Αρχισε έπειτα από μήνες η δίκη της Folli Follie

Επειτα από πολύµηνη διακοπή, λόγω παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων και ύστερα από αναβολή, τελικά χθες ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο της άλλοτε κραταιάς εταιρείας Folli Follie, με βασικούς κατηγορουμένους τους πρώην μεγαλομετόχους και στελέχη της.

Στο εδώλιο βρέθηκαν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, ο γιος του και άλλοτε ισχυρός άνδρας της Folli Follie καθώς και στελέχη της εταιρείας, οκτώ συνολικά από τους δώδεκα, που έχουν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι στη δίκη.

Η δίκη, που ορίστηκε να συνεχιστεί πλέον κανονικά και μάλιστα με συχνές δικασίμους ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, θα επαναληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ για τον Οκτώβριο οι ημέρες διεξαγωγής της ορίστηκαν συγκεκριμένα και είναι αρκετές.

Η καθυστέρηση

Το γεγονός ότι η δίκη είχε διακοπεί για μήνες, μετά την πολύμηνη ακύρωση της δικαστικής διαδικασίας λόγω αποχής των δικηγόρων για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και μάλιστα με διεθνές αντίκτυπο.

Αλλωστε, το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που έχει προκληθεί από την πολυετή έκνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων, έτσι όπως έχει αποτιμηθεί στο βαρύ κατηγορητήριο, είναι δηλωτικό του μεγέθους της οικονομικής εγκληματικότητας για την οποία δικάζονται όσοι κάθονται ήδη στο εδώλιο, αλλά και της σημασίας της υπόθεσης στο σύνολό της. Από τη συνεχιζόμενη για χρόνια απάτη με τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας, η ζημία που έχει προκληθεί, φθάνει –κατά το κατηγορητήριο– τα 413 εκατ. ευρώ, ενώ οι βασικοί κατηγορούμενοι, πρώην μεγαλομέτοχοι της εταιρείας, είχαν προφυλακιστεί, όταν άρχισε η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου.

Ομως αποφυλακίστηκαν μετά την παρέλευση του αναγκαίου κατά το Σύνταγμα χρόνου προσωρινής κράτησης, 18 μήνες, και πλέον είναι ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Η πολύκροτη υπόθεση απασχόλησε δικαστικές και ελεγκτικές αρχές από το 2015 και μετά, ενώ το 2021 εκδόθηκε η απόφαση (βούλευμα) παραπομπής σε δίκη. Στο μεταξύ, οι προσωρινά κρατούμενοι πρώην μεγαλομέτοχοί της αποφυλακίστηκαν.

Η δίκη τελικά ξεκίνησε μέσα στο 2022, ωστόσο έπειτα από 22 συνεδριάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν ουσιαστικά νεκρές λόγω αποχής των δικηγόρων, η τότε πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου αποφάσισε την οριστική διακοπή της, προκαλώντας αίσθηση.

Η κ. Ανδρεοπούλου αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να σταματήσει η δίκη, ορίζοντας νέα ημερομηνία διεξαγωγής για τις 19 Ιουνίου, καθώς οι δικηγόροι απείχαν και δεν επέτρεπαν να συνεχιστεί η διαδικασία, διότι αντιδρούσαν –και σε άλλες δίκες– για νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που όριζε ότι όσοι καταδικάζονται για εγκληματική οργάνωση θα μπαίνουν φυλακή και η ποινή τους δεν θα έχει αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο εφετείο.

Η προειδοποίηση

Η Μαρία Ανδρεοπούλου, στηλιτεύοντας την τακτική του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είχε τότε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι κάποιες πράξεις του κατηγορητηρίου μπορεί να παραγραφούν (όχι το σύνολο της υπόθεσης), αν συνεχιστούν οι διακοπές και οι αναβολές.

Ωστόσο στις 19 Ιουνίου, οπότε και είχε οριστεί να ξεκινήσει και πάλι η δίκη, τελικά δεν άρχισε και αναβλήθηκε για χθες, οπότε και ξεκίνησε. Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαδικασία κανονικά και δεν υπάρξουν άλλες εμπλοκές, η εν λόγω δίκη δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2024, λόγω του βαρύτατου κατηγορητηρίου και της μεγάλης χρονικής περιόδου κατά την οποία εξελίχθηκε το οικονομικό σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία σε μετόχους της εταιρείας και είχε διεθνή αντίκτυπο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών δοκιμάστηκαν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Scroll to Top