Αρση τηλεφωνικού απορρήτου και κάθε άλλη ενδεδειγμένη δικαστική ενέργεια, ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη διαρροή των ηχητικών συνομιλιών το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τη συρραφή τους και την αναμετάδοσή τους ως προϊόν μοντάζ από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ζητεί με υπόμνημά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Το υπόμνημα κατατέθηκε αρμοδίως στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την έρευνα για το τραγικό δυστύχημα Σωτήρη Μπακαΐμη, και περιλαμβάνει συγκεκριμένα αιτήματα για συγκεκριμένες δικαστικές ενέργειες.
Αρση απορρήτου
Ο κ. Βερβεσός κατέθεσε το πολυσέλιδο υπόμνημα, όπου με έμφαση σημειώνει ότι υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με στόχο να υποστηριχθεί αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους στην τραγωδία, επικαλούμενος τόσο τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» (24 Μαρτίου 2024) όσο και άλλα στοιχεία για να θεμελιώσει την εν λόγω θέση.
Η κατάθεση του υπομνήματος έγινε, γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ανήκει σε εκείνους που έχουν δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση, και στο πλαίσιο αυτό ζητείται η Δικαιοσύνη να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση όλες τις πτυχές της εν λόγω υπόθεσης με το μονταρισμένο υλικό, προχωρώντας ακόμα και σε άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών, κάτι στο οποίο επιμένει και δίνει πρόσθετη έμφαση διά του υπομνήματός του ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Αλλωστε, στο υπόμνημα Βερβεσού μεταξύ άλλων ο ανακριτής καλείται να προβεί σε κάθε ενέργεια και «σε ό,τι άλλο καθίσταται ικανό να αποδείξει τυχόν την τέλεση παράνομων, εγκληματικών ενεργειών», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να κινηθούν οι νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα: «Την 1η Μαρτίου 2023 στις 22:11, πριν παρέλθει 24ωρο από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα protothema.gr ρεπορτάζ με τίτλο «Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα – Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη που έφεραν την τραγωδία»», ενώ γίνεται επίκληση του περιεχομένου του επίμαχου διαλόγου που τότε είδε το φως της δημοσιότητας.
Οπως επισημαίνεται στο υπόμνημα του προέδρου του ΔΣΑ, «σε συνδυασμό με την παραδοχή του σταθμάρχη της Λάρισας κατά την ανάκριση, ότι δεν είχε γυρίσει το κλειδί και είχε στείλει το τρένο στη γραμμή καθόδου, το ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας συνέβαλε στη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν το «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία άλλων παραμέτρων, όπως η απουσία τηλεδιοίκησης και λοιπά».
Με επιχειρήματα που αναγράφονται στο σκεπτικό του υπομνήματός του ο κ. Βερβεσός μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «καίτοι το ηχητικό αυτό δεν περιλαμβάνεται στα ηχητικά που παραδόθηκαν στην Αστυνομία από το καταγραφικό σύστημα του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου 2023, εντούτοις το ηχητικό αυτό θεωρήθηκε έγκυρο, δεδομένου ότι δόθηκε στη δημοσιότητα από ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης και αναπαράχθηκε από πλήθος άλλων μέσων, ήδη από το ίδιο κιόλας βράδυ του τραγικού δυστυχήματος, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για την πολύνεκρη τραγωδία».
Η δήλωση Βερβεσού
Με δήλωσή του στο «Βήμα» ο κ. Βερβεσός τονίζει: «Στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχουν αφήσει στην ελληνική κοινωνία την εικόνα ότι το έγκλημα των Τεμπών έχει στιγματιστεί από μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Εχει προκύψει ότι και το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν ήταν προϊόν τεχνητής συρραφής (μοντάζ) δύο άσχετων επικοινωνιών. Ενεργώντας στο πλαίσιο του δικονομικού ρόλου μας, ως παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας, αποστείλαμε υπόμνημα στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, αιτούμενοι τη ενδελεχή διερεύνηση της αλλοίωσης αποδεικτικών μέσων.
