Ενδοοικογενειακή βία: Χωρίς αναστολή η ποινή – Δέσμη μέτρων προστασίας των θυμάτων

Νέο πακέτο νομοθετικών μέτρων με σοβαρότατες αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και με προβλέψεις για αυστηρή τιμωρία των δραστών εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στην προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τα νέα μέτρα προετοιμάζονταν από καιρό στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, ενώ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση. Υπήρξαν προϊόν πολύμηνης νομοπαρασκευαστικής εργασίας, στην οποία μετείχαν και ανώτατοι δικαστικοί.

Ειδικότερα με τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

• Ο κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκτός και αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με βραχιολάκι ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

• Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορούν να μετατραπούν με οποιονδήποτε τρόπο.

• Η παραπομπή σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση, χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.

• Προβλέπεται προσωρινή κράτηση, έως έξι μήνες, για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Για τα αυτόφωρα, δε, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.

• Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, καθώς αρκούν η ανάγνωση της κατάθεσής τους και η καταγγελία τους, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

• Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί (για παράδειγμα, να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί κ.λπ.) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράστη και ενημέρωση της Αστυνομίας.

• Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

Σκοπός της πολιτείας είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις – Τα νέα μέτρα θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση.

• Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν το θύμα συναινεί (δηλαδή να τα βρουν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία). Σε κάθε περίπτωση θεσπίζεται η δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

• Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπαγγέλτως αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.

• Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμη και από τρίτους.

• Καθώς και η δημιουργία αρχείου / ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πάντως χθες ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Στη φυλακή ο Λύτρας

Στις φυλακές Κορυδαλλού τελικά οδηγήθηκε χθες ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας μετά την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, καθώς η ανακρίτρια διέταξε την προσωρινή του κράτηση για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου. Η προσωρινή κράτηση του Απόστολου Λύτρα αποφασίστηκε από τις αρμόδιες αρχές με το σκεπτικό ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και επιπλέον διότι κρίθηκε ύποπτος φυγής, καθώς όταν αναζητήθηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά από μήνυση της κακοποιημένης συζύγου του δεν εμφανίστηκε άμεσα στις Αρχές.

Αρχικά η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και ο αρμόδιος εισαγγελέας, μετά την απολογία του Απόστολου Λύτρα για τον βαρύ τραυματισμό της συζύγου του, αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους την υποχρέωση μετοίκησης από το σπίτι όπου διέμενε με τη σύζυγό του, την υποχρέωση να μην την πλησιάζει και επίσης με την υποχρέωση να παρακολουθήσει πρόγραμμα θεραπευτικής φύσεως προκειμένου να μην εκδηλώσει εκ νέου βίαιη συμπεριφορά.

Οι όροι αυτοί, μία ημέρα μετά την επιβολή τους, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε η σύζυγός του, κρίθηκε ότι δεν τηρήθηκαν, καθώς η ίδια αισθάνθηκε απειλή από μηνύματα του κ. Λύτρα, και επίσης πρόσωπα του περιβάλλοντός του (η πρώην σύζυγός του και δικηγόρος του γραφείου του) μετέβησαν στο σπίτι όπου διαμένει το θύμα και ζήτησαν επιτακτικά να εισέλθουν για να πάρουν προσωπικά πράγματα του δικηγόρου και χρήματα. Το επεισόδιο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή μηνύσεων κατά του κ. Λύτρα και της πρώην συζύγου του, που θα δικαστεί στο αυτόφωρο στις 29 του μηνός, ενώ ο κατηγορούμενος δικηγόρος αν και είχε αναζητηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, δεν εμφανίστηκε. Ως συνέπεια όλων αυτών, η ανακρίτρια αργά το απόγευμα της Τετάρτης εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του. Λίγη ώρα αργότερα ο Απόστολος Λύτρας αυτοβούλως εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Παλλήνης. Στη συνέχεια υπέβαλε και αυτός μήνυση κατά της συζύγου του, η οποία προσήχθη στο τμήμα και αφέθηκε ελεύθερη έως ότου δικαστεί με την ειδική διαδικασία που προβλέπεται για τους δικηγόρους, οι οποίοι δικάζονται από το εφετείο.

Scroll to Top