ερευνών στην προσπάθεια για πολιτικοποίηση της υπόθεσης από κατηγορουμένους και συνηγόρους τους. Η παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία αρχικά προκάλεσε ανακούφιση, έπεσε ως κεραυνός στους συγκατηγορουμένους του, ανατρέποντας υπερασπιστικές τακτικές και θέσεις που είχαν ήδη διαμορφωθεί. Η θέση Κουφοντίνα να αποδεχθεί τη συμμετοχή του στη δολοφονική δράση της οργάνωσης αλλά να επικαλεστεί πολιτικά κίνητρα («αναλαμβάνω» είπε «την πολιτική ευθύνη») εμφανώς «άδειασε» τον φερόμενο ως αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος συνεχίζει μια αδιέξοδη υπερασπιστική γραμμή, ηθικά όμως έπληξε τους αδελφούς Ξηρούς, κυρίως, αλλά και τους λοιπούς που ομολόγησαν. Η δυναμική είσοδος Κουφοντίνα στο προσκήνιο της υπόθεσης και οι ανατροπές που προκάλεσε σε όλα τα πεδία καθορίζουν τώρα τις επόμενες δυναμικές – και καθοριστικές, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την πορεία των ερευνών – κινήσεις της υπεράσπισης, ενώ ακόμη τα θύματα παραμένουν σιωπηλά και οι διωκτικές αρχές κινητοποιούνται στην αξιοποίηση των εργαστηριακών ευρημάτων για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων που θα οδηγήσει και σε νέες συλλήψεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις προσεχείς ημέρες κατηγορούμενοι για τη 17Ν αναμένεται να δώσουν ηχηρή απάντηση στον Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και σε εκείνους που με απαξία αντιμετώπισαν τα μέλη της 17Ν που ομολόγησαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ομάδα εγκλείστων υιοθετεί δική της γραμμή που απέχει και από εκείνη του Κουφοντίνα και από εκείνη των αδελφών Ξηρού.
Η τρίτη άποψη κατηγορουμένων της 17Ν που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί θα προκαλέσει αίσθηση, καθώς και πολιτικά και ιδεολογικά θα είναι θεμελιωμένη και θα δίδει απάντηση σε πολλά ερωτήματα, και κυρίως σε εκείνα που σχετίζονται με τις ομολογίες των υποδίκων αλλά και τη γενικότερη στάση τους εν όψει της επερχόμενης δίκης.
Η τρίτη άποψη της 17Ν, όπως διευκρινιζόταν, δεν θα σχετίζεται με τις παλινωδίες στη στάση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος απειλεί μέσω της συντρόφου του Αλίθια Ρομέρο Κορτές με αποκαλύψεις και δημοσιοποίησε προχθές τη δική του θέση για τη Ριανκούρ, «μιλώντας», όπως έλεγε συγκατηγορούμενός του μέσω του συνηγόρου του, «πολύ για μια πτυχή της υπόθεσης που δεν έχει και σπουδαίο ενδιαφέρον».
Πάντως τόσο ο Σάββας Ξηρός όσο και τα αδέλφια του που αρχικά υπαινίχθηκαν ανάκληση των απολογιών τους (προανακριτικά και στην ανάκριση) στη συνέχεια δεν προέβησαν σε τέτοια κίνηση, η οποία έτσι κι αλλιώς, όπως σχολίαζε δικαστική πηγή, «το μόνο που θα τους εξασφάλιζε θα ήταν η ανυποληψία και θα ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τους μεταμεληθέντες».
Μάλιστα η ίδια πηγή, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την αλλαγή στάσης 180 μοιρών του Σάββα Ξηρού, έδινε την εξήγηση ότι «ο Ξηρός μετά τη θέση που πήρε ο Κουφοντίνας ντρέπεται να δει τον Μήτσο (σ.σ.: τον Κουφοντίνα δηλαδή), τρέμει τη στιγμή που θα τον πει «κότα»».
Βέβαια η τάση αυτή δεν θα σχετίζεται ούτε με τη γραμμή Κουφοντίνα περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης διότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε μέλος της 17Ν που ηγείται της τρίτης τάσης, μέσω του συνηγόρου του, «η δήλωση Κουφοντίνα περί πολιτικών ευθυνών είναι μια πομφόλυγα», για να προσθέσει ότι «οι επαναστάτες δεν αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες ενώπιον των αστυνομικών αρχών, ούτε η αξιοπρέπεια ταυτίζεται με εμμονές σε λάθη του παρελθόντος».