Κι αυτό για να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Ποιος είχε πρόσβαση στα καταγραφικά συστήματα του ΟΣΕ πριν το υλικό αυτό παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές; Ποιος προχώρησε στη δημιουργία αντιγράφου και στην επεξεργασία των αρχείων και εν συνεχεία στη «συρραφή» των περιεχομένων συνομιλιών και τη διοχέτευσή τους, επιχειρώντας να δημιουργήσει στρεβλή εικόνα στην κοινή γνώμη; Και κυρίως γιατί οι ιθύνοντες του ΟΣΕ παρέμειναν στις θέσεις τους, διατηρώντας εν δυνάμει τη δυνατότητα να επηρεάσουν κρίσιμα αποδεικτικά μέσα της υπόθεσης;».
Προϊόν συρραφής
Ωστόσο, όπως τονίζεται στο υπόμνημα Βερβεσού η εγκυρότητα του εν λόγω ηχητικού «αμφισβητήθηκε μόνο κάποιες ημέρες αργότερα, όταν στις 4 Μαρτίου 2023, δημοσίευμα της ιστοσελίδας ertnews.gr υποστήριζε ότι στο εν λόγω ηχητικό ακούγονται τέσσερις φωνές και όχι τρεις».
Εναν χρόνο αργότερα, στις 24 Μαρτίου 2024, στο «Βήμα» δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που αποκαλύπτει ότι το ηχητικό που παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου 2023 στην ιστοσελίδα protothema.gr ήταν προϊόν συρραφής δύο διαφορετικών ηχογραφήσεων και διαλόγων, θέτοντας επί τάπητος το μείζον θέμα του μονταρίσματος και της απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως επισημαίνεται και στο υπόμνημα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με τη θεσμική του ιδιότητα, θέτει στην ανάκριση συγκεκριμένα και κρίσιμα ερωτήματα, για το ποιος αφαίρεσε τα ηχητικά ντοκουμέντα από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ και μάλιστα μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την πολύνεκρη τραγωδία, και ποιος ήταν εκείνος που έκανε αυτή τη συρραφή, ποια τα κίνητρά του και επιπλέον ποιος και για ποιον λόγο χορήγησε το μονταρισμένο ηχητικό στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα protothema.gr, που το δημοσιοποίησε, με αποτέλεσμα αυτό να αναπαραχθεί και να προβληθεί από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης.
Οι επισημάνσεις του υπομνήματος για το πότε τα ηχητικά παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη υπογραμμίζουν την ανάγκη της έρευνας για το τι πραγματικά συνέβη και ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το μονταρισμένο ηχητικό που μεταδόθηκε αμέσως μετά την τραγωδία.
Ειδικότερα, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «οι ηχητικές καταγραφές, παραδόθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. στις 3 Μαρτίου 2023 και έως τότε δεν δικαιολογείται ουδείς να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία», ενώ προστίθεται ότι στις 24 Μαρτίου 2024 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τα ηχητικά αρχεία παραδόθηκαν στην Αστυνομία στις 2 και 3 Μαρτίου 2023 και όχι την 1η Μαρτίου 2023.
Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει, όπως υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, «μια σειρά μη σύννομων ενεργειών, που δεν έχουν έως σήμερα διερευνηθεί, παρά το γεγονός ότι είχαν σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, σε ό,τι αφορά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών και έχουν καταθέσει προανακριτικά, καθώς και σε ό,τι αφορούν στοιχεία που εισφέρθηκαν στη δικογραφία».
Νέα θέματα
Τα στοιχεία που παρατίθενται στο υπόμνημα Βερβεσού και η σειρά των ερωτημάτων του προς διερεύνηση, θέτουν πλέον νέα δεδομένα στην ανάκριση, προκειμένου να φωτιστεί η πτυχή του μονταρισμένου ηχητικού, ενώ παράλληλα η ανακριτική διαδικασία αναμένει κρίσιμα στοιχεία που αφορούν την έκρηξη που ακολούθησε τη μοιραία σύγκρουση των τρένων, όπως το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλα που θα δρομολογήσουν την κατάληξη της ανακριτικής διαδικασίας όχι πριν από τον φθινόπωρο καθώς όλο και νέα θέματα προκύπτουν προς εξέταση και αξιολόγηση.
Πάντως, δικαστικές πηγές δήλωναν πως το υπόμνημα Βερβεσού θα αποτελέσει – και αυτό – αντικείμενο έρευνας από τον εφέτη ανακριτή, ο οποίος έχει συνολικά ως τώρα διεκπεραιώσει περί τα 300 αιτήματα, από τα οποία πάνω από 250 τα έχει κάνει δεκτά.