Η ώρα των κρίσεων για τη Δικαιοσύνη

Σημαντικές και κρίσιμες για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τηςικαιοσύνης αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, όταν το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει ανώτατους δικαστικούς για νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς στις επικείμενες επιλογές πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η επιλογή νέου προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενός ανώτατου δικαστηρίου με εξαιρετικά σημαντική αρμοδιότητα, μια και εκεί κρίνονται σημαντικότατες κυβερνητικές επιλογές, μεγάλες επενδύσεις και οικονομικά πρότζεκτ, αλλά και το σύνολο των προεδρικών διαταγμάτων.

Η θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μένει κενή στο τέλος του μηνός, 30 Ιουνίου, με την αποχώρηση της σημερινής προέδρου Ευαγγελίας Νίκα, η οποία συνταξιοδοτείται.

Η Ευαγγελία Νίκα, που είχε επιλεγεί ως πρόεδρος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ηγήθηκε του Δικαστηρίου αθόρυβα, χωρίς εντάσεις και με θεσμικότητα, δρομολογώντας μαζί με άλλους ανώτατους δικαστικούς τις μεταρρυθμίσεις που επίκεινται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αλλαγές αυτές προτάθηκαν από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου και σύντομα αναμένεται να κατατεθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στη Βουλή προς ψήφιση.

Για την προεδρία του ΣτΕ ήδη οι διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς θεσμικά ο υπουργός προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η απόφαση του πρωθυπουργού είναι η καθοριστική για την όποια επιλογή.

Κομβική στιγμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιλογή ανώτατου δικαστικού λειτουργού που θα μπορεί να ηγηθεί του Δικαστηρίου, ενόψει και των αλλαγών στη λειτουργία του, αλλαγές που θα γίνουν ουσιαστικά έπειτα από περίπου 100 χρόνια από την ίδρυσή του και θα καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» τα ονόματα των αντιπροέδρων που συζητούνται για την προεδρία του ΣτΕ είναι τρία, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί. Μεταξύ των επικρατέστερων είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κουσούλης, έμπειρος και αξιόλογος ανώτατος δικαστικός, που υπηρετεί και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο, δηλαδή το 2025, γεγονός που θα εκτιμηθεί για την επιλογή του.

Παράλληλα, η επιλογή του αντιπροέδρου Διομήδη Κυριλόπουλου συγκεντρώνει υποστηρικτές σε κυβερνητικούς κύκλους, καθώς ο εν λόγω ανώτατος δικαστικός λειτουργός διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να συντελέσουν σε ανάληψη ηγετικών καθηκόντων στο ανώτατο δικαστήριο. Ο κ. Κυριλόπουλος, αν επιλεγεί, μένει στο δικαστικό σώμα έως το 2026.

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη προς το υπουργικό συμβούλιο.

Θερμούς υποστηρικτές –και το αντίθετο– συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Μιχάλη Πικραμένου, ενός ανώτατου δικαστικού με δοκιμασμένες για χρόνια απόψεις μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, ο οποίος, πέραν της δικαστικής ιδιότητας, είναι επί χρόνια γνωστός πανεπιστημιακός σε θέματα δημοσίου δικαίου. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη που εστιάζουν στην ανάγκη αλλαγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβλέποντας στο μεταρρυθμιστικό πρόσημο του υποψηφίου.

Ωστόσο, η πρώτη στη δικαστική επετηρίδα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που είναι η πρόεδρος του σημαντικού Τέταρτου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αποκλείεται από τις επικείμενες επιλογές, καθώς έχει χειριστεί επιτυχώς σημαντικές υποθέσεις και διακρίνεται για την εργατικότητα και την προσήλωσή της στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Πέραν της προέδρου του ΣτΕ Ευαγγελίας Νίκα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν και άλλοι τρεις ανώτατοι δικαστικοί, όλοι με ευδόκιμη υπηρεσία, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου, ικανή δικαστική λειτουργός, αλλά και οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδημητρίου.

Αδειάζει ο Αρειος Πάγος

Στον Αρειο Πάγο τόσο η πρόεδρός του Ιωάννα Κλάπα όσο και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη παραμένουν για έναν ακόμη χρόνο στην ηγεσία του δικαστηρίου, που χειρίζεται, έτσι κι αλλιώς, βαριές υποθέσεις σε ποινικό και αστικό επίπεδο.

Ωστόσο, από το ανώτατο δικαστήριο της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης φεύγουν με τη λήξη του δικαστικού έτους πάρα πολλοί ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς, σε σημείο που η ανθρωπογεωργία του Αρείου Πάγου μεταβάλλεται σημαντικά πλέον, λόγω των πολλών αποχωρήσεων, καθώς οι δικαστικοί υποχρεωτικά κατά το Σύνταγμα αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 67ο της ηλικίας τους.

Συνολικά από τον Αρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν φέτος 28 ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και οκτώ αντιπρόεδροι, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, που θα καλυφθεί από το υπουργικό συμβούλιο με ισάριθμες επιλογές.

Παράλληλα, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν επτά αντεισαγγελείς, οι θέσεις των οποίων ήδη καλύφθηκαν με επιλογές τις οποίες κατά τον νόμο διενεργεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που είναι και το ανώτατο όργανο διοίκησης της Δικαιοσύνης, που κάνει τις προαγωγές των δικαστών, τις μεταθέσεις και τις αξιολογήσεις τους.

Αλλωστε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε ήδη τους νέους αρεοπαγίτες για τις 13 θέσεις που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου για τις κενές θέσεις αντιπροέδρων τόσο στον Αρειο Πάγο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι υποψηφιότητες είναι πολλές από ικανούς ανώτατους δικαστές που θα αξιολογηθούν από την κυβέρνηση και η σχετική πρόταση για όλους, και για τον νέο Πρόεδρο του ΣτΕ, αναμένεται να γίνει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός απροόπτου, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Scroll to Top