ο απόλυτο χάος, η παντελής έλλειψη συντονισμού και πρόνοιας του κρατικού μηχανισμού για ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι καθόρισαν την πρωτοφανή εθνική τραγωδία, κατά τον εισαγγελέα της δίκης που ολοκλήρωσε χθες την αγόρευσή του, περιγράφοντας ένα κράτος αδύναμο και αδιάφορο να σώσει τους πολίτες του. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της αγόρευσής του, πρότεινε την απαλλαγή των περισσοτέρων αυτοδιοικητικών παραγόντων, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη φονική πυρκαγιά, μεταξύ των οποίων και την απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, αλλά και των δημάρχων της περιοχής, πλην του Ευάγγελου Μπουρνού που τότε ήταν δήμαρχος Ραφήνας. Προτείνει επίσης την απαλλαγή για τον τότε γ.γ. της Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, αλλά και για πέντε ακόμη στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επιχείρηση διάσωσης.
Ο εισαγγελέας, που απέφυγε τους μελοδραματικούς τόνους και έμεινε στο πεδίο των επιχειρημάτων, όπως ο ίδιος τα αξιολόγησε, αναφερόμενος σε εκείνες τις δραματικές ώρες, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο, μίλησε για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός το ότι οι πολίτες στο Μάτι αφέθηκαν χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα να τους «κυνηγήσει», όπως τόνισε, η φωτιά, άλλοι να καούν και άλλοι να πέσουν φλεγόμενοι στη θάλασσα. Η μόνη κατά τον εισαγγελέα ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι ήταν, «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται», χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για να κινηθούν έγκαιρα και να σωθούν.
«Υπήρχε χρόνος»
«Υπήρχε», τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός, «και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών, αν ο κρατικός μηχανισμός τούς ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος στον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές», τόνισε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος προς τους δικαστές και τους δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την εισαγγελική αγόρευση.
Οι πολίτες αφέθηκαν χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα να τους «κυνηγήσει», όπως τόνισε, η φωτιά.
Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα τραγικά γεγονότα, όπου η έλλειψη κάθε συντονισμού οδηγούσε σε μια χαώδη κατάσταση, καθώς, όπως τόνισε, «έφταναν πυροσβεστικά στη φλεγόμενη περιοχή και δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους, άλλα έφταναν αυτοβούλως χωρίς κανέναν συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που κατέφθαναν στην περιοχή, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημέρωση για τη φωτιά». Ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε μάλιστα κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, αστυνομικού που μπήκε στο καιόμενο Μάτι με δική του πρωτοβουλία, ο οποίος όταν εξετάστηκε στο δικαστήριο ανέφερε ότι οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους, περιουσίες και ζώα», χωρίς κατεύθυνση και χωρίς συντονισμό. Ο μάρτυρας περιγράφοντας την κόλαση που είδε, ανέφερε ότι όταν μπήκε στο Μάτι, δεν είχε φθάσει ακόμη κανένα πυροσβεστικό.
Συνολικά κρίθηκαν ένοχοι εννέα από τους 21 κατηγορουμένους και 12 προτάθηκε να απαλλαγούν. Από εκείνους που προτάθηκε να κριθούν ένοχοι, βασικότεροι είναι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης και ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Ιωάννης Φωστιέρης. Την ενοχή επίσης πρότεινε ο εισαγγελέας για τον ηλικιωμένο Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται περί τα μέσα Μαρτίου.