Στον Αρειο Πάγο έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατών

Eξελίξεις με ποινική, αλλά πρωτίστως πολιτική, σημασία δρομολογεί η κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ζητήσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου από έντεκα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες, αποστέλλοντας αίτημα στη Βουλή για άρση της ασυλίας τους. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία από καιρό διενεργεί προσωπικά εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα Βασίλη Στίγκα, καλεί τους έντεκα βουλευτές σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς τους αποδίδει καθοδήγηση από τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Το εισαγγελικό έγγραφο της κ. Αδειλίνη, που απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής, αιτιολογεί την κλήση των έντεκα και την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς αναφέρει ότι και οι έντεκα τους οποίους κατονομάζει, στην πραγματικότητα ήταν υποψήφιοι και στη συνέχεια βουλευτές του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τους καθοδηγούσε μέσα από τη φυλακή. «Οι ανωτέρω», τονίζει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Σε άλλο σημείο του εισαγγελικού εγγράφου επισημαίνεται πως οι έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατών, όχι μόνον εξελέγησαν με τη συνδρομή και την καθοδήγηση Κασιδιάρη, αλλά ότι είχαν εξυφάνει σχέδιο ανατροπής του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ενώ επρόκειτο να διαχειριστούν αυτοί και την κρατική επιχορήγηση που δίνεται στα κόμματα. Ειδικότερα επισημαίνεται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Είχαν μάλιστα προ των εκλογών εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό περίπου 40.000 ευρώ».

Στο εισαγγελικό έγγραφο αναφέρεται ότι εξελέγησαν με τη συνδρομή και την καθοδήγηση Κασιδιάρη – Τα πιθανά σενάρια για το κόμμα.

Η ποινική εμπλοκή ως υπόπτων των έντεκα βουλευτών, οι οποίοι θα παράσχουν εξηγήσεις στην κ. Αδειλίνη αμέσως μόλις δοθεί η άδεια της Βουλής, ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες σε πολλά επίπεδα για το εν λόγω κόμμα. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται οι μελλοντικές ποινικές διαδικασίες, αν προχωρήσουν, να ασκήσουν επιρροή στην παροχή της κρατικής επιχορήγησης στους Σπαρτιάτες (κάτι που είχε γίνει και με τη Χρυσή Αυγή). Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκριτων νομικών, η ποινική εμπλοκή των έντεκα ενδέχεται να προκαλέσει και εξελίξεις για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, ενόψει της εκδίκασης προσφυγών που έχουν κατατεθεί σχετικά στο Εκλογοδικείο.

Προς τούτο δεν αποκλείεται από το ανώτατο αυτό δικαστήριο να εξευρεθεί λύση για την κοινοβουλευτική ή μη ύπαρξη των Σπαρτιατών, που να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει περίπτωση το Εκλογοδικείο να οδηγηθεί σε απόφαση επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας σε όλη την επικράτεια, αν κριθεί μη νόμιμη η κοινοβουλευτική παρουσία των Σπαρτιατών, αλλά πρόσθεταν ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις που ενδεχομένως θα αναζητηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή σημαντική εξέλιξη που δρομολογήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν θα αφήσει αλώβητο, ενδεχομένως, και τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, που φέρεται ότι διαδραματίζει ενεργό, αν και αφανή, ρόλο στον χώρο που προσδιορίζεται ως εθνικιστικός, καθώς είναι πιθανόν να του αποδοθεί κατηγορία ηθικού αυτουργού για τους έντεκα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, που είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, θα ασκήσει επιρροή στον χρόνο αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για την υπόθεση της Χ.Α. και τους επόμενους μήνες έχει δικαίωμα να αιτηθεί να βγει από τη φυλακή.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας έχει καταθέσει ήδη δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την παρέμβασή της και την έναρξη εισαγγελικής έρευνας, όταν ο ίδιος είχε μιλήσει δημόσια για παρασκηνιακές έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, χρησιμοποιώντας όρους όπως «Greek Mafia» και «Don Corleone».

Scroll to Top