Σπαρτιάτες: Καλούνται ως ύποπτοι οι «11»

Σε εξηγήσεις, όπως αναμενόταν, καλούνται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα των Σπαρτιατών, με την απαξιωτική από ποινικής και πολιτικής πλευράς κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε χθες κλήσεις στους έντεκα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στην ίδια, η οποία διενεργεί προσωπικά την έρευνα. Οι εξηγήσεις των βουλευτών έχουν προσδιοριστεί να δοθούν την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη, ενώ είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι από αυτούς θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμία για να προετοιμαστούν.

Οι κατηγορίες περιγράφονται στο έγγραφο που απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν ζήτησε την άδεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας τους. Στο εισαγγελικό έγγραφο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι οι έντεκα, πλην του επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος και δεν καλείται σε εξηγήσεις, εξαπάτησαν τους εκλογείς, καθώς ήταν υποψήφιοι και στη συνέχεια εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν καθοδηγούμενοι πολιτικά από τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μάλιστα, οι εγκαλούμενοι βουλευτές περιγράφονται με τον όρο «πολιτικός μανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ στη δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί πέραν των καταγγελιών Στίγκα υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία ότι βουλευτής των Σπαρτιατών είχε επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη προεκλογικά, καθώς τον είχε επισκεφθεί στις φυλακές τουλάχιστον δύο φορές. Πρόκειται για τον βουλευτή των Σπαρτιατών Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, για τον οποίο η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου στο έγγραφό της σημειώνει ότι ήταν εκείνος που επρόκειτο να ηγηθεί των Σπαρτιατών, καθώς είχε αποφασιστεί να καθαιρεθεί από την ηγεσία του κόμματος ο Β. Στίγκας και να αναλάβει ο Χ. Κατσιβαρδάς.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για παροχή εξηγήσεων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει ως ύποπτο και τον Ηλία Κασιδιάρη, με την κατηγορία του ηθικού αυτουργού στην εξαπάτηση των εκλογέων, ενώ η εισαγγελική έρευνα θα ολοκληρωθεί το πιθανότερο και με την άσκηση ποινικών διώξεων. Σε κάθε περίπτωση οι ποινικές διαδικασίες για τους Σπαρτιάτες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν έγκυρες δικαστικές πηγές, να προκαλέσουν αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς αν ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, τότε η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος θα κινδυνεύσει με διακοπή, κάτι που ήδη έχει συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή.

Ομως σημαντικότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι συνέπειες της ποινικής εμπλοκής για τους έντεκα στο Εκλογοδικείο, όπου πρόκειται τους πρώτους μήνες του 2024 να εξεταστούν τρεις προσφυγές που έχουν ήδη κατατεθεί με αντικείμενο τη νομιμότητα της κοινοβουλευτικής συμμετοχής του κόμματος. Σε περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν δεκτές, αναμένεται οι βουλευτές των Σπαρτιατών να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος και οι έδρες του κόμματος να δοθούν κατά την αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα σε μια τέτοια περίπτωση θα λάβει ακόμη πέντε έδρες και μικρότερο αριθμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Scroll to Top