Οι δικαστές στήνουν τις κάλπες τους

Αυτόν τον καιρό οι δικαστές μας δεν ασχολούνται μόνο με τις δικογραφίες τους, ασχολούνται και με τις εκλογές. Οχι τις βουλευτικές, που ακόμη αργούν, αλλά τις δικές τους. Εκείνες που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια για να αναδειχθούν οι νέες διοικήσεις. Και ασφαλώς το ποιοι θα αναδειχθούν στις υψηλότερες θέσεις της διοίκησης των δικαστηρίων δεν αφορά μόνον τους δικαστές. Συνεπώς αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι και κρίσιμη και διαφέρει από τις προηγούμενες.


Οι δικαστές σε πρωτοδικεία και εφετεία ψηφίζουν για τις νέες διοικήσεις τους κατ’ εφαρμογήν ενός θεσμού, εκείνου της αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και ενεργοποιείται για τέταρτη συνεχή φορά. Βεβαίως η «καρδιά» αυτών των εκλογών χτυπά χωρίς αμφιβολία στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, όπου υπηρετούν περί τους 400 δικαστικοί και εξυπηρετούνται καθημερινά περί τις 50.000 πολίτες. Το ποιος θα αναδειχθεί προϊστάμενος στη μεγαλύτερη υπηρεσία του Δημοσίου (διότι περί αυτού πρόκειται) έχει τη σημασία του. Και είναι αυτονόητο.


Αλλωστε οι διοικούντες το Πρωτοδικείο, όπου εκατοντάδες σημαντικότατες υποθέσεις φθάνουν προς εκκαθάριση κάθε χρόνο, έχουν στα χέρια τους τη διευθέτηση πολλών και κρίσιμων θεμάτων της καθημερινότητάς μας. Και επιπλέον τη σημαντική αρμοδιότητα να κρίνουν αυτοί μόνοι ποιοι ανακριτές θα αναλάβουν συγκεκριμένες υποθέσεις. Ή, για να είμαστε σαφέστεροι, ποια υπόθεση θα πάει σε ποια χέρια. Ολα αυτά γράφονται για να γίνει φανερό γιατί οι εκλογές στις εσωτερικές διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων προκαλούν ευρύτερο ενδιαφέρον.


* Οι υποψήφιοι και τα φαβορί


Ας δούμε λοιπόν ξεκινώντας από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται σκληρή και ίσως αμφίρροπη, ποιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αναδειχθούν στη θέση του προϊσταμένου (του προέδρου δηλαδή της τριμελούς διοίκησης) και ποιοι εξ αυτών εκτιμάται ότι θα κόψουν πρώτοι το νήμα.


Για τη θέση του προϊσταμένου στο Πρωτοδικείο Αθηνών (λήγει η θητεία του κ. Ιω. Χαμηλοθώρη) υποψηφιότητα από το σύνολο των προέδρων πρωτοδικών έχουν εκδηλώσει τέσσερις δικαστές. Δύο από αυτούς μετέχουν ήδη στην απερχόμενη διοίκηση (ήταν μέλη του τριμελούς συμβουλίου και τώρα διεκδικούν τη θέση του προέδρου του). Πρόκειται για τους προέδρους πρωτοδικών κκ. Χρ. Τζανερίκο και Κων. Μπαλτά, οι οποίοι διεκδικούν τώρα τη θέση του προέδρου της διοικήσεως του Πρωτοδικείου όπου επί δύο χρόνια μετείχαν ως απλά μέλη. Μαζί με αυτούς την ίδια θέση διεκδικούν οι κκ. Νεκτάριος Βαζαίος και Γ. Μιχολιάς.


Και τώρα δυο λόγια για τους διεκδικητές της νευραλγικής αυτής θέσης. Ας αρχίσουμε από τους δύο πρώτους: Ο κ. Χρ. Τζανερίκος, με γνώμονα την πείρα του στη διοίκηση του Πρωτοδικείου αλλά και με την αποδοχή των συναδέλφων του, διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά αντλώντας ψήφους από τους δικαστές όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Αλλωστε αυτές οι εκλογές έχουν λιγότερο χρώμα από τις προηγούμενες και οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την επιλογή του νέου προέδρου της διοικήσεως.


Ο κ. Κων. Μπαλτάς, μέλος και αυτός της απερχομένης διοικήσεως και με συμπάθειες στους συναδέλφους του, αποβλέπει στην επιτυχία προβάλλοντας το έργο του.


Ο κ. Νεκτάριος Βαζαίος, από τους αρχαιότερους προέδρους πρωτοδικών (παλιά είχε διατελέσει και μέλος της διοικήσεως, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε διεκδικήσει τη θέση του προϊσταμένου αλλά χωρίς επιτυχία), τώρα κατέρχεται στον εκλογικό στίβο με γνώμονα την πείρα του και την επιρροή του και ελπίζει βάσιμα στην επιτυχία.


