Στο εδώλιο ξανά 20 κατηγορούμενοι για το Μάτι

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να εκδοθεί σε πρώτο βαθμό η απόφαση για όσους δικάστηκαν ως υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι, μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη και οργή στους συγγενείς των θυμάτων, για να έρθει στη συνέχεια η ίδια η Δικαιοσύνη και να την ανατρέψει πλήρως. Η απόφαση που καταδίκασε μόνον πέντε από τους συνολικά 20 δικαζομένους, πρώην κρατικά στελέχη με αρμοδιότητα τη διάσωση των πολιτών και την κατάσβεση της φωτιάς, κρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, που ανέλαβε την αξιολόγησή της, λανθασμένη και ως εκ τούτου ασκήθηκε έφεση για όλα: τις αθωώσεις, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν από το δικαστήριο για τους πέντε καταδικασθέντες (τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και ένας του Συντονιστικού Κέντρου), αλλά και τις ποινές που επιβλήθηκαν και τη μετατροπή τους σε χρηματικές, με το ευτελές ποσό των 10 ευρώ την ημέρα.

Ο εισαγγελέας εφετών Σπυρίδων Παππάς, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο και βαρύ έργο να αξιολογήσει το σύνολο της απόφασης μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς ο νόμος έχει ασφυκτική προθεσμία μόλις δέκα ημερών, προχώρησε σε έφεση για όλες τις πτυχές της απόφασης, αφήνοντας εκτός έφεσης μόνο την καταδίκη του ηλικιωμένου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του ανθρώπου που με την εγκληματική του αμέλεια να βάλει τη φωτιά προκάλεσε την καταστροφή. Η καταδίκη Αγγελόπουλου δεν περιλαμβάνεται στην έφεση, γιατί η ποινή που του επιβλήθηκε, τρία χρόνια για εμπρησμό, χωρίς να του έχουν αποδοθεί άλλες κατηγορίες, δεν προσφέρεται από νομικής πλευράς για έφεση. Δηλαδή ο νόμος δεν επιτρέπει την έφεση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ομως η έφεση που ασκήθηκε και δρομολογεί νέα δίκη εξ υπαρχής στο εφετείο για τους 20 πρώην κρατικούς αξιωματούχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες περιλαμβάνει τα πάντα. Δηλαδή θα δικαστούν και οι 20 σαν να μην είχε εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση. Σαν να μην είχαν αθωωθεί, να μην είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά και να μην είχε μετατραπεί για τους καταδικασθέντες η ποινή της φυλάκισης των πέντε χρόνων σε χρηματική προς 10 ευρώ την ημέρα, συνολικά δηλαδή σε 38.000 ευρώ για τον καθένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφεση εκτιμάται ως θεμελιωμένη και νομικά στηριγμένη σε σειρά δεδομένων που συγκροτούσαν και το κατηγορητήριο για όσους τελικά κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και σε όσα κατά τη διάρκεια της μακράς δικαστικής διαδικασίας προέκυψαν στο ακροατήριο. Η έφεση κρίθηκε αναγκαία από δικαστικής πλευράς αμέσως μετά την εκφώνηση της δικαστικής απόφασης, καθώς η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έδωσε εντολή να μελετηθεί άμεσα η απόφαση και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Καλλιόπη Βαρδάκη, κινήθηκε άμεσα χρεώνοντας τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα που μελέτησε τα πάντα και άσκησε την έφεση.

Παράλληλα, αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη για την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο δηλαδή, να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες για όλους τους υπευθύνους είναι ορατός και διαρκής. Οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία, με ευθύνη αρμόδιων δικαστικών παραγόντων που οδήγησαν σε απόφαση έξι χρόνια μετά την τραγωδία, θέτουν τον κίνδυνο της παραγραφής στις άμεσες δικαστικές προτεραιότητες, καθώς αν έως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Αρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν, με οδυνηρές συνέπειες για το κράτος δικαίου στη χώρα μας αλλά και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ηδη την επαύριον της απόφασης σε πρώτο βαθμό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, έδωσε εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης και προς τούτο απαλλάχθηκε από άλλα δικαστικά καθήκοντα η πρόεδρος του δικαστηρίου. Πάντως η δικαστική διαχείριση των τραγικών συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εγγράφεται στις γκρίζες σελίδες της Δικαιοσύνης, καθώς καθυστέρησε να ολοκληρώσει τις όποιες διαδικασίες και να εκδώσει απόφαση σε σύντομο χρόνο.

Πέραν αυτών, η ίδια η απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σοκ και οργή, όχι μόνο στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και στους πολίτες, καθώς κινήθηκε όχι μόνο στο πλαίσιο του ευνοϊκού νόμου που ίσχυε για τέτοια βαριά εγκλήματα έως πρόσφατα (οι τροποποιήσεις επί το αυστηρότερον έγιναν το 2021 και πρόσφατα με τους ποινικούς κώδικες), αλλά εξαντλήθηκε κάθε επιείκεια προς κάθε κατεύθυνση για τις αθωώσεις, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και τη μετατροπή των ποινών σε χρήμα.

Scroll to Top