Και ενώ οι ομάδες των εγκλείστων οργανώνονται προετοιμάζοντας τώρα τα βήματά τους και τη θέση τους στη δίκη που έρχεται, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, εγκλωβισμένος σε μια υπερασπιστική γραμμή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης που ελάχιστα αποδίδει και ακόμη λιγότερο βρίσκει υποστηρικτές και ανάμεσα στους συγκρατουμένους του, αναμένεται να περιέλθει σε ακόμη δυσμενέστερη θέση μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων και άλλων εγκλείστων για τη 17Ν.
Ηδη, όπως έλεγαν συνήγοροι συγκατηγορουμένων του Γιωτόπουλου, η εμμονή του ότι δεν γνωρίζει τους λοιπούς, η οποία εκδηλώθηκε απαξιωτικά όταν πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε στις φυλακές πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον «Αλέκο» ή «Ταινία», και στον οποίο είπε «φύγε, δεν σε ξέρω», έχει προκαλέσει την αντίδραση και την οργή ορισμένων.
Είναι χαρακτηριστική η θέση υποδίκου για τη 17Ν, έτσι όπως έγινε γνωστή μέσω του συνηγόρου του. Οταν ρωτήθηκε τι πιστεύει ο πελάτης του για τον Γιωτόπουλο, έδωσε την απάντηση: «Είναι μια αλαζονική προσωπικότητα, που διαθέτει παραλήρημα μεγαλείου αλλά που δυστυχώς γι’ αυτόν δεν διαθέτει το αναγκαίο ψυχικό μέγεθος για να το υποστηρίξει»!
ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ Αναζητείται κοινή γραμμή
Με δεδομένες λοιπόν τις προσωπικές στρατηγικές και τακτικές ενός εκάστου των κατηγορουμένων αλλά και των ομάδων που έχουν ήδη σχηματοποιηθεί (Θεσπρωτοί, οι της Χιλιαδούς, οι Ξηροί κ.ά.) αναζητείται τώρα φόρμουλα για μια κοινή υπερασπιστική γραμμή σε σημαντικά θέματα, η οποία θα εξασφαλίσει στους υποδίκους κοινή θέση και μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση ορισμένων συνηγόρων να επιτύχουν τη συναίνεση και την ομοφωνία όλων σε θέματα που σχετίζονται με την προβολή νομικών ισχυρισμών, η οποία όμως είναι καθοριστικής σημασίας για την υπόθεση και την τελική τύχη των κατηγορουμένων, ακόμη δεν έχει αποδώσει καρπούς.
Πάντως οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για κοινή υπερασπιστική γραμμή επικεντρώνονται:
* Στην υιοθέτηση από όλους της άποψης ότι τα εγκλήματά τους είναι πολιτικά, παραδοχή που οδηγεί σε αμφισβήτηση του δικαστηρίου που θα τους δικάσει και, σύμφωνα με τον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο, συγκροτείται μόνο από δικαστές. Τα πολιτικά εγκλήματα, αν ήθελε γίνει δεκτό ότι οι τρομοκρατικές πράξεις είναι πολιτικά εγκλήματα, δικάζονται σύμφωνα με το Σύνταγμά μας μόνο από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (δηλαδή και από δικαστές και από ενόρκους).
* Η συμμετοχή τους στην οργάνωση (αδίκημα της σύστασης και συμμορίας) αν τελικά θα είναι κακούργημα – όπως προβλέπει ο αντιτρομοκρατικός – ή πλημμέλημα – όπως ήταν πριν από την ψήφισή του -, με δεδομένο ότι η υπεράσπιση θα προτείνει την υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου. Αν αυτό γίνει δεκτό, πολλοί εκ των κατηγορουμένων – ανάμεσά τους η Αγγελική Σωτηροπούλου ή ο Παύλος Σερίφης – θα δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα.
Πάντως εκτός από τις δυνατότητες να υπάρξουν θέματα κοινού υπερασπιστικού ενδιαφέροντος για όλους – ή τους περισσότερους κατηγορουμένους – ο καθένας τους έχει να δώσει τον δικό του προσωπικό αγώνα στη δίκη που όπως όλα δείχνουν θα είναι μια δίκη ομάδας (οργάνωσης) αλλά και πολλών ατομικών περιπτώσεων. Η συγκεκριμενοποίηση άλλωστε των κατηγοριών – ποιος έκανε τι και για ποιον λόγο, ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός μιας δολοφονίας και ποιος συμμετείχε με ποιον τρόπο (άμεσος ή απλός συνεργός) – θα αποτελέσει το ζητούμενο της υπεράσπισης αλλά και της ανάκρισης και βέβαια το ζητούμενο της δίκης.