Ναυαγεί η ανάκριση για το «Σάμινα»!

Οι φόβοι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Δημόπουλου που δημοσίως διατυπώθηκαν από τις στήλες αυτής της εφημερίδας, τότε που το πανελλήνιο ακόμη δεν είχε συνέλθει από το σοκ για τη ναυτική τραγωδία της Πάρου, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν νωρίς. Οκτώ μήνες από την ημέρα εκείνη που το «Σάμινα» έγινε ο υγρός τάφος για δεκάδες και ο εφιάλτης για εκατοντάδες άλλους που επέζησαν του πολύνεκρου ναυαγίου η εκτίμηση του κορυφαίου παράγοντα της εισαγγελικής αρχής («Φοβούμαι ότι οι έρευνες θα βαλτώσουν») απεδείχθη προφητική. Οι ανακρίσεις για το «Σάμινα» έχουν από καιρό βαλτώσει. Τώρα πια είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι οι έρευνες ναυαγούν οδηγώντας στη λήθη τους υπευθύνους της ναυτικής τραγωδίας και αφήνοντας αναπάντητο για άλλη μία φορά το αίτημα της κοινωνίας για τιμωρία και απόδοση ευθυνών. Εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων αλλά και εκείνων που επέζησαν της τραγωδίας και ζητούν δικαίωση κατέθεσαν γραπτώς αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκθέτοντας πρόσωπα και γεγονότα που μαρτυρούν ότι η ανάκριση όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά ουσιαστικά ούτε καν άρχισε!


Τα γεγονότα και η αλληλουχία τους, έτσι όπως εξιστορούνται στη γραπτή αναφορά και εξηγήθηκαν προφορικώς στον κ. Δημόπουλο, περιγράφουν με σαφήνεια τις παραλείψεις και τις υστερήσεις-κλειδιά που οδήγησαν την ανάκριση σε τέλμα και την έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου σε ναυάγιο.


Η πραγματογνωμοσύνη που θα φωτίσει τι ακριβώς έγινε το μοιραίο βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου (θεωρείται από όλους ο ακρογωνιαίος λίθος της δικαστικής έρευνας) ήδη προσκρούει σε υφάλους.


Η αντικατάσταση του πραγματογνώμονα Ηλ. Στεφανάκου (εκρίθη ακατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά έπειτα από εισαγγελική έρευνα που έγινε στον Πειραιά και διεγράφη τελικώς από τον πίνακα των πραγματογνωμόνων) και ο διορισμός από τον εφέτη-ανακριτή άλλων για να συνεχίσουν το έργο του φαίνεται ότι υπονόμευσαν από την αρχή την έρευνα.


Η προθεσμία που έθεσε ο ίδιος ο εφέτης-ανακριτής στους διαδόχους του Στεφανάκου για να του παραδώσουν το πόρισμά τους, στο τέλος του Φεβρουαρίου, έχει εκπνεύσει προ πολλού και τίποτε δεν φαίνεται να κινείται για να κρατηθούν οι έρευνες ζωντανές.


Η πραγματογνωμοσύνη είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει, ενώ και οι τεχνικοί σύμβουλοι (πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων) δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία για να ξεκινήσουν τη δική τους προσέγγιση και να καταλήξουν σε δικό τους πόρισμα. Ακόμη και απλά αντίγραφα της δικογραφίας δεν τους έχουν δοθεί.


Και ενώ η ποινική διερεύνηση για τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών έχει βαλτώσει οι διεκδικήσεις των θυμάτων για αποζημιώσεις μένουν ανεκπλήρωτες, μια και η ανάκριση δεν φαίνεται ότι θα φωτίσει τους υπαιτίους του πολύνεκρου ναυαγίου.


Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με τις έρευνες στο ακανθώδες και δύσκολο πεδίο των κρατικών υπηρεσιών (Ελληνικός Νηογνώμονας και Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων) αλλά και της πλοιοκτήτριας εταιρείας (MFD) και οι εκτιμήσεις όλων (δικαστικών αρχών αλλά και αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου) είναι ότι, αν δεν ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα, η παραγραφή των αδικημάτων όσων ευθύνονται για το ναυάγιο είναι δεδομένη, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τους οποίους συναντήθηκαν δικηγόροι των πολιτικώς εναγόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσαν να πληροφορηθούν οι ίδιοι και «από πρώτο χέρι» (από τον ανακριτή κ. Νίκο Καραδημητρίου) γιατί δεν προχωρεί η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ παράλληλα στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη λήψη μέτρων, μήπως έστω και την τελευταία ώρα διασωθεί η ανάκριση.


Μάλιστα ο κ. Π. Δημόπουλος κάλεσε τον εφέτη-ανακριτή για να πληροφορηθεί τα συμβαίνοντα (ακριβέστερον, τα μη συμβαίνοντα) ενώ στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε προτάσεις που από καιρό είχε καταθέσει ο αρεοπαγίτης κ. Χαρ. Γεωργακόπουλος με μόνο έναν στόχο:


Να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο και να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος του Πρωθυπουργού που, όταν συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αμέσως μετά το ναυάγιο, του τόνισε: «Δεν θέλω το ναυάγιο να γίνει Ρικομέξ» (σαφώς υπαινισσόμενος την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης και στα θύματα από τον φονικό σεισμό).


Ας δούμε λοιπόν τι είχε (προφητικώς) προτείνει ο κ. Γεωργακόπουλος:


* Να οργανωθούν γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά όπου θα μπορούν οι ανακριτές της Σύρου να εξετάζουν μάρτυρες και από όπου θα αποστέλλονται κλήσεις (δυνατότητες που δίδει ο Κώδικας της Ποινικής Δικονομίας, άρθρο 249).


* Να σχηματισθεί ομάδα γραμματέων και επιμελητών στην Αθήνα για την επίδοση των κλήσεων ώστε οι γραμματείς της ανάκρισης να ασχολούνται μονάχα με την εξέταση μαρτύρων.


* Να αποσπασθεί στη Σύρο εισαγγελέας Εφετών για να παρακολουθήσει την ανάκριση ώστε να υποβάλει σε σύντομο χρόνο την πρότασή του στο συμβούλιο.


Αν, όπως όλα δείχνουν, η ανάκριση δεν επιταχύνει τώρα τα βήματά της για να καλύψει τον χρόνο που χάθηκε οριστικά, η παραγραφή είναι προ των πυλών και «η βλάβη στα συμφέροντα των πολιτικώς εναγόντων και για τις αστικές αξιώσεις τους, μια και στερούνται των αναγκαίων αποδεικτικών μέσων, είναι ίσως ανεπανόρθωτη», όπως επισημαίνει ο κ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής που υπογράφει και την αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Scroll to Top