Τέλος, ο κ. Γ. Μιχολιάς, δικαστής που υπηρέτησε για χρόνια στην επαρχία και προσφάτως μετετέθη στην Αθήνα, διεκδικεί και αυτός την ψήφο των συναδέλφων του προσδοκώντας ένα καλό αποτέλεσμα.


Ωστόσο όσοι γνωρίζουν τα του Πρωτοδικείου και μπορούν να αποτιμήσουν την επιρροή των υποψηφίων προβλέπουν ότι τελικώς η εκλογή θα παιχθεί ανάμεσα στους κκ. Ν. Βαζαίο και Χρ. Τζανερίκο. Ή ο κ. Βαζαίος θα είναι ο προϊστάμενος και ο κ. Τζανερίκος ο αναπληρωτής του ή το αντίθετο ­ ο κ. Τζανερίκος ο προϊστάμενος και ο κ. Βαζαίος ο αναπληρωτής του. Οι κάλπες όμως κρατούν καλά το μυστικό τους και επιφυλάσσουν και εκπλήξεις.


Για τη διοίκηση (τα δύο μέλη πλην του προϊσταμένου) υποψηφιότητα με τη βεβαιότητα της επιτυχίας θέτουν οι πρωτοδίκες κκ. Κων. Γκανιάτσος, Γερ. Διονυσάτος και ακόμη οι κκ. Γ. Αυγέρης, Στ. Πανταζόπουλος και Ευ. Κοκκινογένης καθώς και η κυρία Ευαγγελία Θεοδωροπούλου, η μόνη γυναίκα υποψηφία η οποία είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές ως αναπληρωματική.


Και ενώ αυτό είναι το προεκλογικό σκηνικό στο Πρωτοδικείο, πολλές υποψηφιότητες και σκληρή μάχη θα δοθεί και για τη θέση του προϊσταμένου στο Εφετείο Αθηνών. (Αποχωρεί ο νυν προϊστάμενος κ. Εμμ. Σεργάκης.) Και εδώ τέσσερις πρόεδροι εφετών διεκδικούν την προεδρία του συμβουλίου της διοικήσεως. Ο κ. Χαρίδημος Παπαδάκης, αρχαιότερος στη δικαστική επετηρίδα, και ο κ. Ιω. Δαβίλας, ο οποίος μετέχει ως απλό μέλος και στην απερχόμενη διοίκηση και τυγχάνει ευρείας αποδοχής, είναι οι δύο επικρατέστεροι.


Μεταξύ των δύο θα κριθεί η πρωτιά. Αλλά υποψηφιότητα θέτουν και ο κ. Σπ. Σαββόπουλος (επίσης μετέχων στην απερχόμενη διοίκηση) καθώς και ο κ. Φ. Περουτσέας. Ολοι είναι πρόεδροι εφετών. Ως μέλη της διοικήσεως υποψηφιότητα θέτουν οι κκ. Βασίλειος Ρήγας, γενικής αποδοχής ανάμεσα στους συναδέλφους του, Γ. Χλαμπουτάκης (είναι ο αρχαιότερος στη δικαστική επετηρίδα) καθώς και οι κκ. Διον. Γιαννακόπουλος, Ιω. Παπανικολάου, Ανδρ. Μαρκάκης, Αχ. Νταφούλης, Αν. Περίδης και Νικ. Χριστοδουλόπουλος.


* Οι επικρατέστεροι πρωτοδίκες


Στον Πρωτοδικείο Πειραιώς υποψηφιότητα για τη θέση του προϊσταμένου θέτουν οι πρόεδροι πρωτοδικών Σάββας Σπανίδης, Τηλ. Φλέσουρας και Δημ. Φλέγκας. Η μοναδική υποψηφία, η κυρία Ευαγγελία Ορφανού, φέρεται και ως το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης. Για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επικρατέστερος φέρεται ο πρόεδρος πρωτοδικών κ. Απ. Παπαγεωργίου, ενώ για το Ειρηνοδικείο Αθηνών υποψήφιοι είναι ο κ. Νικ. Γκίκας, η κυρία Ιωάννα Γιαννούλη και η κυρία Μαρία Μεγκούλη.


Πάντως η εφαρμογή του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, που θεσμοθετήθηκε το 1993, ενίσχυσε την ανεξαρτησία των δικαστών και όπως δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Χαρ. Αθανασίου, γενικός γραμματέας της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος διετέλεσε και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, «ο θεσμός πρέπει όχι μόνον να διαφυλαχθεί, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλα δικαστήρια και εισαγγελίες. Η διαφύλαξή του βεβαίως είναι έργο των ιδίων των δικαστών, οι οποίοι οφείλουν να τον περιφρουρούν αποκλείοντας παρεμβάσεις από κάθε πλευρά. Αλλωστε οι θεσμοί στην πράξη καταξιώνονται και οι πολίτες είναι εκείνοι που τους δίδουν σάρκα και οστά».

Scroll to Top