Αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η έκδοση απόφασης για την τύχη της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος των Σπαρτιατών στη Βουλή, καθώς το λεγόμενο Εκλογοδικείο αποφάσισε να εκδώσει απόφαση μετά την ποινική δίκη για τους βουλευτές του εν λόγω κόμματος, που έχει δρομολογηθεί ύστερα από δίωξη της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση του Εκλογοδικείου, Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, υπό την προεδρία της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα και τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο) σημαίνει ότι το κόμμα των Σπαρτιατών για μεγάλο διάστημα παραμένει ως έχει στη Βουλή.
Και τούτο, διότι για να εκδώσει απόφαση για την κοινοβουλευτική του τύχη το Εκλογοδικείο, απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η ποινική δίκη των βουλευτών του, που διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος έπειτα από σχετική δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.
Η δίκη αυτή έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει κάποιο διάστημα. Για να εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου, η ποινική δίκη για τους Σπαρτιάτες πρέπει να έχει καταστεί αμετάκλητη, κάτι που για να συμβεί χρειάζεται πολύς χρόνος, ίσως και ένα με δύο χρόνια.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η ποινική δίκη των βουλευτών, που διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Μετά την εξέλιξη της αναβολής της απόφασης του Εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες, η πολιτική γεωγραφία της Βουλής παραμένει ως έχει, καθώς το ενδεχόμενο να εκπέσουν οι Σπαρτιάτες και οι έδρες τους να μοιραστούν στα άλλα κόμματα απομακρύνεται, αν δεν ματαιώνεται ουσιαστικά.
Το Εκλογοδικείο, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε στην αναβολή με το σκεπτικό ότι για να αποφανθεί, απαιτείται το ποινικό μέρος με τους Σπαρτιάτες να έχει ξεκαθαρίσει, γιατί οι βουλευτές των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής τους Βασίλη Στίγκα, διώκονται ποινικά για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, ότι δηλαδή εξελέγησαν ως Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κόμμα-βιτρίνα του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που επίσης διώκεται ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης των εκλογέων. Η ποινική δίωξη κατά βουλευτών των Σπαρτιατών δρομολογήθηκε έπειτα από έρευνα που διενήργησε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ύστερα από σχετικές καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα.
Η έρευνα κράτησε καιρό και η δίωξη στηρίχθηκε σε μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία ότι βουλευτές των Σπαρτιατών ήταν σε ευθεία επαφή με τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, πριν από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, όταν ο Αρειος Πάγος του είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή του στις εκλογές με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο.
Nα σημειωθεί ότι με το ίδιο σκεπτικό ότι οι Σπαρτιάτες είναι κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη, πριν από λίγες εβδομάδες ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις ευρωεκλογές, σε εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι έγκλειστοι της Χ.Α. δεν μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.
Παρά όμως τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του, το Εκλογοδικείο κινήθηκε αλλιώς, παραπέμποντας το σημαντικό αυτό θέμα προς το παρόν στις καλένδες, αφήνοντας τους Σπαρτιάτες απείραχτους για μεγάλο διάστημα στη Βουλή.