200 χούλιγκαν σε εκατοντάδες κόλλες χαρτί

Για έρευνα ευρείας κλίμακας σε περιστατικά οπαδικής –και όχι μόνον– βίας, με τη συμμετοχή σκληρών χούλιγκαν που δρουν για λογαριασμό μεγάλων ομάδων, προσφέρεται η κατάθεση ογκώδους φακέλου που προσκόμισαν χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού.

Η έρευνα, που αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία υπήρξε και η αποδέκτρια του φακέλου, θα είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ στα δικαστικά χρονικά μας, αφού θα περιλαμβάνει –με βάση τα χθεσινά στοιχεία– περί τα 30 περιστατικά οπαδικής βίας που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Κυρίως, όμως, θα περιλαμβάνει την εξονυχιστική έρευνα για τη δράση 200 ατόμων, τα οποία δραστηριοποιούνται στους σκληρούς πυρήνες των χούλιγκαν για όλες τις μεγάλες ομάδες, καθώς τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης περιλαμβάνονται στον φάκελο των δύο υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από αυτά τα άτομα, πέραν της οπαδικής βίας, φέρεται να εμπλέκονται και με οργανωμένες εγκληματικές δράσεις του κοινού ποινικού δικαίου και η έρευνα θα αφορά και τις συγκεκριμένες δράσεις τους. Ο φάκελος που παρέδωσαν οι δύο υπουργοί, Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κατ’ αρχάς τα περίπου τριάντα περιστατικά οπαδικής βίας που σημειώθηκαν τελευταία σε όλη την επικράτεια, αλλά η παράθεση αυτών των περιστατικών είναι εντελώς ενδεικτική. Οπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν χθες είναι μόνον η αρχή. Σε δηλώσεις, μάλιστα, χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως θα γίνουν σύντομα νέες συλλήψεις. Πρόσθεσε επίσης ότι «έχει κατονομαστεί από τον δράστη ο άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν στους αστυνομικούς».

Πέραν των συγκεκριμένων περιστατικών, στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία που αφορούν πρόσωπα που έχουν διαχρονικά δράση οπαδικής βίας. Τα άτομα αυτά φαίνεται να «μπαινοβγαίνουν» για χρόνια σε περιστατικά οπαδικής βίας εντός και εκτός γηπέδων. Επίσης στον φάκελο περιλαμβάνονται, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, καταγγελίες για επιθέσεις κατά διαιτητών και κατά δημοσιογράφων που έχουν γίνει από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Η παράδοση πάντως στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των περίπου τριάντα περιστατικών οπαδικής βίας και των 200 ονομάτων σκληρών χούλιγκαν –και η σχέση πολλών από αυτούς με άλλες εγκληματικές δράσεις– προσφέρεται για έρευνα που θα αφορά, αν οργανωθεί και υπάρξει σωστή διαχείριση, σκληρές πτυχές όχι μόνο της οπαδικής βίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ποινική αντιμετώπιση

Αλλωστε, στο «χαλί» της βαριάς κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση θα πατήσει όλος ο σχεδιασμός της ποινικής αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, όπως είχε από την πρώτη ημέρα του τραγικού περιστατικού στου Ρέντη προσδιορίσει με έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κυρία Αδειλίνη την ημέρα του βαρύτατου τραυματισμού του αστυνομικού στου Ρέντη, ο οποίος χθες υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου, με έγγραφό της είχε ζητήσει τη δρομολόγηση ερευνών για την υπόθεση στη βάση της εγκληματικής οργάνωσης και όχι της μεμονωμένης ποινικής διαχείρισης του περιστατικού, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυβερνητική πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε με τη χθεσινή επίσκεψη των δύο υπουργών στον Αρειο Πάγο.

Δικαστικές και εισαγγελικές πηγές, ωστόσο, αξιολογούσαν τα πρώτα στοιχεία που κατατέθηκαν ως «πολύ σοβαρά» και έκαναν λόγο για έρευνες μεγάλης έκτασης, που «θέλουν πάρα πολλή δουλειά». Ακόμη παραμένει άγνωστο σε ποιο δικαστικό επίπεδο θα ανατεθούν οι έρευνες αυτές, εφετείο ή πρωτοδικείο, ενώ το σίγουρο είναι πως θα τραβήξουν σε χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις άμεσες προτεραιότητες των επικείμενων ερευνών θα περιληφθεί το τραγικό περιστατικό στου Ρέντη, καθώς ανάμεσα στους 200 σκληρούς χούλιγκαν ενδέχεται να συγκαταλέγονται και οι καθοδηγητές της επίθεσης κατά του αστυνομικού. Γενικά στην έρευνα για την οπαδική βία, οι κατευθύνσεις δεν θα είναι μόνον προς εκείνους που μετέχουν στα επεισόδια, αλλά και προς «όσους χρηματοδοτούν, ενισχύουν, παροτρύνουν και υποθάλπουν».

Οι έρευνες για την οπαδική βία, με τη συνένωση πολλών υποθέσεων και τη διερεύνησή τους ως μία, αντιγράφουν, υπό προϋποθέσεις, τη μέθοδο που ακολουθήθηκε επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, τότε που ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας προσκόμισε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσες υποθέσεις για τη Χ.Α. ήταν διάσπαρτες και ερευνήθηκαν στη βάση της εγκληματικής οργάνωσης. Προς το παρόν, πάντως, η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, ενώ άγνωστο παραμένει, αν με την έρευνα για την οπαδική –και όχι μόνον– βία συνενωθεί και εκείνη που αφορά φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμοδίου για τα αθλητικά, Γιώργου Οικονόμου.

Scroll to Top