Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα κρίνει το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, ύστερα από τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021, ο οποίος επέβαλλε απόλυτη απαγόρευση στην ενημέρωση πολιτών. Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Αρχής.
«Αντισυνταγματικός ο νόμος»
Της Ιωάννας Μάνδρου
Με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021, που επέβαλε απόλυτη απαγόρευση στην ενημέρωση πολιτών οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται, προκαλώντας νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Η απόφαση, που εκδόθηκε έπειτα από σχετική προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός και ανίσχυρος, καθώς επιβάλλει υπέρμετρη απαγόρευση για τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τυχόν παρακολούθησή τους, ακόμη κι αν γίνεται επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.
Μετά την έκδοση της απόφασης, που ενέχει αυτονόητα την πολιτική της σημασία, καθώς ένας νόμος –και μάλιστα για τόσο ευαίσθητα θέματα– κρίνεται αντισυνταγματικός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε δηλώσεις για δικαίωσή του, αλλά προανήγγειλε, όπως προκύπτει άλλωστε και από το κείμενο της απόφασης, εκ νέου προσφυγή του στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Στην εν λόγω Αρχή θα εξελιχθεί η συνέχεια των όσων παρήγαγε η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς τα πράγματα περιπλέκονται και δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί μετά την απόφαση να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του. Και τούτο διότι, όπως προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος της κυβέρνησης που αντικατέστησε το 2022 τον νόμο που χθες κηρύχθηκε αντισυνταγματικός, δεν πλήττεται δικαστικά και ισχύει κανονικά. Ο νόμος του 2022 δεν απασχόλησε το δικαστήριο, ούτε άλλωστε ετέθη θέμα να κριθεί, όμως από το σύνολο της απόφασης προκύπτει ότι οι διατάξεις του θεωρούνται ότι καταργούν το απόλυτο της απαγόρευσης για ενημερώσεις των πολιτών και διορθώνουν τον προηγούμενο νόμο που έχει από χθες καταργηθεί.
Συγκεκριμένα, ο νόμος του 2022 προβλέπει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών, τρία χρόνια μετά από τότε που γίνεται η παρακολούθησή τους και σχετική απόφαση από πολυμελείς συνθέσεις (Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής), αλλά και τριμελή επιτροπή εισαγγελέων στην ΕΥΠ για την έγκριση της παρακολούθησης.
Με το δεδομένο ότι ο νόμος του 2022 που ισχύει δεν ανοίγει την πόρτα στον Νίκο Ανδρουλάκη ή όποιον άλλο ήθελε να επισκεφθεί την Ανεξάρτητη Αρχή για άμεση ενημέρωση, έμπειροι δικαστές και νομικοί ξεκαθαρίζουν ότι αυτό που θα γίνει στην πράξη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκεφθεί τον επικεφαλής της Αρχής Χρήστο Ράμμο, είναι να εφαρμοστεί προγενέστερος νόμος του 1994, αφού ο αμέσως επόμενος του 2021 έχει κριθεί αντισυνταγματικός.
Με βάση τις διατάξεις του νόμου του 1994 θα κρίνει πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή τι ακριβώς θα γίνει, αλλά γι’ αυτό θα αποφασίσει η Ολομέλειά της, κάτι που ρητά και σαφώς προβλέπεται από τον νόμο του 1994. Η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής θα επιληφθεί του όποιου αιτήματος του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ενέχει τη σημασία της από πολιτικής πλευράς, καθώς κηρύσσει έναν νόμο αντισυνταγματικό, έστω κι αν ο νόμος αυτός έναν χρόνο αργότερα άλλαξε από την κυβέρνηση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως τόνιζαν νομικές πηγές, να συντηρεί ανοικτό το θέμα των παρακολουθήσεων και μάλιστα σε μια συγκυρία που ταυτίζεται με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.
Στον Χρ. Ράμμο τη Δευτέρα ο Ν. Ανδρουλάκης
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Την αναζωπύρωση του από τριετίας ανοιχτού μετώπου που έχει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου αυτή τη φορά ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε χθες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τον περί παρακολουθήσεων νόμο του 2021. Οι χθεσινές αντιδράσεις του Ν. Ανδρουλάκη, τα κυβερνητικά σχόλια, καθώς και οι τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου καθιστούν σαφές ότι και το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει πιθανότατα κεντρικό σημείο συγκρούσεων έως τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Σε υψηλότατων τόνων παρέμβασή του στην εθνική αντιπροσωπεία, όπου συζητείτο επίκαιρη επερώτηση του κόμματός του για θέματα οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο για «μια ιστορική και συμβολική μέρα που θα γραφτεί στην Ιστορία της πατρίδας μας ως η μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της Ν.Δ. που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου». Παράλληλα, ανακοίνωνε την πρόθεσή του να μεταβεί μεθαύριο Δευτέρα το πρωί «για τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης» στα γραφεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, σε συνάντησή του με τον επικεφαλής Χρ. Ράμμο.
«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ», σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Θεωρώ λίγο βιαστική την ανακοίνωση – αντίδραση από τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης («Παραπολιτικά»), σημειώνοντας πως η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μεν τον νόμο του 2021, ο οποίος ωστόσο διορθώθηκε έναν χρόνο αργότερα, για να προσθέσει: «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, σε μια αποστροφή της χθεσινής ομιλίας του ανέφερε ότι η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί και «μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’ αυτό είμαι “εκβιαζόμενος”. Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν». Αμεσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα μείνει προσηλωμένο στον μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση». Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της σήκωνε το γάντι: «Ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ». Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν καυστική: «Οταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη».